3
12 lutego 2018

Dieta w ciąży

Prawidłowe odżywianie w ciąży jest niezwykle ważne, gdyż w tym czasie potrzebujemy więcej niezbędnych składników odżywczych i mineralnych do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zdrowia mamy. Powiedzenie „jeść za dwoje” nie musi oznaczać spożywania podwójnych porcji jedzenia, czy też przejadania się. Należy skupić się na zdrowych nawykach żywieniowych oraz urozmaiconych, odżywczych posiłkach.

Dieta w ciąży a odpowiednie nawodnienie

Nawodnienie organizmu jest niezwykle ważne, szczególnie podczas ciąży. W tym okresie zaleca się dostarczać do organizmu około 2-2,5 litra płynów, czyli tyle samo, ile powinien przyjmować każdy dorosły człowiek. Płyny najlepiej dostarczać w postaci wody mineralnej, jednak warto także sięgnąć po inne, takie jak soki czy mleko. Odpowiednie nawodnienie sprawi, że przyszła mama nie będzie cierpieć na zaparcia, które często występują podczas ciąży. Nie trzeba także rezygnować z kawy. Za bezpieczną dawkę uznaje się około 200 mg kofeiny, czyli 2 filiżanki niezbyt mocnego naparu dziennie.

Co jeść w ciąży?

Szczególnie istotne są produkty zdrowe, bogate w witaminy, minerały i wartościowe składniki odżywcze. Dieta powinna być różnorodna. Przede wszystkim powinno się postawić na świeże owoce, które są źródłem wielu witamin. Zwiększamy również liczbę posiłków. Najlepiej sprawdza się system 5-6 posiłków dziennie – ważne, by porcje nie były zbyt duże. Między posiłkami można sobie pozwolić na lekką przekąskę. Głównym składnikiem energetycznym są węglowodany. Najzdrowszym rodzajem węglowodanów są węglowodany złożone, zawarte w pełnoziarnistym pieczywie. Znajdziemy je także w płatkach owsianych, kaszach, ziemniakach, ryżu, warzywach i owocach. Słodycze nie są zakazane, ale warto jednak pamiętać, że nie zastąpią żadnego pełnowartościowego posiłku. Nie można zapomnieć również o mięsie, które jest bogatym źródłem żelaza. Częściej należy sięgać jednak po białe mięso (drób) niż czerwone. Z codziennego jadłospisu nie wykluczamy ryb, w szczególności morskich, takich jak śledź czy łosoś. Ryby są bogatym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odgrywają istotną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka.

Czego nie jeść w ciąży?

Zabronione jest spożywanie niedogotowanego bądź surowego mięsa. Niestety na okres ciąży możemy się pożegnać z pysznym tatarem czy też sushi. Chociaż nie każde mięso wołowe musi oznaczać zakażenie toksoplazmozą i listeriozą, to należy zachować szczególną ostrożność. Zwłaszcza dotyczy to mięsa niewiadomego pochodzenia. Specjaliści zapytani o to, do czego podchodzić z ostrożnością, zgodnie wskazują również jajka. Mogą się w nich kryć pałeczki salmonelli, która jest szkodliwa dla dziecka. Warto unikać przetworzonej żywności, czyli tzw. „gotowców”. Dieta w ciąży w wersji idealnej to posiłki przygotowywane w domu. Wątpliwości można mieć w przypadku surowych warzyw, gdyż te posiadają dużo błonnika, przez co są ciężkostrawne. Zatem, jeżeli występują jakieś dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu surowych jarzyn, można je przygotować na parze. Dieta w ciąży zabrania spożywania większych ilości wątróbki, gdyż zawiera dużą dawkę witaminy A. Ta z kolei może prowadzić do wad rozwojowych płodu. Wskazane jest również zastąpienie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi. Tłuste potrawy przyczyniają się do powstawania miażdżycy i choroby wieńcowej.

Prawidłowy przyrost wagi

Chociaż mówi się, że kobieta w ciąży powinna „jeść za dwoje”, to nie należy przesadzać. Prawidłowy przyrost wagi w czasie całej ciąży obejmuje 10-12 kilogramów, choć wiele zależy od wyjściowej wagi kobiety. Szczupłe panie mogą przytyć więcej. W pierwszym trymestrze ciąży waga wzrasta średnio o 1-2 kg. W tym okresie można stracić trochę kilogramów, głównie przez mdłości, które towarzyszą w początkowych miesiącach. W drugim trymestrze ciąży waga powinna wzrosnąć o 7 kg i to jest największy przyrost wagi w porównaniu do 3 trymestru. W tym okresie wzrost wagi jest nie większy niż 5 kg.

Warto kontrolować swoją wagę, gdyż niedowaga szkodzi dziecku i nie pozwala mu się prawidłowo rozwijać. Dieta w ciąży powinna dostarczyć najważniejsze składniki odżywcze, które wpływają na prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki, a wszystkie wątpliwości powinny zostać skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Ujemne Rh u kobiety w ciąży

Ujemny czynnik Rh u matki powoduje, że jej organizm uznaje taki czynnik jako obcy, a jej układ odpornościowy będzie atakował…

Zobacz więcej

Ciąża a grupa krwi

Różne grupy krwi rodziców dziecka mogą skutkować konfliktem serologicznym między matką a płodem. W celu zapobiegnięcia takiej sytuacji sprawdza się…

Zobacz więcej

Suplementacja witaminy D w ciąży

Jak najbardziej, suplementacja witaminą D u kobiet w ciąży, jak i matek karmiących piersią jest bardzo ważna. Ilość witaminy D…

Zobacz więcej

Czy w ciąży można wykonać rezonans magnetyczny (MRI)?

Można. Badanie z użyciem rezonansu magnetycznego jest uznawane za nieszkodliwe zarówno dla płodu, jak i pacjentki w ciąży. Przeczytaj również:Czy…

Zobacz więcej

Czy w ciąży można wykonywać RTG?

Należy unikać wykonywania zdjęć RTG pacjentkom w ciąży. Nie zawsze jest to możliwe, dlatego decyzja o wykonaniu bądź rezygnacji ze…

Zobacz więcej

Jakie witaminy powinna brać przyszła mama?

W trakcie planowania ciąży i na samym jej początku najważniejsza jest suplementacja kwasu foliowego. Ponadto istotna jest odpowiednia podaż witaminy…

Zobacz więcej

Szczepienie na grypę w ciąży

Kobiety w ciąży stanowią grupę wysokiego ryzyka jeśli chodzi o powikłania grypy, a ryzyko to narasta w kolejnych trymestrach. Opisywano…

Zobacz więcej

Ciąża a malowanie paznokci

Nie ma zdecydowanych przeciwwskazań do malowania paznokci w ciąży. Jeżeli przyszła mama toleruje zapach lakieru i ma taką potrzebę, może…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)