194
15 stycznia 2018

Witamina C „lewoskrętna” – fakty i mity

W ostatnim czasie powstało wiele spekulacji dotyczących witaminy C. Wierzymy, że odpowiednia dawka chroni nas przed infekcjami, a w środowisku zwolenników medycyny naturalnej stała się ona niezwykle popularna. Istnieją różne mity stanowiące, że witamina C ”prawoskrętna” jest gorsza niż  “lewoskrętna”. Oto kilka faktów i mitów dotyczących tej tajemniczej witaminy.

Witamina C

Witamina C to nazwa aktywności biologicznej między innymi kwasu askorbinowego. Litera L, dodawana czasem przy nazwie kwasu askorbinowego, oznacza konfigurację atomu węgla w łańcuchu bocznym cząsteczki, która jest pochodną glukozy – stąd niektóre zwierzęta są w stanie wytwarzać kwas L-askorbinowy na własne potrzeby. Ponadto kwas D-askorbinowy nie jest aktywny biologicznie – to znaczy, że nie wykazuje aktywności witaminy C i ma wyłącznie właściwości przeciwutleniacza. Aktywność biologiczną wykazują w pewnym stopniu natomiast, oprócz samego kwasu L-askorbinowego, jego sole oraz niektóre postaci utlenione. Kwas L-askorbinowy w postaci leku to właściwa forma, ta, którą organizmy wykorzystują w naturze. Ponadto, metoda przemysłowa wytwarzania kwasu askorbinowego jest częściowo biologiczna i wykorzystuje mikroorganizmy. Synteza “sztucznego” kwasu D-askorbinowego jest znacznie droższa i trudniejsza, a przemysł farmaceutyczny nie ma żadnego powodu, by wytwarzać tę “niewłaściwą”.

Właściwości “lewoskrętnej” witaminy C

Lewo- i prawoskrętność substancji wynika z aktywności optycznej substancji chemicznych. Cały proces polega na skręcaniu wiązki światła zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. Jednak warto wiedzieć, że w przypadku kwasu askorbinowego, bez względu, czy to izomer L- czy D – (określenie konfiguracji cząsteczki), jest tylko i wyłącznie prawoskrętny (określenie skręcalności właściwej, niezależnej właściwości fizykochemicznej). Fakt, że kwas L-askorbinowy wykazuje właściwość biologiczną witaminy C oznacza, że witamina ta nie jest nawet prawoskrętna, a cząsteczka, do której się odnosi jest prawoskrętna. Stąd nie istnieje coś takiego jak lewoskrętna czy też prawoskrętna witamina C, a całe zamieszanie wokół witaminy dotyczy pomieszania pojęć skręcalności optycznej i izometrii przestrzennej. Z punktu widzenia chemii wszystko jest jasne, a cały mit witaminy lewoskrętnej został wymyślony na gruncie niewiedzy i potrzeb marketingu. Każda witamina C działa dokładnie tak samo i nie ma “żadnej” lepszej witaminy.

Witamina C lewoskrętna 2

Witamina C – dawkowanie i znaczenie w codziennej diecie

Nie da się ukryć, że witamina C kojarzy nam się ze stosowaniem w okresie przeziębienia i grypy. Jej właściwości są jednak nieco bardziej złożone. Dlaczego witamina C jest tak istotna?

  1. Jest niezbędna przy produkcji kolagenu, czyli białek tworzących dodatkową warstwę nabłonkową, która utrudnia wirusom przedostanie się do organizmu człowieka.
  2. Przyczynia się do produkcji limfocytów, czyli białych krwinek.

Witamery witaminy C w produktach naturalnych są niestety niezbyt trwałe i rozkładają się już podczas gotowania. Pewnym źródłem witaminy C są zatem świeże warzywa i owoce, zwłaszcza cytrusowe. Aby regularnie uzupełniać witaminę C, do swojego jadłospisu należy wprowadzić określone produkty. Istnieje także możliwość suplementacji witaminy C, ale należy pamiętać przy tym o prawidłowym dawkowaniu. Przedawkowanie witaminy C może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym związanych z układem pokarmowym (nudności, bóle brzucha).

Co ma najwięcej naturalnej witaminy C?

Witamina C ma za zadanie podniesienie odporności organizmu na wirusy. Jest przeciwutleniaczem oraz kofaktorem wielu enzymów, dzięki czemu aktywnie uczestniczy w mnogich procesach metabolicznych. Witamina C wspiera proces gojenia się ran, a także zmniejsza stres oksydacyjny w tkankach. Chociaż witamina C jest bardzo powszechna w naturze, to może jej zabraknąć w diecie. Niedobór witaminy C można odczuwać poprzez ogólne osłabienie czy też krwawienie z dziąseł. Jeśli objawy będą się nasilać, konieczna będzie konsultacja lekarska oraz uzupełnienie witaminy, najlepiej w formie suplementów diety i leków. Jej brak może poważnie zaszkodzić naszemu organizmowi. Witamina C występuje w następujących owocach:

  • pomarańcze,
  • melony,
  • cytryny,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • jagody,
  • jabłka.

Znajdziemy ją również w warzywach, np.:

  • kiszona kapusta,
  • kalafior,
  • szpinak,
  • cebula,
  • papryka,
  • kapusta,
  • natka pietruszki.

