Dieta matki karmiącej – po co warto sięgać, a czego unikać?
Przede wszystkim dieta młodej mamy musi być urozmaicona i zrównoważona. Nie powinniśmy się ograniczać do powielania kilku produktów, gdyż łatwo o niedobory składników mineralnych. Jeśli u dziecka pojawi się uczulenie, a podejrzenia padną na jeden produkt, to można go łatwo wyeliminować z jadłospisu. Jeżeli rodzice dziecka nie są alergikami, nie ma konieczności rezygnowania z produktów alergennych, takich jak orzechy czy mleko. Dieta matki karmiącej to czas, gdzie powinno się wyeliminować alkohol i mocną herbatę. Należy ograniczyć potrawy smażone i tłuste. Ponadto unikaj fast foodów, napojów gazowanych i innych produktów wysoko przetworzonych, np. słodyczy, margaryny, ciastek. Najlepiej spożywać posiłki 4-5 razy dziennie.
Nie zapominaj o węglowodanach, które są źródłem energii nie tylko dla Ciebie, ale także dla dziecka. Znajdziesz je w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu, a także w warzywach. Przynajmniej dwa posiłki dziennie powinny zawierać dużą dawkę żelaza, np. gotowany drób czy warzywa strączkowe. Do każdego dania dodaj warzywa i owoce.