Z wprowadzaniem produktów zbożowych do diety dziecka nie warto zwlekać. To źródło energii niezbędnej do wzrostu i aktywnego poznawania świata. Dostarczają one też składników odżywczych potrzebnych do zdrowego rozwoju, np. żelaza niezbędnego do rozwoju funkcji poznawczych.

Na dobry początek: kleiki

Na pierwsze spotkanie ze zbożami dobrze sprawdzą się kleiki – ryżowy lub kukurydziany. Ich prosty skład pozwoli łagodnie zapoznać dziecko z nowym smakiem i nieznaną wcześniej konsystencją, znacznie różniącą się od mleka mamy. Podając kleik, rodzice mogą też sprawdzić, jak niemowlę toleruje produkty zbożowe. Można dodać go do mleka modyfikowanego lub zupki jarzynowej. Porcja kleiku z dodatkiem tartego jabłka lub przecieru owocowego to pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Pierwsze kaszki bezglutenowe

Kiedy maluszek zasmakuje już w kleikach, czas podać mu pierwsze kaszki bezglutenowe, np. ryżowe. To delikatny posiłek, który jest idealnie dopasowany do potrzeb maluszków na etapie rozszerzania diety. Mnogość dostępnych wariantów smakowych sprawia, że każdy maluszek z pewnością znajdzie kaszkę, którą polubi.

Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?

Rodzice często obawiają się wprowadzania glutenu do diety dziecka. Zupełnie niepotrzebnie – to naturalne białko zawarte w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa.

Celiakia (choroba trzewna) to poważne schorzenie, w którym organizm nie toleruje glutenu. Dotyka ona zarówno dzieci, jak i dorosłych – łącznie 1% ludzi. Osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji glutenu nie muszą jednak wykluczać go ze swojej diety. Bez wskazań lekarskich nie należy zatem unikać lub opóźniać wprowadzania glutenu do diety dziecka.

Niezalecane jest zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wprowadzanie glutenu do jadłospisu maluszka. Według lekarzy i żywieniowców, kaszki glutenowe można zacząć podawać dziecku w dowolnym okresie po ukończeniu 4. miesiąca (17. tydzień życia) do 12. miesiąca życia.

Początkowo porcja kaszki glutenowej (np. kaszka manna) powinna być niewielka. Można dodać ją do jednego posiłku w ciągu doby, np. przecieru jarzynowego lub mleka modyfikowanego.

Jeśli dziecko nie wykazuje objawów nietolerancji glutenu (takich jak biegunki, brak przybierania na wadze czy wysypka), po początkowym okresie podawania niewielkich porcji, można już wprowadzić pełną porcję kaszki zawierającej gluten, czyli ok. 160 ml. Niewielkie porcje pieczywa, które zawiera mąki zbóż glutenowych (np. pszenicy), można zacząć podawać, gdy maluch będzie miał pierwsze ząbki (ok. 8.-9. m.ż).

Rozszerzanie diety dziecka to niesamowita przygoda dla całej rodziny. Po produktach zbożowych przychodzi czas na pierwsze mięso, jaja, a później rybę i produkty mleczne. Każdy kolejny produkt to dla maluszka szansa na zapoznanie się z nowymi smakami. Dostarczają mu one również energii i niezbędnych składników odżywczych.


Ważna informacja

W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.