6
09 stycznia 2019
Poradnik Gemini Autor
Autor
Poradnik Gemini

Rozszerzenie diety dziecka w produkty zbożowe. Jak zrobić to mądrze?

Warzywa i owoce to pierwsze produkty uzupełniające, o jakie rozszerzana jest dieta dziecka. Następnie, już w 5. miesiącu życia można zacząć wprowadzać do diety produkty zbożowe. Jak to zrobić i czy faktycznie warto opóźniać wprowadzanie do jadłospisu produktów zawierających gluten?

Warzywa i owoce to pierwsze produkty uzupełniające, o jakie rozszerzana jest dieta dziecka. Następnie, już w 5. miesiącu życia można zacząć wprowadzać do diety produkty zbożowe. Jak to zrobić i czy faktycznie warto opóźniać wprowadzanie do jadłospisu produktów zawierających gluten?

Z wprowadzaniem produktów zbożowych do diety dziecka nie warto zwlekać. To źródło energii niezbędnej do wzrostu i aktywnego poznawania świata. Dostarczają one też składników odżywczych potrzebnych do zdrowego rozwoju, np. żelaza niezbędnego do rozwoju funkcji poznawczych.

Na dobry początek: kleiki

Na pierwsze spotkanie ze zbożami dobrze sprawdzą się kleiki – ryżowy lub kukurydziany. Ich prosty skład pozwoli łagodnie zapoznać dziecko z nowym smakiem i nieznaną wcześniej konsystencją, znacznie różniącą się od mleka mamy. Podając kleik, rodzice mogą też sprawdzić, jak niemowlę toleruje produkty zbożowe. Można dodać go do mleka modyfikowanego lub zupki jarzynowej. Porcja kleiku z dodatkiem tartego jabłka lub przecieru owocowego to pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Mama, która karmi dziecko produktami zbożowymi

Produkty zbożowe

Pierwsze kaszki bezglutenowe

Kiedy maluszek zasmakuje już w kleikach, czas podać mu pierwsze kaszki bezglutenowe, np. ryżowe. To delikatny posiłek, który jest idealnie dopasowany do potrzeb maluszków na etapie rozszerzania diety. Mnogość dostępnych wariantów smakowych sprawia, że każdy maluszek z pewnością znajdzie kaszkę, którą polubi.

Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?

Rodzice często obawiają się wprowadzania glutenu do diety dziecka. Zupełnie niepotrzebnie – to naturalne białko zawarte w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa.

Celiakia (choroba trzewna) to poważne schorzenie, w którym organizm nie toleruje glutenu. Dotyka ona zarówno dzieci, jak i dorosłych – łącznie 1% ludzi. Osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji glutenu nie muszą jednak wykluczać go ze swojej diety. Bez wskazań lekarskich nie należy zatem unikać lub opóźniać wprowadzania glutenu do diety dziecka.

Niezalecane jest zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wprowadzanie glutenu do jadłospisu maluszka. Według lekarzy i żywieniowców, kaszki glutenowe można zacząć podawać dziecku w dowolnym okresie po ukończeniu 4. miesiąca (17. tydzień życia) do 12. miesiąca życia.

Początkowo porcja kaszki glutenowej (np. kaszka manna) powinna być niewielka. Można dodać ją do jednego posiłku w ciągu doby, np. przecieru jarzynowego lub mleka modyfikowanego.

Jeśli dziecko nie wykazuje objawów nietolerancji glutenu (takich jak biegunki, brak przybierania na wadze czy wysypka), po początkowym okresie podawania niewielkich porcji, można już wprowadzić pełną porcję kaszki zawierającej gluten, czyli ok. 160 ml. Niewielkie porcje pieczywa, które zawiera mąki zbóż glutenowych (np. pszenicy), można zacząć podawać, gdy maluch będzie miał pierwsze ząbki (ok. 8.-9. m.ż).

Rozszerzanie diety dziecka to niesamowita przygoda dla całej rodziny. Po produktach zbożowych przychodzi czas na pierwsze mięso, jaja, a później rybę i produkty mleczne. Każdy kolejny produkt to dla maluszka szansa na zapoznanie się z nowymi smakami. Dostarczają mu one również energii i niezbędnych składników odżywczych.

Ważna informacja

W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Kwarantanna a nadzór epidemiologiczny

Kwarantanna domowa to celowa izolacja osób zdrowych, które miały bliski kontakt z osobami zarażonymi lub podejrzanymi o zarażenie, a także…

Zobacz więcej

Magdalena Fuszara Autor

mgr farm.

