Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt Mama 2024 (2)
X - Wiosenne porządki
X - Herbal Monasterium
X - Zajączek wielkanocny 2024
X - Układ pokarmowy
X - Alergia 2024
X - Sale do -50%
22

Witamina E. Ochrona przed starzeniem?

Słuchaj artykułu

Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroniący komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Gdzie się znajduje i czy warto ją suplementować?

Witamina E. Ochrona przed starzeniem?

Mianem witaminy E określamy organiczne związki rozpuszczalne w tłuszczach, które należą do tokoferoli i tokotrienoli. Wyróżniamy cztery związki z każdej grupy. W każdej z nich występują związki typu alfa, beta, gamma i delta. Mówiąc o witaminie E mamy zazwyczaj na myśli alfa-tokoferol, który wykazuje największą aktywność. Pozostałe związki wykazują takie samo działanie, jednak są gorzej przyswajane przez organizm.  

Witamina E wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych oraz fosfolipidów, które budują błony komórkowe każdej komórki ciała. Witamina E chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do zaburzenia funkcji wielu komórek i tkanek, prowadząc do starzenia się organizmu, rozwoju wielu chorób, w tym nowotworowych.

Witamina E jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych kobiet i mężczyzn. Jest ona niezbędna do zajścia i utrzymania ciąży, a u mężczyzn zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, który może powodować zwyrodnienie plemników. Niektóre źródła podają, że u kobiet w ciąży witamina E zapobiega przedwczesnemu pęknięciu błon płodowych i wystąpieniu stanu przedrzucawkowego.  

Pozostałe właściwości witaminy E: 

  • Hamuje agregację płytek krwi, 
  • reguluje aktywność komórek układu odpornościowego, 
  • zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimera, Parkinsona), 
  • chroni przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej w naczyniach i przed rozwojem miażdżycy, 
  • przyspiesza gojenie ran.

Suplementacja witaminy E
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Witamina E w kosmetykach 

Ze względu na swoje właściwości i pozytywne działanie na skórę witamina E jest nazywana „witaminą młodości”. Bardzo dobrze przenika przez naskórek, wnikając w cement międzykomórkowy. Poprawia elastyczność skóry, odżywia ją oraz hamuje stany zapalne. Działa również ochronnie, przeciwobrzękowo, wygładzająco i przeciwstarzeniowo. 


Witamina E – gdzie ją znaleźć? 

Witamina E nie jest wytwarzana przez organizm, dlatego musi zostać dostarczona wraz z pożywieniem. Jej wchłanianie w jelitach zależy od obecności tłuszczów. 

Produkt spożywczyZawartość witaminy E na 100 g produktu
Olej z zarodków pszennych 149 mg 
Olej słonecznikowy 46,71 mg 
Orzechy laskowe38,71 mg 
Nasiona słonecznika

27,81 mg 

Otręby pszenne 3,81 mg
Suszone morele 3,03 mg 
Papryka czerwona2,9 mg 
Żółtko jaja kurzego2,15 mg 
Czarne jagody1,88 mg

Normy spożycia dobowego witaminy E:

  • Niemowlęta do 6. miesiąca: 4 mg,
  • Niemowlęta do 11. miesiąca: 5 mg, 
  • Dzieci 1-6 lat: 6 mg,
  • Dzieci 7-9 lat: 7 mg, 
  • Chłopcy od 10 lat i dorośli mężczyźni: 10 mg, 
  • Dziewczynki od 10 lat i dorosłe kobiety: 8 mg, 
  • Kobiety w ciąży: 10 mg, 
  • Kobiety karmiące piersią: 11 mg. 

Niedobór witaminy E  

Niedobór witaminy E u osób zdrowych występuje bardzo rzadko, ze względu na jej powszechne występowanie w żywności. Może pojawić się u wcześniaków, zwłaszcza o niskiej masie urodzeniowej. Może też wystąpić u osób, które mają problem z wchłanianiem lub metabolizowaniem tłuszczów, u chorych na mukowiscydozę lub celiakię.  

Objawy niedoboru witaminy E to: 

  • rozdrażnienie,  
  • osłabienie i zaburzenie pracy mięśni,  
  • zaburzenie koncentracji,  
  • nadmierne rogowacenie skóry,  
  • blada skóra z oznakami starzenia się,  
  • trudne gojenie ran,  
  • osłabienie wzroku, 
  • osłabienie układu odpornościowego.  

Niedobór witaminy E w ciąży może wywołać poronienie lub przełożyć się na niedorozwój oczu u płodu.  

Witamina E – nadmiar, przeciwwskazania 

Jak w przypadku innych witamin, również i tę można przedawkować. Zjawisko to związane jest z nadmierną suplementacją. W tym przypadku mogą pojawić się: bóle głowy, zaburzenia funkcjonowania mięśni, jelit, nadmierne zmęczenie. 

Nie stosuj witaminy E: 

  • podczas chemio- i radioterapii, 
  • przy problemach z krzepliwością krwi i zażywaniu leków przeciwkrzepliwych. 

Przeczytaj również:
Witamina K. Jakie są skutki niedoboru?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Jiang Q., Christen S., Shigenaga M.K., Ames B.N., γ-Tocopherol, the major form of vitamin E in the US diet, deserves more attention, The American Journal of Clinical Nutrition, 2001, s. 714-722.
  • Burbank A.J., Duran C.G., Almond M., Wells H., Jenkins S., Jiang Q., Yang C., Wang T., Zhou H., Hernandez M.L., Peden D.B., A short course of gamma-tocopherol mitigates LPS-induced inflammatory responses in humans ex vivo, J Allergy Clin Immunol, 2017, s. 1179-1181.
  • Thompson M.D., Cooney R.V., The Potential Physiological Role of γ-Tocopherol in Human Health: A Qualitative Review, Nutr Cancer, 2019, s. 1-18.
  • Chai W., Maskarinec G., Franke A.A., Monroe K.R., Park S.Y., Kolonel L.N., Wilkens L.R., Le Marchand L., Cooney R.V., Association of serum γ-tocopherol levels with mortality: the Multiethnic Cohort Study, Eur J Clin Nutr., 2019.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę