21
07 grudnia 2020

Olej ze słodkich migdałów – właściwości i zastosowanie

Olej ze słodkich migdałów jest naturalnym kosmetykiem. Jest uznawany za bezpieczny i ma wszechstronne zastosowanie. Jest przeznaczony do każdego rodzaju skóry, zapewniając jej odżywienie, nawilżenie, wygładzenie i ochronę przed procesami starzenia. Stanowi też doskonałą odżywkę do włosów i paznokci.

Jak powstaje olej migdałowy? 

Olej migdałowy pozyskuje się przez tłoczenie nasion migdałowca pospolitego (inaczej śliwa migdał, łac. Prunus dulcis). Ta wieloletnia roślina należy do rodziny różowatych i pochodzi z rejonu Azji Mniejszej i Środkowej. Obecnie uprawiana jest także w Południowej Europie, Afryce Północnej oraz Ameryce. Stany Zjednoczone są obecnie największym producentem migdałów, podczas gdy największymi konsumentami są Europejczycy. Istnieją dwie odmiany migdałowca – słodka i gorzka. Gorzkie migdały używane są do aromatyzowania wyrobów cukierniczych. Nasiona tej odmiany zawierają amidgalinę, nadającą im charakterystyczny, gorzki smak. Jest to glikozyd cyjanogenny, który w środowisku wodnym ulega rozkładowi do glukozy, aldehydu benzoesowego i toksycznego cyjanowodoru.  Na większą skalę uprawiana jest natomiast odmiana słodka, która zawiera tylko śladowe ilości tej substancji.  

Olej migdałowy – właściwości 

Olej migdałowy to jasnożółta, przejrzysta, gęsta ciecz o lekkiej konsystencji i charakterystycznym słodkawym zapachu. Po rozprowadzeniu na skórze bardzo szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustych plam na ubraniach. Nie należy podgrzewać go powyżej temperatury 70°C, aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Składa się w głównej mierze z kwasu oleinowego, którego zawartość waha się od 63 do 73% oraz kwasu linolowego (21-29%). Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym olej migdałowy działa jak naturalny emolient. Regeneruje barierę lipidową skóry,  a także doskonale nawilża i zmiękcza naskórek. Ponadto olej migdałowy zawiera kwasy fenolowe, flawonoidy, kwas ferulowy, proteiny, magnez, mangan, potas, fosfor oraz witaminy: A, E, B1, B2 i B6. Bogactwo substancji bioaktywnych sprawia, że działa on odżywczo na skórę, poprawia jej ukrwienie, zmiękcza i wygładza. Kwas ferulowy i witamina E to silne antyoksydanty, które zapobiegają uszkodzeniom DNA przez wolne rodniki. W konsekwencji opóźniają procesy starzenia skóry wywołane promieniowaniem słonecznym, niewłaściwą dietą, zanieczyszczeniem powietrza, stresem czy stanami zapalnymi. Kwas ferulowy dodatkowo stymuluje syntezę włókien kolagenowych  i zmniejsza widoczność przebarwień. Olej ze słodkich migdałów bardzo dobrze penetruje skórę, zmniejszając widoczność zmarszczek i tworząc barierę chroniącą przed działaniem czynników zewnętrznych.  

Olej migdałowy – zastosowanie 

Zastosowanie oleju ze słodkich migdałów w kosmetyce jest bardzo szerokie. Może być wykorzystywany jako: 

  • naturalny środek przeciw rozstępom u kobiet w ciąży, 
  • olejek do masażu, 
  • ochrona przed procesem starzenia dla skóry dojrzałej, 
  • środek nawilżający dla osób borykających się z wysuszoną skórą, 
  • produkt do demakijażu, 
  • odżywka do włosów suchych, zniszczonych, łamliwych, remedium na rozdwojone końcówki, 
  • protekcja włosów przed promieniowaniem słonecznym i wiatrem, 
  • odżywka do łamliwych paznokci z przebarwieniami, 
  • środek łagodzący do cery podrażnionej, swędzącej, w stanach zapalnych, łuszczycy czy egzemie, 
  • preparat pielęgnujący delikatną skórę niemowląt – jako oliwka do smarowania ciała, a także jako emolient dodawany do kąpieli, 
  • baza do sporządzenia domowego peelingu. 

Jak stosować olej ze słodkich migdałów? 

Olej ten może być stosowany jako samodzielny kosmetyk, a także w połączeniu z innymi olejami lub jako dodatek do gotowych kremów czy peelingów. Poniżej kilka przykładów użycia oleju w codziennej pielęgnacji: 

Twarz  

Aby nawilżyć i odżywić skórę, należy przemyć twarz ciepłą wodą, a następnie rozprowadzić kilka kropel oleju. W celu zmycia makijażu i zanieczyszczeń przecieramy twarz wacikiem nasączonym olejkiem. Można także wymieszać go z cukrem, tworząc domowy peeling, którym delikatnie masujemy zwilżoną skórę. 