Magdalena Fuszara

Lek na koronawirusa (COVID-19) w Polsce

13 marca 2020 roku Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych zatwierdził Arechin, produkt leczniczy zawierający substancję czynną…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Czym się różni pandemia od epidemii?

Epidemia to występowanie zachorowań na chorobę zakaźną w określonym czasie na określonym terenie w ponadprzeciętnej ilości. Pandemia to rozprzestrzenianie się…

Zobacz więcej

Michał Frynas Autor

Michał Frynas

Tomografia a rezonans – czym się różnią?

Rezonans magnetyczny (MRI) i tomografia komputerowa (TK) są radiologicznymi badaniami obrazowymi pozwalającymi na uzyskanie szczegółowych obrazów struktur w ciele człowieka.…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Dermatolog a skierowanie NFZ

Niestety skierowanie do dermatologa jest konieczne w celu odbycia wizyty. Skierowanie na NFZ do lekarza specjalisty może wystawić lekarz podstawowej…

Zobacz więcej

Mirka Karendys Autor

mgr farm.

Mirka Karendys

Czy po wprowadzeniu e-recepty można wykupić receptę w wersji papierowej?

Jeśli mimo obowiązku wystawiania e-recept otrzymała Pani receptę papierową, może ją Pani zrealizować w aptece.   Więcej na temat e-recepty…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma CRP we krwi

CRP (białko C-reaktywne) pojawia się we krwi pacjenta podczas stanu zapalnego. Normalnie stężenie CRP nie przekracza 5 mg/ml krwi, zarówno u…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czym jest badanie OB?

OB (odczyn Biernackiego, opad Biernackiego) to badanie prędkości, z jaką opadają czerwone krwinki we krwi pacjenta. Prędkość ta rośnie w…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
  1. Katarzyna pisze:

    Skandal, że pod przykrywką „poradnika” i będąc apteką reklamujecie produkty jednej firmy. Produkty słabej jakości, z dużą ilością dyskusyjnych składników. Macie w swojej ofercie lepsze kaszki pod kątem składu. A jako apteka, powinniście promować aktualne zalecenia dotyczące rozszerzania diety u niemowląt tzn. rozszerzanie po ukończonym 6. miesiącu życia (zamiast dokładać krótką notkę na sam koniec, podczas gdy cały artykuł mówi o rozszerzaniu od 4.-5. miesiąca!), zamiast publikować pseudoartykuły pod dyktando koncernów produkujących żywność dla niemowląt.

  2. Anna pisze:

    Informacje podane w treści artykułu są niespójne z ostatnim jego akapitem, w którym mowa o WYŁĄCZNYM karmieniu piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Wyłączne karmienie piersią = niepodawanie innych posiłków czy tez wody przez te pierwsze 6 miesięcy. WHO zaleca rozszerzanie diety po skończonym 6 miesiącu. A skończony 6 miesiąc to zdecydowanie nie jest 17 tydzień. Wprowadzacie Państwo w błąd tymi informacjami, niestety 🙁

  3. Apteka Gemini pisze:

    Wszystkie zawarte w artykule informacje są zgodne z aktualnymi zaleceniami. Nie pojawia się w nim zachęta do rozszerzania diety dziecka od 4. miesiąca, a najwcześniej po 4. miesiącu, czyli zgodnie z rekomendacjami ekspertów. Od 2016 roku obowiązuje w Polsce Schemat żywienia niemowląt opracowany przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Zgodnie z przygotowanym przez ekspertów stanowiskiem „wprowadzanie pokarmów uzupełniających należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia”. Dokument ten wskazuje, że produkty zbożowe mogą pojawić się w diecie dziecka w 5.-6. miesiącu. To rodzic, obserwując swoje dziecko, decyduje w którym dokładnie momencie, mieszczącym się w tym zakresie, rozpocząć rozszerzanie diety maluszka.

    Zgadzamy się, że najlepszym sposobem żywienia niemowląt jest karmienie piersią. Zachęcamy do wyłącznego karmienia piersią do końca 6. miesiąca życia dziecka – wtedy rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć pod koniec 26. tygodnia życia dziecka.

Czytaj także
18 czerwca 2020 Ewa Ceborska-Scheiterbauer
30 marca 2020 mgr Leszek Pawski
09 stycznia 2020 mgr Leszek Pawski
16 września 2019 Katarzyna Boczar
16 września 2019 mgr farm. Marta Grabowska
06 lutego 2019 mgr Anna Trębińska
27 listopada 2018 Poradnik Gemini
27 listopada 2018 Poradnik Gemini
18 października 2018 Poradnik Gemini
19 września 2018 Poradnik Gemini
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)