Aby witamina nie straciła swoich wartości w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw może być utrudniony, warto kupować mrożone produkty.

Przeczytaj również: Witamina A

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Zawartość witaminy C w pomarańczy

W pomarańczy jest około 50 miligramów witaminy C na 100 gramów produktu. Przeczytaj więcej:Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?Witamina…

Zobacz więcej

W jakich produktach jest magnez?

Produkty bogate w magnez to przede wszystkim: kakao (i czekolada), pestki dyni, otręby pszenne, kasza gryczana, groch, brązowy ryż. Jeśli…

Zobacz więcej

Jak przechowywać olej lniany?

Olej lniany należy przechowywać w lodówce, ponieważ  przedłuży to jego trwałość. Po otwarciu olej lniany należy zużyć do daty ważności.…

Zobacz więcej

Niskie ciśnienie krwi i zawroty głowy – jak sobie radzić z hipotonią?

Przede wszystkim proszę skonsultować swoje wyniki z innymi lekarzami oraz wykonać dodatkowe badania, np. na poziom hormonów tarczycy, przysadki oraz…

Zobacz więcej

Probiotyk dla dorosłego i nastolatka

Dla dorosłego i nastolatka najczęściej wystarczy ten sam preparat. Kierując się wyborem, musimy zwracać uwagę przede wszystkim na liczbę bakterii…

Zobacz więcej

Jak wybrać preparat z magnezem oraz coś na koncentrację i pamięć?

Przy wyborze preparatu magnezowego radziłabym sugerować się tym, czy dany produkt jest lekiem, czy suplementem diety. Leki mają udowodnioną skuteczność…

Zobacz więcej

Jak długo można przyjmować suplementy po terminie?

Termin przydatności leku/suplementu jest formalną granicą jego przydatności. Producent gwarantuje trwałość substancji czynnych i czystość mikrobiologiczną preparatu do dnia daty…

Zobacz więcej

Jak leczyć chroniczne zmęczenie?

Przede wszystkim powinna Pani udać się do lekarza rodzinnego w celu zdiagnozowania albo wyeliminowania chorób, których objawem mogłoby być chroniczne…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
  1. Karol pisze:

    Nie istnieje Witamina c lewoskrętna to antyoksydant to nie jest to samo co prawoskrętna są to kwasy n-askobrinowe d-askorbinowe to są ANTYOKSYDANTY

    1. Poradnik Gemini pisze:

      Dokładnie, dlatego obalamy mit witaminy C lewoskrętnej 😊

  2. Mirosław pisze:

    Witamina C jest tylko prawoskrętna innej nie ma.

    1. Poradnik Gemini pisze:

      Staramy się obalić mit witaminy C lewoskrętnej, gdyż wiele osób nadal w nią wierzy.

  3. Mariusz pisze:

    W ogóle cała ta rozmowa nt lewo czy prawoskrętności witaminy C jest chora…

  4. Beata pisze:

    A co z witaminą C, która znajduje się w owocach róży, rokitnika? Można te owoce poddawać obróbce termicznej z zachowaniem wartości?

    1. Poradnik Gemini pisze:

      Każda obróbka termiczna może zmniejszyć wartość odżywczą, w tym zawartość witaminy C w owocu.

  5. Maciek Leon pisze:

    Bardzo fajnie to jest przedstawione, widzę że warto tu zaglądać. Pozdrawiam

  6. Norbert pisze:

    No i wyleczyłem się z głupoty i naiwności. Dziękuje i pozdrawiam.

  7. Jacek pisze:

    Pewne ilości wit. C mają też ziemniaki. Biorąc pod uwagę, że tych ziemniaków w porcji obiadowej jest wielokrotnie więcej niż np. naci pietruszki, to można je traktować jako poważne źródło wit. C.
    Słyszałem też, że skrobia w ziemniakach znacznie spowalnia rozkład termiczny wit. C podczas gotowania. Stąd też dawne przepisy na rzadkie kisiele (skrobia) ze świeżych owoców, do picia, jako sposób na przeziębienia. Niestety nie znalazłem źródeł tej informacji. Może ktoś coś wie na ten temat ??

  8. dronydoAfryki pisze:

    Nie wpływam na decyzję zakupów. Ale to jest w 100% niewiarygodna interpretacja, ponieważ dotyczy tylko witaminy C. Nie dotyczy np. L-karnityny, która jest zawarta w organizmach żywych występujących w naturze. Pisze się o jakiś cechach 3 rzędnych, 5 rzędnych. Weryfikacja to np. dzieci, które przyjmowały witaminę C naturalną i sztuczną i po pół roku jak przechodziły COVID-19.

Czytaj także
22 lipca 2021 Weronika Dąbrowska Poradnik Gemini
07 lipca 2021 mgr Ewelina Zawada
15 czerwca 2021 mgr farm. Marta Grabowska
07 czerwca 2021 Agata Kleszcz
18 maja 2021 Poradnik Gemini
26 kwietnia 2021 mgr farm. Karolina Kochańska
22 kwietnia 2021 mgr farm. Łukasz Smoła
12 kwietnia 2021 mgr farm. Natalia Sadowska
01 kwietnia 2021 mgr farm. Sebastian Cybulski
30 marca 2021 mgr farm. Magdalena Stalmirska
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)