4
25 stycznia 2018
Poradnik Gemini Autor
Autor
Poradnik Gemini

Dieta karmiącej mamy

Jadłospis karmiącej mamy powinien być urozmaicony. Dieta to przede wszystkim dobór odpowiednich produktów spożywczych, które będą wartościowe dla niemowlęcia. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?

Jadłospis karmiącej mamy powinien być urozmaicony. Dieta to przede wszystkim dobór odpowiednich produktów spożywczych, które będą wartościowe dla niemowlęcia. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?

Dieta matki karmiącej – po co warto sięgać, a czego unikać?

Przede wszystkim dieta młodej mamy musi być urozmaicona i zrównoważona. Nie powinniśmy się ograniczać do powielania kilku produktów, gdyż łatwo o niedobory składników mineralnych. Jeśli u dziecka pojawi się uczulenie, a podejrzenia padną na jeden produkt, to można go łatwo wyeliminować z jadłospisu. Jeżeli rodzice dziecka nie są alergikami, nie ma konieczności rezygnowania z produktów alergennych, takich jak orzechy czy mleko. Dieta matki karmiącej to czas, gdzie powinno się wyeliminować alkohol i mocną herbatę. Należy ograniczyć potrawy smażone i tłuste. Ponadto unikaj fast foodów, napojów gazowanych i innych produktów wysoko przetworzonych, np. słodyczy, margaryny, ciastek. Najlepiej spożywać posiłki 4-5 razy dziennie.

Nie zapominaj o węglowodanach, które są źródłem energii nie tylko dla Ciebie, ale także dla dziecka. Znajdziesz je w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu, a także w warzywach. Przynajmniej dwa posiłki dziennie powinny zawierać dużą dawkę żelaza, np. gotowany drób czy warzywa strączkowe. Do każdego dania dodaj warzywa i owoce.  

Dieta mamy karmiącej

Dla karmiących mam

 Kilka przydatnych wskazówek

Dieta kobiety karmiącej powinna zawierać produkty z klasycznej piramidy żywienia. Głównie chodzi tutaj o produkty bogate w węglowodany. Do niemal każdego posiłku można wypić szklankę mleka, które jest bogatym źródłem białka i wapnia. Tłuste morskie ryby, siemię lniane i orzechy są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odgrywają istotną rolę w rozwoju mózgu niemowlaka.

Dieta kobiety karmiącej a alergia pokarmowa

W czasie karmienia piersią powinno się spożywać wszystkie produkty, również te, które są potencjalnymi alergenami. Dopiero wówczas, gdy dziecko wykazuje objawy uczulenia, należy odstawić produkt, który jest przyczyną alergii. Pamiętajmy, że nie należy rezygnować ze wszystkiego. W takiej sytuacji najlepiej skonsultować się z lekarzem. Bez obaw można pić herbaty owocowe i herbatki laktacyjne. Warto też wzbogacić dietę o koktajle i soki owocowe, najlepiej świeżo wyciskane. Dieta kobiety karmiącej powinna być także bogata w jogurty naturalne, kefiry i różne przetwory mleczne, Nie należy zapominać o świeżych owocach – świetnie zastępują słodycze i stanowią doskonały dodatek do porannej owsianki.

Dieta kobiety karmiącej a warzywa

Warzywa powinny być spożywane nawet 3 razy dziennie. Można jeść nawet te, powszechnie są uznawane za wzdymające. Żywność, która prowadzi do wzdęć u mamy, niekoniecznie może wywoływać ten sam efekt u maluszka. Dopiero kiedy dziecko będzie źle reagowało na jakiś składnik, wówczas należy go wyeliminować z diety. Do codziennego jadłospisu można wprowadzić także różne rodzaje makaronów. Dobrym rozwiązaniem będzie połączenie ich z warzywami, jak na przykład makaron z kremem brokułowym. Jedyną zasadą przy makaronach, jaką trzeba się kierować, to wybieranie tych pełnoziarnistych.

Mirka Karendys Autor

Mirka Karendys

mgr farm.

Czy po wprowadzeniu e-recepty można wykupić receptę w wersji papierowej?

Jeśli mimo obowiązku wystawiania e-recept otrzymała Pani receptę papierową, może ją Pani zrealizować w aptece. Więcej na temat e-recepty przeczyta…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Jaka jest norma CRP we krwi?

CRP (białko C-reaktywne) pojawia się we krwi pacjenta podczas stanu zapalnego. Normalnie stężenie CRP nie przekracza 5 mg/ml krwi, zarówno u…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czym jest badanie OB?

OB (odczyn Biernackiego, opad Biernackiego) to badanie prędkości, z jaką opadają czerwone krwinki we krwi pacjenta. Prędkość ta rośnie w…

Zobacz więcej

Hanna Lengiewicz Autor

Hanna Lengiewicz

mgr farm.

Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?

Najpopularniejsze naturalne probiotyki to kiszonki, a przede wszystkim:  kapusta kiszona i sok z kiszonej kapusty (bogate również w witaminę C),…

Zobacz więcej

Marta Grabowska Autor

Marta Grabowska

mgr farm.

Wenflony – o czym mówi ich kolor?

Wenflony, inaczej kaniule dożylne, służą do podawania leków i kroplówek bez potrzeby wielokrotnego wkłuwania igły w żyłę. Mają one różne…

Zobacz więcej

Marta Grabowska Autor

Marta Grabowska

mgr farm.

Czy łuszczyca jest zaraźliwa?

Nie, łuszczyca nie jest zaraźliwa i kontakt z osobą chorą jest bezpieczny. Zgodnie z komunikatem wydanym przez Głównego Inspektora Sanitarnego…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Szczepienie na grypę w ciąży

Kobiety w ciąży stanowią grupę wysokiego ryzyka jeśli chodzi o powikłania grypy, a ryzyko to narasta w kolejnych trymestrach. Opisywano…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Preparat standaryzowany - co to znaczy?

Surowce roślinne charakteryzują się zmiennym składem chemicznym zależnym od warunków ekologicznych uprawy. Stanowi to ogromny problem dla gałęzi przemysłu, które…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Czytaj także
18 lutego 2020 mgr Anna Trębińska
31 stycznia 2020 Agnieszka Żurawska
10 grudnia 2019 mgr farm. Magdalena Fuszara
02 grudnia 2019 mgr Katarzyna Jaśkiewicz
15 listopada 2019 Marta Dudzic
15 listopada 2019 mgr farm. Magdalena Fuszara
15 listopada 2019 mgr farm. Marta Junowicz
Zobacz więcej