Ciało 

Olej najlepiej rozprowadzać na skórze zaraz po kąpieli, uwzględniając miejsca narażone na powstawanie rozstępów i objęte cellulitem. Kobiety w ciąży mogą rozpocząć kurację przeciw rozstępom już od pierwszych miesięcy ciąży, dbając szczególnie o brzuch, piersi, uda i pośladki. Kilka kropli oleju jest doskonałym dodatkiem nawilżającym do kąpieli. Ponieważ bardzo szybko się wchłania, jako olej do masażu najlepiej sprawdzi się w połączeniu z innym olejem o cięższej konsystencji. 

Włosy 

Olej można nakładać zarówno na końcówki, jak i całą długość włosów, włącznie ze skórą głowy. Ważna jest systematyczność i czas działania – najlepiej, aby taka odżywka pozostała na włosach przez kilka godzin. Po takim zabiegu włosy należy dokładnie oczyścić z resztek oleju, aby nie dopuścić do ich nadmiernego przetłuszczenia i obciążenia. W przypadku włosów cienkich i osłabionych lepszym rozwiązaniem jest aplikacja na same końcówki. Olej wygładzi i wzmocni włosy, nadając im blasku. 

Paznokcie 

Olej wcieramy w płytkę paznokci i skórę dłoni. Stosowanie oleju przyniesie najlepsze efekty, jeśli przed aplikacją podgrzejemy go do temperatury ciała. 

Ciekawostka: Do buteleczki z olejem można dodać 2% witaminy E, aby przedłużyć jego trwałość i wzmocnić działanie przeciwutleniające.  

Olej ze słodkich migdałów – przeciwwskazania 

Olej ze słodkich migdałów jest bezpieczny i nadaje się do każdego typu skóry, nawet uszkodzonej czy objętej procesem zapalnym. Bardzo rzadko wywołuje alergie, co sprawia, że może być stosowany już od pierwszych dni życia.  

Osoby z alergią na orzechy przed pierwszym użyciem powinny wykonać test uczuleniowy na małej powierzchni skóry. 

Olej migdałowy ze względu na swoje właściwości znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest stosunkowo tani i łatwy w stosowaniu, a jego uniwersalność sprawia, że warto mieć go  w swojej kosmetyczce. 

Źródła: 

  • Gediya S. K., Mistry R. B., Patel U. K., Blessy M., Jain H. N., Herbal plants: used as a cosmetics, J. Nat. Prod. Plant Resour., 2011 
  • Kaczmarczuk R., Migdałowiec zwyczajny oraz Trójklapowy, Wszechświat, t. 114, nr 4-6, 2013 
  • Klimaszewska E., Research on the development of safe cosmetics for children, Current Trends In Commodity Science, 2017 
  • Kryczyk A., Piotrowska J., Opoka W., Muszyńska B., Surowce i substancje pochodzenia naturalnego stosowane w fotoprotekcji, Pol. J. Cosmetol., 2018.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Jakie składniki kremu dla kobiety 60+?

Pani Dominiko, dla kobiety w wieku 60+ warto wybrać kremy, które będą zwiększać gęstość skóry. Charakteryzują się one wzmacnianiem ochronnej…

Zobacz więcej

Oleje do skóry tłustej i mieszanej

Do cery tłustej i mieszanej doskonale sprawdzają się oleje: jojoba, z czarnuszki, arganowy, lniany, z pestek malin, z wiesiołka, konopny.…

Zobacz więcej

Co na przebarwienia skóry i blizny?

Przede wszystkim radziłabym udać się do specjalisty, lekarza dermatologa lub do kliniki medycyny estetycznej. Określą oni przyczynę złego stanu Pani…

Zobacz więcej

Czym smarować lekkie poparzenie skóry?

W pierwszej fazie oparzenia, gdy uszkodzona skóra bardzo boli, powinno się zastosować żele chłodzące, pianki z pantenolem lub opatrunki hydrożelowe.…

Zobacz więcej

Czym pielęgnować skórę niemowlęcia?

Wielu producentów oferuje całe gamy dermokosmetyków emoliencyjnych przeznaczonych dla dzieci. Wybór najlepszego będzie kwestią indywidualną. Warto zwrócić uwagę, aby dla…

Zobacz więcej

Jaka maść na blizny?

Maści na blizny wykazują największą skuteczność, gdy są stosowane zaraz po wygojeniu się rany. Mogą one zawierać wyciągi roślinne, alantoinę…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
12 października 2021 dr Ewa Fiedorowicz
06 października 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
06 października 2021 Poradnik Gemini
01 października 2021 Natalia Górska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)