7
09 czerwca 2021

Bób – dlaczego warto go jeść?

Bób jest jedną z najdłużej uprawianych na świecie roślin. W Polsce jest zazwyczaj spożywany sezonowo, w miesiącach letnich. Okazuje się, że jest produktem bardzo odżywczym i może być świetnym urozmaiceniem diety. Jaka jest jego wartość odżywcza i właściwości? Kto powinien go unikać? 

Bób

Produkty wspierające zdrowy tryb życia

Bób (Vicia fava L.) należy do roślin jednorocznych, niewystępujących obecnie w stanie dzikim. Jest uprawiany w wielu rejonach świata. W Polsce spożywa się go głównie sezonowo i należy do warzyw często niedocenianych. Tak jak inne warzywa strączkowe cechuje się wysoką wartością odżywczą. 

Bób – wartość odżywcza 

Bób należy do roślin o wysokiej zawartości białka (ok. 7,1 g/100 g). Jego wartość energetyczna wynosi ok. 66 kcal w 100 g. Jest źródłem węglowodanów (ok. 14 g/100 g), z czego prawie połowa stanowi błonnik pokarmowy (ok. 5,8 g/100 g). Bób zawiera nieznaczną ilość tłuszczu (ok. 0,4 g/100 g) oraz tak jak w innych produktach pochodzenia roślinnego nie występuje w nim cholesterol.  

Bób jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak: 

  • potas (ok. 261 mg/100 g),  
  • wapń (ok. 60 mg/100 g),  
  • fosfor (ok. 57 mg/100 g), 
  • magnez (ok. 24 mg/100 g),  
  • żelazo (ok. 1,9 mg/100 g),  
  • mangan (ok. 0,39 mg/100 g),  
  • cynk (ok. 1,62 mg/100 g),  
  • miedź (0,10 mg/100 g).  

Jest on również źródłem witamin takich jak: 

  • beta-karoten (ok. 170 µg/100 g),  
  • witamina E (ok. 0,46 mg/100 g),  
  • witamina C (ok. 32 mg/100 g),  
  • witamina B1 (ok. 0,09 mg/100 g),  
  • witamina B2 (ok. 0,06 mg/100 g),  
  • witamina B3 (ok. 3,2 mg/100 g),  
  • witamina B6 (ok. 0,06 mg/100 g),  
  • foliany (ok. 145 µg/100 g). 

Bób – właściwości 

Bób, jako bogate źródło białka, może być świetnym urozmaiceniem diety, zwłaszcza w przypadku wegetarian czy wegan. Dobrze sprawdzi się również w diecie osób aktywnych fizycznie, uprawiających sport. Jest dobrym zamiennikiem mięsa w diecie, jednakże białko pochodzenia roślinnego nie jest białkiem pełnowartościowym – dostarczającym pełen komplet aminokwasów, dlatego też zaleca się łączenie roślin strączkowych ze zbożami. 

Bób jest wysokim źródłem błonnika pokarmowego, wpływającego wielokierunkowo na organizm człowieka. Pomaga w regulacji pracy jelit, a wzmagając ich perystaltykę przeciwdziała zaparciom. Błonnik pokarmowy poprawia uczucie sytości, pomaga radzić sobie z podjadaniem pomiędzy posiłkami i napadami głodu. Świetnie sprawdzi się u osób z nadwagą czy otyłością, a także chorych na cukrzycę czy insulinooporność

Bób jest również wskazany dla osób z chorobami układu krążenia. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, składników mineralnych takich jak potas i magnez oraz małej zawartości sodu (ok. 7 g/100 g) wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Może się przyczyniać do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi i wpływać na spadek stężenia cholesterolu we krwi.  

Bób nie zawiera glutenu, świetnie sprawdzi się w przypadku diet bezglutenowych u osób chorych na celiakię bądź nadwrażliwość na gluten. Jest on również świetną pożywką dla mikroflory jelitowej i wykazuje działanie prebiotyczne.  

Istnieje również związek pomiędzy spożyciem bobu a chorobą Parkinsona. Niektóre z badań dowodzą, że spożycie bobu może wiązać się z większym poziomem lewodopy, co koreluje ze znaczną poprawą sprawności motorycznej u chorych na tę przypadłość. Lewodopa ulega przekształceniu w organizmie człowieka do dopaminy, której niedobór stwierdza się u tych chorych. 

Bób – kiedy unikać? 

Bób nie jest zalecany dla osób będących na diecie lekkostrawnej, na przykład w przypadku chorób przewodu pokarmowego takich jak refluks żołądkowo-przełykowy czy stany zapalne żołądka. Nie jest wskazany również przy dnie moczanowej czy kamicy nerkowej. Ze względu na wysoką zawartość FODMAP nie powinny włączać go do diety osoby cierpiące na choroby zapalne jelit czy zespół jelita drażliwego.  

Bób nie jest również wskazany w przypadku fawizmu. Jest to choroba uwarunkowana genetycznie, u której podłoża stoi niedobór enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. Występuje ona bardzo rzadko, a do pojawienia się objawów dochodzi między innymi po spożyciu bobu.   

Źródła: 

  • Rabey JM, Vered Y, Shabtai H, Graff E, Harsat A, Korczyn AD., Broad bean (Vicia faba) consumption and Parkinson’s disease., Adv Neurol. 1993; 60:681-4. 
  • Pawlowska K., Kuligowski M., Nowak J., Nasiona bobu w walce z chorobą Parkinsona, Przemysł Spożywczy, 2016, 70, 07. 
  • Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
  • Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy banan może być pierwszym posiłkiem?

Banany można spożywać na śniadanie, jednak dobrym wyborem będzie połączenie ich z innymi cennymi źródłami wartości odżywczych, takimi jak białka…

Zobacz więcej

O jakiej porze dnia najlepiej jeść owoce?

Tak jak inne cukry proste, obecna w owocach fruktoza jest zalecana do przyjmowania w godzinach od rana do godzin popołudniowych.…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Bób

Produkty wspierające zdrowy tryb życia

Czytaj także
20 września 2021 mgr Mateusz Durbas
14 września 2021 mgr Ewelina Pietrzak
08 września 2021 mgr Mateusz Durbas
07 września 2021 mgr Mateusz Durbas
31 sierpnia 2021 mgr inż. Ewa Gwóźdź
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)