6
Poradnik Gemini Autor
Poradnik Gemini

Rozszerzenie diety dziecka w produkty zbożowe. Jak zrobić to mądrze?

Warzywa i owoce to pierwsze produkty uzupełniające, o jakie rozszerzana jest dieta dziecka. Następnie, już w 5. miesiącu życia można zacząć wprowadzać do diety produkty zbożowe. Jak to zrobić i czy faktycznie warto opóźniać wprowadzanie do jadłospisu produktów zawierających gluten?

Warzywa i owoce to pierwsze produkty uzupełniające, o jakie rozszerzana jest dieta dziecka. Następnie, już w 5. miesiącu życia można zacząć wprowadzać do diety produkty zbożowe. Jak to zrobić i czy faktycznie warto opóźniać wprowadzanie do jadłospisu produktów zawierających gluten?

Z wprowadzaniem produktów zbożowych do diety dziecka nie warto zwlekać. To źródło energii niezbędnej do wzrostu i aktywnego poznawania świata. Dostarczają one też składników odżywczych potrzebnych do zdrowego rozwoju, np. żelaza niezbędnego do rozwoju funkcji poznawczych.

Na dobry początek: kleiki

Na pierwsze spotkanie ze zbożami dobrze sprawdzą się kleiki – ryżowy lub kukurydziany. Ich prosty skład pozwoli łagodnie zapoznać dziecko z nowym smakiem i nieznaną wcześniej konsystencją, znacznie różniącą się od mleka mamy. Podając kleik, rodzice mogą też sprawdzić, jak niemowlę toleruje produkty zbożowe. Można dodać go do mleka modyfikowanego lub zupki jarzynowej. Porcja kleiku z dodatkiem tartego jabłka lub przecieru owocowego to pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Mama, która karmi dziecko produktami zbożowymi

Produkty zbożowe

Pierwsze kaszki bezglutenowe

Kiedy maluszek zasmakuje już w kleikach, czas podać mu pierwsze kaszki bezglutenowe, np. ryżowe. To delikatny posiłek, który jest idealnie dopasowany do potrzeb maluszków na etapie rozszerzania diety. Mnogość dostępnych wariantów smakowych sprawia, że każdy maluszek z pewnością znajdzie kaszkę, którą polubi.

Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?

Rodzice często obawiają się wprowadzania glutenu do diety dziecka. Zupełnie niepotrzebnie – to naturalne białko zawarte w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa.

Celiakia (choroba trzewna) to poważne schorzenie, w którym organizm nie toleruje glutenu. Dotyka ona zarówno dzieci, jak i dorosłych – łącznie 1% ludzi. Osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji glutenu nie muszą jednak wykluczać go ze swojej diety. Bez wskazań lekarskich nie należy zatem unikać lub opóźniać wprowadzania glutenu do diety dziecka.

Niezalecane jest zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wprowadzanie glutenu do jadłospisu maluszka. Według lekarzy i żywieniowców, kaszki glutenowe można zacząć podawać dziecku w dowolnym okresie po ukończeniu 4. miesiąca (17. tydzień życia) do 12. miesiąca życia.

Początkowo porcja kaszki glutenowej (np. kaszka manna) powinna być niewielka. Można dodać ją do jednego posiłku w ciągu doby, np. przecieru jarzynowego lub mleka modyfikowanego.

Jeśli dziecko nie wykazuje objawów nietolerancji glutenu (takich jak biegunki, brak przybierania na wadze czy wysypka), po początkowym okresie podawania niewielkich porcji, można już wprowadzić pełną porcję kaszki zawierającej gluten, czyli ok. 160 ml. Niewielkie porcje pieczywa, które zawiera mąki zbóż glutenowych (np. pszenicy), można zacząć podawać, gdy maluch będzie miał pierwsze ząbki (ok. 8.-9. m.ż).

Rozszerzanie diety dziecka to niesamowita przygoda dla całej rodziny. Po produktach zbożowych przychodzi czas na pierwsze mięso, jaja, a później rybę i produkty mleczne. Każdy kolejny produkt to dla maluszka szansa na zapoznanie się z nowymi smakami. Dostarczają mu one również energii i niezbędnych składników odżywczych.

Ważna informacja

W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.

Mirka Karendys Autor

Mirka Karendys

mgr farm.

Czy po wprowadzeniu e-recepty można wykupić receptę w wersji papierowej?

Jeśli mimo obowiązku wystawiania e-recept otrzymała Pani receptę papierową, może ją Pani zrealizować w aptece.

Zobacz więcej

Hanna Lengiewicz Autor

Hanna Lengiewicz

mgr farm.

Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?

Najpopularniejsze naturalne probiotyki to kiszonki, a przede wszystkim:  kapusta kiszona i sok z kiszonej kapusty (bogate również w witaminę C),…

Zobacz więcej

Marta Grabowska Autor

Marta Grabowska

mgr farm.

