4
20 maja 2019
Małgorzata Zdunek Autor
Autor
inż.
Małgorzata Zdunek
Technik farmaceutyczny na stałe związany z Apteką Gemini. Ukończyła również Akademię Morską w Gdyni na kierunku Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Obecnie kończy studia podyplomowe na kierunku Dietetyka. Prywatnie mama dwuletniego chłopca. W aptece bardzo lubi pracę w recepturze oraz ceni sobie kontakt z pacjentem. Studiując rozwija swoje zainteresowania związane z dietetyką i zdrowym stylem życia.

Dieta w ciąży, czyli jak zamienić zachcianki w zdrowe przekąski

Wiele przyszłych mam miewa ciążowe zachcianki, a ich przyczyna leży w zmianach hormonalnych, które wpływają na smak, zmysł oraz węch. Lekarze uważają, że ich występowanie wiąże się także z niedoborami pewnych witamin lub składników mineralnych, których kobieta nie dostarcza organizmowi. Jakich produktów unikać w ciąży? Co zamiast nich wybrać?

Wiele przyszłych mam miewa ciążowe zachcianki, a ich przyczyna leży w zmianach hormonalnych, które wpływają na smak, zmysł oraz węch. Lekarze uważają, że ich występowanie wiąże się także z niedoborami pewnych witamin lub składników mineralnych, których kobieta nie dostarcza organizmowi. Jakich produktów unikać w ciąży? Co zamiast nich wybrać?

Zapotrzebowanie na kalorie w ciąży

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne w pierwszym trymestrze ciąży jest takie same jak przed ciążą, a w kolejnych trymestrach zwiększa się ono kolejno o 300 kcal na dobę. Wzrost masy ciała w ciąży jest zależny od tego, ile wynosiła ona przed zajściem w ciążę. Przy prawidłowej masie ciała przed ciążą, kobieta może przybrać do 20% w stosunku do tej wartości. Warto wiedzieć, że osoby z nadwagą nie muszą przytyć w ciąży. W ich przypadku brak przyrostu wagi nie powinien budzić obaw, o ile nie ma innych niepokojących objawów.

Cukier w ciąży

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy są obecnie dodawane do większości gotowych produktów i ciężko znaleźć taki, który nie zawierałby tych dwóch składników. W zaleceniach żywieniowych wyraźnie zaznaczono, że tylko 10% naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie powinny stanowić takie właśnie cukry. Niestety spożywamy ich znacznie więcej w codziennej diecie.

Zachcianki w ciąży

Dla przyszłych mam

Nadużywanie słodyczy i słodkich napojów w ciąży może spowodować znaczną produkcję tkanki tłuszczowej, a tym samym zwiększyć masę ciała oraz, co gorsza, doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy ciążowej. Stanowi ona zagrożenie dla ciąży, makrosomii płodu, zdrowia dziecka w przyszłości, ale także zwiększa prawdopodobieństwo otyłości i cukrzycy typu 2 u kobiety po porodzie. Ciężarne, u których zdiagnozowano cukrzycę ciążową, nie powinny spożywać słodkości w żadnej ilości aż do końca ciąży.

Pozostałym przyszłym mamom nie zaleca się całkowitego wykluczenia cukrów prostych z diety, ponieważ glukoza, czyli składnik cukru, jest potrzebna do rozwoju płodu. Oczywiście ciężarna musi pamiętać, że łakocie nie mogą głównym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego, kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, warto wybrać produkt, który zawiera wartościowe składniki. Dobrym pomysłem na przekąskę w ciąży jest:

  • gorzka czekolada,
  • domowe ciasto,
  • sorbet owocowy,
  • suszony lub świeży owoc.

Oprócz cukrów prostych przeciwwskazane jest również spożywanie produktów wysokokalorycznych w ciąży, które nie zawierają wystarczającej wartości odżywczej. Mowa tu o wysokoprzetworzonej żywności, chipsach czy produktach typu fast food.

Cukrzyca ciążowa

Niebezpieczne zachcianki w ciąży

Szczególnie na początku ciąży kobieta ma często ochotę na coś, czego nie powinna jeść w tym wyjątkowym czasie. Zdarza się, że są to produkty, na które nigdy nie miała ochoty, lub takie, które są niejadalne, np. kreda. Może to świadczyć o braku wapnia w organizmie, który należy uzupełnić produktami bezpiecznymi w ciąży. Silna i częsta ochota na kiszoną kapustę czy ogórki oznacza braki witaminy C, a na czekoladę – brak magnezu. Kobiety ciężarne powinny unikać:

  • niepasteryzowanego mleka oraz jego przetworów,
  • serów pleśniowych,
  • wędzonek,
  • surowego i niedogotowanego mięsa,
  • surowych lub niedogotowanych jaj,
  • deserów i lodów na bazie jaj,
  • produktów zawierających glutaminian sodu,
  • brudnych warzyw i owoców,
  • słodzików.

