3
25 listopada 2020

Koper włoski w ciąży – czy można go stosować?

Owoc kopru włoskiego (Foeniculi amare fructus) jest ziołem stosowanym od wielu lat i powszechnie uznanym za bezpieczne. Napary z tej rośliny są podawane dzieciom, a dla wielu niemowląt herbatka z kopru włoskiego jest pierwszym – innym niż mleko – napojem. Jednak czy koper włoski jest bezpieczny dla kobiet w ciąży?

Jakie zastosowanie ma koper włoski? 

Koper włoski jest powszechnie stosowany w przypadłościach układu pokarmowego. Działa rozkurczowo na układ pokarmowy, wiatropędnie, usprawnia trawienie i łagodzi niestrawność. Jego inne, mniej znane właściwości, to: 

  • działanie rozkurczowe przy bólach miesiączkowych, 
  • zwiększenie libido, 
  • działanie wykrztuśne – zwiększa wydzielanie i pobudza ruch rzęsek w oskrzelach w kaszlu mokrym, 
  • wspomaganie laktacji. 

Koper włoski znajdziemy w postaci naparów, nalewek, kropli i tabletek. 

Z kopru włoskiego otrzymuje się też olejek, który ma słabe działanie uspokajające i raczej jest używany jako olejek eteryczny.  

Olejek z kopru włoskiego zastosowany wewnętrznie w dużych ilościach może powodować odurzenie i drgawki. 

Koper włoski a ciąża 

Mimo powszechnego zastosowania kopru, w tym również w wielu mieszankach ziołowych, stosowanie tej rośliny w ciąży jest dopuszczone w niewielkich ilościach w postaci roztworów wodnych (napary, herbatki). Ułatwia wówczas trawienie i przeciwdziała wzdęciom.  

Stosowanie kopru włoskiego w większych ilościach i innych postaciach niż wymienione zaleca się po porodzie przy wspomaganiu laktacji.  

Podsumowując, jedna lub dwie szklanki naparu z kopru włoskiego raz na jakiś czas nie powinny zaszkodzić kobiecie w ciąży. Należy jednak pamiętać, by przyszła mama zachowała ostrożność i umiar, a w razie jakichkolwiek wątpliwości co do stosowania danego leku lub zioła powinna skorzystać z porady lekarza lub farmaceuty. 

Źródło: 

Łuczak A., Nowak M., Szałek E.: Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. Farmacja Współczesna 2017; 10: 140-146 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Suplementacja witaminy D w ciąży

Jak najbardziej, suplementacja witaminą D u kobiet w ciąży, jak i matek karmiących piersią jest bardzo ważna. Ilość witaminy D…

Zobacz więcej

Jakie witaminy powinna brać przyszła mama?

W trakcie planowania ciąży i na samym jej początku najważniejsza jest suplementacja kwasu foliowego. Ponadto istotna jest odpowiednia podaż witaminy…

Zobacz więcej

Ostropest i inne zioła

Ostropestu nie powinno zalewać się wrzątkiem ze względu na degradację związków czynnych. W zasadzie żadnych ziół nie powinno się zalewać…

Zobacz więcej

Suplementacja jodu w ciąży

Jod jest kluczowym pierwiastkiem biorącym udział w produkcji hormonów tarczycy. Hormony te mają ogromny wpływ na utrzymanie ciąży i rozwój…

Zobacz więcej

Czy można przedawkować kwas foliowy w ciąży?

Tak, jak każdą witaminę, kwas foliowy można przedawkować w ciąży. Obecnie dzienne zalecana suplementacja podczas ciąży, w celu zapobiegania wadom…

Zobacz więcej

Ser pleśniowy a ciąża

Przyszłe mamy nie powinny spożywać serów pleśniowych w ciąży ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Listeria Monocytogenes, co może stanowić…

Zobacz więcej

Czy jeść tatar w ciąży?

W przypadku kobiet ciężarnych spożywanie surowego mięsa, w tym również tatara, wiążę się z zagrożeniem dla płodu, ponieważ istnieje ryzyko…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
23 września 2021 mgr farm. Magdalena Fuszara
13 września 2021 Zofia Gmerek
28 maja 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
28 maja 2021 mgr farm. Natalia Sadowska
06 maja 2021 mgr farm. Karolina Raźniewska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)