Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo, a lekarz nie będzie miał przeciwwskazań, nie ma konieczności całkowitego rezygnowania z kawy. Trzeba jednak pamiętać o kilku sprawach. Przede wszystkim nie powinno się przekraczać dawki 200 mg kofeiny na dobę, gdzie jedna filiżanka zawiera jej około 100 mg. Należy pamiętać, że występuje ona jeszcze np. w herbacie czy czekoladzie. Picie kawy pogarsza wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, może nasilać objawy zgagi, refluksu, a niekiedy wywołuje niepokój, nerwowość i utrudnia zasypianie. Gdy pije Pani kawę dla samego smaku, można zastąpić ją kawą bezkofeinową, zbożową albo specjalną, dedykowaną dla kobiet ciężarnych. Działanie pobudzające wykazuje również krótko parzona zielona herbata albo zwykła czarna herbata. Tak więc kofeina w ciąży nie jest szczególnie wskazana, jednak spożywana w rozsądnych ilościach nie powinna zaszkodzić.

Przeczytaj również:
Czy można pić kawę w ciąży i w trakcie karmienia piersią?
Drogocenne właściwości zielonej kawy
Kawa – fakty i mity