Produkty te są źródłem niebezpiecznych patogenów i szkodliwych związków, które mogą zaszkodzić mamie i dziecku. Należy również ograniczyć spożywanie kawy i herbaty oraz całkowicie zrezygnować z alkoholu.

W żadnym wypadku ciężarna nie powinna usprawiedliwiać spożywania niezdrowych produktów zachciankami w ciąży, jedzeniem za dwoje czy tłumaczeniem, że są one potrzebne dziecku. Przed ich zjedzeniem warto zastanowić się, czy można zastąpić je zdrowszym produktem.

Zdrowe zamienniki w ciąży

Wbrew pozorom istnieje wiele alternatyw dla niezdrowej żywności. Kaloryczne lody z dużym dodatkiem cukru można śmiało zastąpić owocowym sorbetem, mrożonym jogurtem czy lodami własnej produkcji z mrożonych owoców i jogurtu naturalnego lub kefiru. Zdrową przekąskę mogą stanowić także suszone owoce lub sezamki.

Podczas oglądania filmu warto sięgnąć po popcorn bez tłuszczu i soli, wzbogacony mieszanką ziół, który zastąpi chipsy czy paluszki. Zdrową alternatywę stanowią też chipsy z jarmużu, pieczona cieciorka, migdały, orzechy czy pestki dyni.

Pamiętajmy, by podczas ciąży nie jeść surowego mięsa, ryb czy serów pleśniowych. Czym je zastąpić? Zamiast surowej ryby w sushi może pojawić się pieczona ryba z dodatkiem warzyw. Takie danie, dostosowane do potrzeb przyszłych mam, coraz częściej pojawia się w restauracjach. Sery pleśniowe zastąpmy twarożkiem z ziołami, szczypiorkiem, rzodkiewką czy owocami.

Oprócz tego przyszła mama powinna regularnie jeść posiłki i nie dopuszczać do uczucia głodu ani przejedzenia. Zbilansowana i dobrze dobrana dieta w ciąży oraz codzienny ruch zapewnią mamie lepsze samopoczucie, zmniejszą ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości w ciąży i pozwolą na szybszy powrót do formy po porodzie.

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Kwarantanna a nadzór epidemiologiczny

Kwarantanna domowa to celowa izolacja osób zdrowych, które miały bliski kontakt z osobami zarażonymi lub podejrzanymi o zarażenie, a także…

Zobacz więcej

Magdalena Fuszara Autor

mgr farm.

Magdalena Fuszara

Lek na koronawirusa (COVID-19) w Polsce

13 marca 2020 roku Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych zatwierdził Arechin, produkt leczniczy zawierający substancję czynną…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Czym się różni pandemia od epidemii?

Epidemia to występowanie zachorowań na chorobę zakaźną w określonym czasie na określonym terenie w ponadprzeciętnej ilości. Pandemia to rozprzestrzenianie się…

Zobacz więcej

Michał Frynas Autor

Michał Frynas

Tomografia a rezonans – czym się różnią?

Rezonans magnetyczny (MRI) i tomografia komputerowa (TK) są radiologicznymi badaniami obrazowymi pozwalającymi na uzyskanie szczegółowych obrazów struktur w ciele człowieka.…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Dermatolog a skierowanie NFZ

Niestety skierowanie do dermatologa jest konieczne w celu odbycia wizyty. Skierowanie na NFZ do lekarza specjalisty może wystawić lekarz podstawowej…

Zobacz więcej

Mirka Karendys Autor

mgr farm.

Mirka Karendys

Czy po wprowadzeniu e-recepty można wykupić receptę w wersji papierowej?

Jeśli mimo obowiązku wystawiania e-recept otrzymała Pani receptę papierową, może ją Pani zrealizować w aptece.   Więcej na temat e-recepty…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma CRP we krwi

CRP (białko C-reaktywne) pojawia się we krwi pacjenta podczas stanu zapalnego. Normalnie stężenie CRP nie przekracza 5 mg/ml krwi, zarówno u…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czym jest badanie OB?

OB (odczyn Biernackiego, opad Biernackiego) to badanie prędkości, z jaką opadają czerwone krwinki we krwi pacjenta. Prędkość ta rośnie w…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Czytaj także
10 czerwca 2020 mgr farm. Natika Karolak
09 stycznia 2020 mgr Leszek Pawski
03 stycznia 2020 mgr Leszek Pawski
15 listopada 2019 mgr farm. Marta Junowicz
08 października 2019 Agnieszka Żurawska
30 września 2019 mgr farm. Marta Junowicz
05 września 2019 mgr farm. Magdalena Fuszara
02 września 2019 mgr farm. Marta Junowicz
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)