1
04 maja 2021

Produkty BIO w diecie najmłodszych – co warto o nich wiedzieć?

Rolnictwo ekologiczne nieustannie się rozwija – zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Rodzice coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie produktów oraz sposób pozyskiwania surowców. Wielu z nich – w trosce o malucha, a także z myślą o dobru planety – coraz chętniej sięga po produkty ekologiczne, których składniki pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw i hodowli. Choć wybór żywności z oznaczeniem „bio” jest bardzo duży, należy pamiętać, że nie każdy produkt będzie odpowiedni dla delikatnego organizmu niemowlęcia. Czym się kierować, komponując dietę małego smakosza opartą o produkty ekologiczne?

Bezpieczeństwo to priorytet 

Początkowy etap rozszerzania diety i dalsze lata życia małego smakosza to okres, w którym dziecko jest wyjątkowo wrażliwe na wpływ czynników zewnętrznych – dotyczy to zarówno otoczenia, w którym się znajduje, jak również spożywanych pokarmów. Właśnie dlatego należy mieć na uwadze fakt, że nie każda żywność ekologiczna będzie odpowiednia dla delikatnego organizmu malucha. Ważne, aby nawet spośród produktów oznaczonych jako „bio” czy „eko” wybierać te, które są dedykowane najmłodszym. 

Pierwszą wskazówką, która pomaga odnaleźć na sklepowej półce produkty ekologiczne, jest ich właściwe oznakowanie na opakowaniu. Każdy powinien mieć widoczny na etykiecie tzw. Euroliść, (czyli unijne logo żywności ekologicznej), numer jednostki certyfikującej oraz oznaczenie kraju pochodzenia surowców. Aby jednak produkt ekologiczny był odpowiedni dla niemowlęcia czy małego dziecka, powinien posiadać również widoczne na opakowaniu wskazanie wieku, np. po 6. miesiącu życia. Takie oznaczenie daje rodzicom gwarancję odpowiedniej jakości – produkty z oznaczeniem wieku spełniają bowiem restrykcyjne normy jakości określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej, a ich skład jest dopasowany do szczególnych wymagań żywieniowych młodego organizmu.  

To ważne! Warto pamiętać, że wszystkie produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci – zarówno te, które powstały ze składników z rolnictwa ekologicznego, jak i konwencjonalnego – odpowiadają na wyjątkowe potrzeby najmłodszych i są dla nich w pełni bezpieczne, ponieważ spełniają szereg określonych prawem norm. To, co różni produkty ekologiczne od konwencjonalnych, to np.  dodatkowe restrykcyjne wymagania dla ekologicznej produkcji roślinnej i zwierzęcej (m.in. sposób uprawy czy hodowli).

Rolnictwo ekologiczne a konwencjonalne 

Surowce (roślinne i zwierzęce) użyte do produkcji produktów ekologicznych różnią się od tych konwencjonalnych przede wszystkim ze względu na sposób prowadzenia uprawy i hodowli. Taka produkcja powinna łączyć ze sobą praktyki, które są najkorzystniejsze dla klimatu, środowiska, różnorodności biologicznej czy zasobów naturalnych. Na przykład uprawa roślin polega na stosowaniu metod mających na celu zwiększenie ilości materii organicznej gleby oraz zapobieganiu jej erozji. W takich uprawach nie można stosować mineralnych nawozów azotowych. Aby zapobiec chorobom roślin, wykorzystuje się metody biologiczne lub odpowiednio dobrany płodozmian. Jeśli produkt ekologiczny zawiera mięso, to również ono pochodzi z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, w których korzysta się przede wszystkim z ekologicznych pasz, a zwierzęta utrzymywane są w odpowiednich warunkach zapewniających ich dobrostan, zabronione jest profilaktyczne stosowanie syntetyzowanych weterynaryjnych produktów leczniczych, w tym antybiotyków oraz obowiązuje zakaz stosowania stymulatorów wzrostu i hormonów.  

Dobre dla dziecka i dobre dla planety 

Aby ułatwić rodzicom znalezienie produktów ekologicznych odpowiednich dla ich dzieci, producenci żywności dla najmłodszych wprowadzili do swojej oferty szeroki wybór produktów ekologicznych ze składnikami z ekologicznych upraw i hodowli. To posiłki, przeciery owocowe, musy owocowe w wygodnych tubkach, a także chrupki, które zawierają starannie wyselekcjonowane warzywa, owoce i zboża pochodzące w 100% z certyfikowanych ekologicznych upraw oraz mięso w 100% z certyfikowanych hodowli, prowadzonych z najwyższą dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt. Poza tym, że takie produkty powstają z myślą o dobru planety – różnorodności biologicznej, kondycji gleby oraz źródłach wody – tak jak inne produkty dla niemowląt i małych dzieci są pozbawione konserwantów*, barwników* oraz wzmacniaczy smaku*. Dzięki temu rodzice mogą mieć pewność, że ich dziecko dostaje to, co dobre – w trosce o środowisko naturalne i z myślą o jego przyszłości. 

* Zgodnie z przepisami prawa dla tej kategorii produktów. 

Warto pamiętać: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Ile witaminy D3 dla niemowlaka od 6. miesiąca?

Według najnowszych wytycznych z 2018 r. dawka witaminy D3 dla dziecka, jaką należy podać od 6 miesiąca życia do 1…

Zobacz więcej

Wpływ zmiany smoczka na ilość wypijanego mleka

Pani Wioleto, być może faktycznie to smoczek powoduje, że dziecko pije mniejsze ilości, a częściej. Jeden jak i drugi model…

Zobacz więcej

Dzienna dawka witaminy C dla dziecka

Witamina C, czyli kwas askorbinowy to związek, który powinien być dostarczany naszemu organizmowi każdego dnia. Doskonałym preparatem z witaminą C…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
30 kwietnia 2021 mgr farm. Marta Junowicz
30 kwietnia 2021 mgr Katarzyna Jaśkiewicz
29 kwietnia 2021 mgr Ewa Lisius
15 kwietnia 2021 lek. Joanna Sawicka-Metkowska, Doktor Poziomka
28 października 2020 Emilia Jaśniewska
13 października 2020 Agnieszka Żurawska
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)