Wenflony – o czym mówi ich kolor?

Wenflony, inaczej kaniule dożylne, służą do podawania leków i kroplówek bez potrzeby wielokrotnego wkłuwania igły w żyłę. Mają one różne…

Zobacz więcej

Marta Grabowska Autor

Marta Grabowska

mgr farm.

Czy łuszczyca jest zaraźliwa?

Nie, łuszczyca nie jest zaraźliwa i kontakt z osobą chorą jest bezpieczny. Zgodnie z komunikatem wydanym przez Głównego Inspektora Sanitarnego…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Szczepienie na grypę w ciąży

Kobiety w ciąży stanowią grupę wysokiego ryzyka jeśli chodzi o powikłania grypy, a ryzyko to narasta w kolejnych trymestrach. Opisywano…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Preparat standaryzowany - co to znaczy?

Surowce roślinne charakteryzują się zmiennym składem chemicznym zależnym od warunków ekologicznych uprawy. Stanowi to ogromny problem dla gałęzi przemysłu, które…

Zobacz więcej

Magdalena Fuszara Autor

Magdalena Fuszara

mgr farm.

Ciąża a malowanie paznokci

Nie ma zdecydowanych przeciwwskazań do malowania paznokci w ciąży. Jeżeli przyszła mama toleruje zapach lakieru i ma taką potrzebę, może…

Zobacz więcej

Sebastian Cybulski Autor

Sebastian Cybulski

mgr farm.

Próchnica - czy jest zaraźliwa?

Tak! Próchnica jest chorobą zakaźną wywołaną przez bakterie Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus i Lactobacillus acidophilus, które oprócz naszych zębów, kolonizują…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
  1. Katarzyna pisze:

    Skandal, że pod przykrywką „poradnika” i będąc apteką reklamujecie produkty jednej firmy. Produkty słabej jakości, z dużą ilością dyskusyjnych składników. Macie w swojej ofercie lepsze kaszki pod kątem składu. A jako apteka, powinniście promować aktualne zalecenia dotyczące rozszerzania diety u niemowląt tzn. rozszerzanie po ukończonym 6. miesiącu życia (zamiast dokładać krótką notkę na sam koniec, podczas gdy cały artykuł mówi o rozszerzaniu od 4.-5. miesiąca!), zamiast publikować pseudoartykuły pod dyktando koncernów produkujących żywność dla niemowląt.

  2. Anna pisze:

    Informacje podane w treści artykułu są niespójne z ostatnim jego akapitem, w którym mowa o WYŁĄCZNYM karmieniu piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Wyłączne karmienie piersią = niepodawanie innych posiłków czy tez wody przez te pierwsze 6 miesięcy. WHO zaleca rozszerzanie diety po skończonym 6 miesiącu. A skończony 6 miesiąc to zdecydowanie nie jest 17 tydzień. Wprowadzacie Państwo w błąd tymi informacjami, niestety 🙁

  3. Apteka Gemini pisze:

    Wszystkie zawarte w artykule informacje są zgodne z aktualnymi zaleceniami. Nie pojawia się w nim zachęta do rozszerzania diety dziecka od 4. miesiąca, a najwcześniej po 4. miesiącu, czyli zgodnie z rekomendacjami ekspertów. Od 2016 roku obowiązuje w Polsce Schemat żywienia niemowląt opracowany przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Zgodnie z przygotowanym przez ekspertów stanowiskiem „wprowadzanie pokarmów uzupełniających należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia”. Dokument ten wskazuje, że produkty zbożowe mogą pojawić się w diecie dziecka w 5.-6. miesiącu. To rodzic, obserwując swoje dziecko, decyduje w którym dokładnie momencie, mieszczącym się w tym zakresie, rozpocząć rozszerzanie diety maluszka.

    Zgadzamy się, że najlepszym sposobem żywienia niemowląt jest karmienie piersią. Zachęcamy do wyłącznego karmienia piersią do końca 6. miesiąca życia dziecka – wtedy rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć pod koniec 26. tygodnia życia dziecka.

Bądź na bieżąco

Zostaw nam swój adres mailowy, żeby otrzymywać od nas informacje o nowościach, porady farmaceutów oraz inne ciekawe treści

Zapisz mnie na newsletter
Czytaj także
10 grudnia 2019 mgr farm. Magdalena Fuszara
10 grudnia 2019 Karolina Skoczypiec Poradnik Gemini
06 grudnia 2019 Rafał Suchodolski
02 grudnia 2019 mgr Katarzyna Jaśkiewicz
26 listopada 2019 mgr Katarzyna Jaśkiewicz
15 listopada 2019 mgr Katarzyna Jaśkiewicz
05 listopada 2019 Michał Frynas
28 października 2019 Michał Frynas
25 października 2019 mgr Katarzyna Jaśkiewicz
Zobacz więcej
Subskrybuj
newsletter