10
28 września 2021

Soki na obniżenie cholesterolu – 10 sprawdzonych przepisów

Podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest często obserwowany u mieszkańców krajów rozwiniętych i rozwijających się. Przyczyną tego stanu może być niewłaściwa, wysokoprzetworzona dieta, jak i niska aktywność fizyczna. Okazuje się, że w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu skuteczne może okazać się włączenie do diety większej ilości warzyw i owoców w postaci soków. Sprawdź, jak przygotować soki na cholesterol.

Czym jest cholesterol? 

Cholesterol pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka, m.in.: 

  • jest składnikiem błon komórkowych,  
  • wchodzi w skład komórek nerwowych,  
  • jest prekursorem hormonów sterydowych, kwasów tłuszczowych i witaminy D3.  

Cholesterol może być pozyskiwany z pokarmu, jak i produkowany w organizmie człowieka.  

Poziom cholesterolu we krwi jest ściśle regulowany przez określone mechanizmy biochemiczne, jednakże w niektórych przypadkach może dochodzić do upośledzenia tych procesów, czego skutkiem jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi – hipercholesterolemia. Należy również zaznaczyć, że każdy z nas reaguje odmiennie na podaż cholesterolu ze źródeł pokarmowych, bowiem znaczenie mają tutaj również uwarunkowania genetyczne. 

Dlaczego trzeba obniżać poziom cholesterolu? 

Cholesterol jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, jednak często spotykany jest jego podwyższony poziom we krwi. Hipercholesterolemia sprzyja powstawaniu miażdżycy naczyń, co w konsekwencji zwiększa ryzyko powstawania chorób układu krążenia, takich jak choroba wieńcowa czy choroba naczyń obwodowych. Terapią pierwszego rzutu w przypadku hipercholesterolemii jest zmiana nawyków żywieniowych i właściwe postępowanie dietetyczne.  

10 sprawdzonych przepisów na soki obniżające cholesterol 

Dobrym sposobem na walkę z podwyższonym poziomem cholesterolu jest zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie, które mogą przyczyniać się do normalizacji poziomu cholesterolu we krwi.  

Soki warzywno-owocowe działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, wzmacniająco na naczynia krwionośne, jak i prebiotycznie na mikrobiom jelitowy. Dodatkowo wspomagają detoksykację organizmu i spowalniają procesy starzenia.  

Sok z selera naciowego na obniżenie cholesterolu 

  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 0,5 jabłka 
  • 0,5 marchewki 
  • 0,5 pomarańczy 

Wszystkie składniki połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. 

Sok z karczocha na cholesterol 

  • 1 garść liści szpinaku 
  • 1 garść liści jarmużu  
  • 0,5 cytryny 
  • 25 ml soku z karczocha 
  • 1 łyżeczka miodu 

Szpinak, jarmuż i cytrynę połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Dodać sok z karczocha i łyżeczkę miodu. 

 Sok z buraka na obniżenie cholesterolu 

  • 1 burak 
  • 0,5 jabłka 
  • 0,5 marchewki 

Wszystkie składniki połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. 

 Sok z granatu na obniżenie cholesterolu 

  • 1 pomarańcza 
  • 1 jabłko 
  • 50 ml soku z granatu 

Pomarańczę i jabłko połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki, wymieszać z sokiem z granatu. 

 Sok ze szpinaku na obniżenie cholesterolu 

  • garść liści szpinaku 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 1 pomarańcza 
  • 0,5 jabłka 

Wszystkie składniki połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. 

 Sok z jarmużu na obniżenie cholesterolu 

  • garść liści jarmużu 
  • 1 gruszka 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 0,5 jabłka 

Wszystkie składniki połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. 

Sok z aloesu na obniżenie cholesterolu 

  • 75 ml soku z aloesu 
  • 2 garście liści szpinaku 
  • 1 jabłko 
  • 0,5 pomarańczy 

Szpinak, jabłko i pomarańczę połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki, dodać sok z aloesu. W razie potrzeby dodać wody. 

Sok z grejpfruta na obniżenie cholesterolu 

  • 1 grejpfrut 
  • 0,5 pomarańczy 
  • 0,5 jabłka 

Wszystkie składniki połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. 

Jabłkowo-pietruszkowy sok na cholesterol 

  • 1 jabłko 
  • garść natki pietruszki 
  • 0,5 cytryny 
  • 50 ml wody 
  • imbir 
  • miód 

Jabłko, natkę pietruszki i cytrynę połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Dodać wodę, imbir i łyżeczkę miodu.

 Sok ze spiruliną na cholesterol 

  • garść szpinaku 
  • 1 jabłko 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 0,5 pomarańczy 
  • łyżeczka spiruliny 

Szpinak, jabłko, seler naciowy i pomarańczę połączyć za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Dodać łyżeczkę spiruliny. 

Powyższe przepisy mają charakter wspomagający w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Źródła: 

  • Grzymisławski M., Kargulewicz A., Skrzypczak D., Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4,2013. 
  • Sowbhagya H.B., Chemistry, technology, and nutraceutical functions of celery (Apium graveolens L.): an overview, Crit Rev Food Sci Nutr. 2014. 
  • Kooti W., Daraei N., A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L), J Evid Based Complementary Altern Med. 2017. 
  • Hedayati N., Naeini M.B., Mohammadinejad A.,Mohajeri S.A., Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences, Phytother Res. 2019.  
  • Siervo M., Jose L., Ogbonmwan I., Mathers J., Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis, J Nutr, 2013 Jun;143(6). 
  • Roberts J.L.,  Moreau R., Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives, Food Funct 2016 Aug 10;7(8):3337-53. 
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  • Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
  • Ming Yeong Lim,  O’Neale Roach J., Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012.  
  • Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
09 lutego 2021 mgr Ewelina Pietrzak
12 października 2021 mgr Mateusz Durbas
08 listopada 2021 mgr Mateusz Durbas
10 listopada 2021 mgr Ewelina Pietrzak
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)