Przekonani o zdrowej, bezpiecznej i nieprzetworzonej żywności, konsumenci coraz częściej sięgają po żywność organiczną, pochodzącą z gospodarstw ekologicznych.

Czym jest żywność ekologiczna?

Zamiennie określana jest, jako organiczna. To produkty wytworzone z wysokiej jakości surowców, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Aby uzyskać ten tytuł, należy działać zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej. Jej gwarancją jest charakterystyczny znak euroliścia oraz numer kodowy jednostki, która nadała certyfikat ostatecznej wersji produktu. Na podstawie tego numeru, można w łatwy i szybki sposób sprawdzić w Internecie konkretną jednostkę certyfikującą oraz podejrzeć wykaz wszystkich producentów i produktów, które zostały przez nią dopuszczone do określania jako “ekologiczna”.

Jakie są cechy gospodarstwa ekologicznego?

Szalenie ważnym aspektem związanym z prowadzeniem gospodarstwa ekologicznego jest przemyślana lokalizacja. Czysta gleba, woda i powietrze oraz przestrzeń wolna od zanieczyszczeń pochodzących z branży przemysłowej, to główne cechy idealnego miejsca. Oprócz powyższego, gospodarstwo ekologiczne powinno prowadzić swoje działania tak, by zmaksymalizować ochronę środowiska i nie narażać go na straty. W związku z tym, w rolnictwie wykorzystywane są naturalne procesy, które zachodzą w przyrodzie, przy jednoczesnym zachowaniu szacunku do osób współpracujących oraz zapewnienia dobrych warunków życia zwierzętom.

Z pewnością wiele osób uczyło się w szkole o tzw. płodozmianie, czyli planowaniu uprawy w gospodarstwie z odpowiednio długim wyprzedzeniem, tak by ochronić oraz wykorzystać właściwości gleby oraz jej żyzności, a dzięki temu uzyskać produkty najlepszej jakości. Płodozmian to jedna z głównych metod uprawiania gospodarstwa ekologicznego. Wraz z nim, należy stosować nawozy zielone i naturalne oraz komposty pochodzące z tego samego gospodarstwa. Wszystko po to, by utrzymać odpowiednią żyzność gleby. Aby chronić uprawy przed chwastami, warto stosować zabiegi mechaniczne, aniżeli chemiczne (np. pestycydy).

Opisując cechy gospodarstwa ekologicznego, nie sposób pominąć wątku o zwierzętach. Te powinny mieć swobodny dostęp do wybiegu i być wolne od leków oraz antybiotyków czy stymulatorów wzrostu. Niezbędne jest również karmienie ich naturalnymi paszami. Najważniejsze, by zwierzęta dorastały w zgodzie ze swoim naturalnym tempem.

Co oznacza certyfikat jakości?

Jeśli na sklepowych półkach widnieją produkty oznaczone jako “bio”, “eko” czy “organic”, warto sprawdzić, czy posiadają one charakterystyczny euroliść (zielony listek z białymi gwiazdami) i numer jednostki, która wydała certyfikat (w Polsce funkcjonuje 11 takich jednostek). Jeśli tak, oznacza to, że produkt został wytworzony zgodnie z rygorystycznymi zasadami uprawy rolnictwa ekologicznego. Dzięki temu, że certyfikaty nie są przyznawane dożywotnio, a kontrola produktów odbywa się min. 1 raz w roku, konsument ma pewność, że producent regularnie przestrzega wszystkich obowiązujących wytycznych.

Wraz z zakupem produktów oznaczonych specjalnym znakiem, kupuje się zatem gwarancję najwyższej jakości, bezpieczeństwa i poszanowania dla natury, przy jednoczesnym wpływie na utrzymanie przyrody w niezmienionym stanie dla kolejnych pokoleń. Tyle dobra za tak niewielki gest.

Czy żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa?

Kolejnym walorem żywności ekologicznej jest wartość odżywcza, która w odniesieniu do niektórych składników może być wyższa niż w przypadku żywności bez certyfikatu. Produkty te mogą posiadać więcej składników mineralnych i witamin, szczególnie witaminy C, związków fenolowych i antocyjanów. Dodatkowo, niektóre badania wskazują, że ekologiczne warzywa i owoce mają bardziej intensywny smak. Wszystko to wynika prawdopodobnie z  niższej zawartości wody.

A co z produktami dla niemowląt i małych dzieci, które pochodzą z rolnictwa tradycyjnego? Tu należy podkreślić, że różnica między nimi a tymi, które pochodzą z rolnictwa ekologicznego, dotyczy wyłącznie sposobu wytwarzania, gdyż walory odżywcze muszą  spełniać takie same, najwyższe standardy jakości. Kupując jednak produkty ekologiczne, dodatkowo wspiera się naturę i troszczy o nią, tak by służyła jeszcze wielu pokoleniom.

Żywność ekologiczna dla dzieci

Każdy posiłek przygotowywany dla dziecka powinien dostarczać odpowiednie składniki odżywcze oraz być wysokiej jakości. Podając jednak tzw. „słoiczek” z certyfikatem ekologicznym jesteśmy pewni, że owoce, warzywa czy mięso zostało uzyskane w zgodzie z naturą, bez użycia pestycydów czy nawozów sztucznych.

Jeśli Rodzic ma dylemat, czy przygotowywać samodzielnie posiłki w domu, czy zaopatrywać się w te w słoiczkach, warto kierować się zasadą, że jedzenie ma być przede wszystkim zdrowe oraz przyjemne i łatwe w przygotowywaniu. Gotowe posiłki znakomicie sprawdzą się w podróży, na spacerze i wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Można łączyć je z domową kuchnią i wykorzystywać do przygotowywania dań według własnych upodobań.

To, czy rodzic zdecyduje się podawać swojemu maluchowi żywność ekologiczną, czy tę pochodzącą z rolnictwa tradycyjnego, zależy wyłącznie od niego. Warto jednak mieć na uwadze troskę o naturę oraz fakt, że wszczepianie takich cech, jak wrażliwość na przyrodę i zwierzęta, może zaowocować w przyszłości dla kolejnych pokoleń.