15
30 kwietnia 2019
Pytanie od Pana Macieja

Jakie jedzenie na grilla?

Co najlepiej grillować? Co będzie najzdrowsze? 

Odpowiada:

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką termiczną. Są to np. kiełbasy, parówki i wędliny. Lepszym wyborem są określone części surowego mięsa lub ryby, które wcześniej nie zostało przetworzone. Grillowanie nie powinno kończyć się jedynie na produktach mięsnych, dlatego dobrym rozwiązaniem jest stworzenie np. szaszłyków warzywnych, gdzie dobrze się sprawdzą:

  • papryka,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • cebula. 
Proces typowego grillowania na tackach aluminiowych, grillach jednorazowych czy też niskiej jakości grillach metalowych nie należy do najzdrowszych, ze względu na zawartość szkodliwych związków przenikających do żywności, a także metali ciężkich. Należy podkreślić, że grillowanie z użyciem chemicznych podpałek również wpływa na zawartość szkodliwych związków w grillowanym jedzeniu.
Wysokiej jakości sprzęt do grillowania oraz odpowiednio dobrane źródło ciepła to klucz do zmniejszenia niebezpieczeństwa. 
 
Produktami szczególnie niezalecanymi do grillowania są wszelkie wyroby wędzone, które po obróbce termicznej, wykazują wysoką aktywność węglowodorów aromatycznych – związków silnie rakotwórczych. 
 
Przeczytaj również:
Czy grillowanie podnosi kaloryczność potraw?
Zdrowe grillowanie – to bardzo proste!
Jak zregenerować wątrobę?

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
25 listopada 2021 mgr Mateusz Durbas
25 listopada 2021 mgr Mateusz Durbas
19 listopada 2021 mgr Mateusz Durbas
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)