Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
12

Co jeść przy zaburzeniach hormonalnych?

Słuchaj artykułu

Zła dieta, siedzący tryb, stres i zanieczyszczone powietrze – to wszystko negatywnie wpływa na nasze zdrowie, w tym układ hormonalny. A jak wiadomo, pełni on wiele istotnych funkcji. Praktycznie każdy proces w naszym organizmie wymaga zaangażowania hormonów, dlatego tak ważne jest, aby wspierać ich działanie. 

Co jeść przy zaburzeniach hormonalnych?

Czego nie jeść przy zaburzeniach hormonalnych? 

Przy zaburzeniach hormonalnych należy przede wszystkim unikać węglowodanów prostych, takich jak:

  • biała mąka, 
  • cukier, 
  • napoje gazowane, 
  • słodycze.

Dieta obfitująca w powyższe produkty może prowadzić do zaburzeń insuliny oraz leptyny. Oba te hormony mają wpływ m.in. na płodność. Dodatkowo zaburzenia insuliny oraz leptyny mogą mieć wpływ na przybieranie na wadze, poprzez zwiększoną kumulację tkanki tłuszczowej oraz zaburzenie ośrodka sytości.


Produkty na zaburzenia hormonalne
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Udowodniono również, że dieta o wysokiej zawartości tłuszczu może odpowiadać za hiperinsulinizm, hiperleptynemię, a także zaburzenia produkcji estrogenu oraz hormonu luteinizującego (LH). Również dieta wysokotłuszczowa może odpowiadać za pogorszenie funkcji tarczycy. Powyższe negatywne skutki wykazuje przede wszystkim dieta bogata w tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone, których źródłami są:

  • przetworzone słodycze,
  • słone przekąski, 
  • czerwone mięso, 
  • margaryny.  

Z kolei dieta bogata w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone nie miała negatywnego wpływu na układ hormonalny, a wręcz przeciwnie.  

Najnowsze badania pokazują również, że nie tylko sama żywność może negatywnie wpływać na nasz układ hormonalny. Ważny jest także sposób jej przechowywania.  

Pożywienie oraz napoje, które przez dłuższy czas mają kontakt z plastikiem, mogą być również szkodliwe.  

Pod wpływem czasu i ciepła z plastikowego lub metalowego pojemnika do jedzenia może wydzielać się bisfenol-A. Związek ten, ze względu bardzo podobną budowę do estrogenu, może mieć wpływ na hormony płciowe zarówno kobiet, jak i mężczyzn, odpowiadać za trudności w poczęciu dziecka oraz insulinooporność. Badacze sugerują nawet, że może być kolejnym poznanym obesogenem (obcym związkiem chemicznym, który zakłóca prawidłowy rozwój i równowagę metabolizmu lipidów, co w niektórych przypadkach może prowadzić do otyłości). 

Co jeść przy zaburzeniach hormonalnych? 

Dieta osób z zaburzeniami hormonalnymi powinna być pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana. Należy włączyć do niej źródła węglowodanów złożonych i błonnika, np. 

  • pieczywo razowe, 
  • płatki owsiane, 
  • gruboziarniste kasze.

W ten sposób dostarczamy sobie odpowiednie ilości witamin z grupy B, magnezu, selenu oraz cynku, które dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym usprawniają funkcjonowanie tarczycy. Dodatkowo produkty bogate w błonnik regulują mikroflorę jelitową oraz redukują ryzyko insulinooporności

Bardzo ważnym elementem codziennym diety przy zaburzeniach hormonalnych jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców (minimum 400 g na dobę). Są one bogate zarówno w witaminy niezbędne do prawidłowego zachodzenia reakcji biochemicznych, jak i przeciwutleniacze.

Dodatkowo dieta powinna być bogata w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Należą do nich: 

  • oleje roślinne,
  • orzechy,
  • awokado,
  • tłuste ryby. 

Badania sugerują również, że tarczyca lepiej funkcjonuje u osób niespożywających lub spożywających sporadycznie czerwone mięso. Warto więc zastąpić je drobiem oraz rybami.  

Podsumowując, przy zaburzeniach hormonalnych warto przede wszystkim wykluczyć z diety produkty wysokoprzetworzone, tłuste oraz opierające się na węglowodanach prostych. Korzystne natomiast jest wzbogacanie diety o warzywa, owoce, źródła przeciwutleniaczy, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze oraz chude mięso. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Marks V. How our food affects our hormones. Clin Biochem. 1985 Jun;18(3):149-53. doi: 10.1016/s0009-9120(85)80099-0. PMID: 3888442. 
  2. Chakraborty TR, Donthireddy L, Adhikary D, Chakraborty S. Long-Term High Fat Diet Has a Profound Effect on Body Weight, Hormone Levels, and Estrous Cycle in Mice. Med Sci Monit. 2016;22:1601-1608. Published 2016 May 12. doi:10.12659/msm.897628 
  3. Bishop DT, Meikle AW, Slattery ML, Stringham JD, Ford MH, West DW. The effect of nutritional factors on sex hormone levels in male twins. Genet Epidemiol. 1988;5(1):43-59. doi: 10.1002/gepi.1370050105. PMID: 3360302. 
  4. Ryan KK, Seeley RJ. Physiology. Food as a hormone. Science. 2013;339(6122):918-919. doi:10.1126/science.1234062 
  5. Reed MJ, Dunkley SA, Singh A, Thomas BS, Haines AP, Cruickshank JK. The role of free fatty acids in regulating the tissue availability and synthesis of sex steroids. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 1993 Jan;48(1):111-6. doi: 10.1016/0952-3278(93)90018-r. PMID: 8424117. 
  6. Mumford SL, Chavarro JE, Zhang C, et al. Dietary fat intake and reproductive hormone concentrations and ovulation in regularly menstruating women. Am J Clin Nutr. 2016;103(3):868-877. doi:10.3945/ajcn.115.119321 
  7. Legeay S, Faure S. Is bisphenol A an environmental obesogen? Fundam Clin Pharmacol. 2017 Dec;31(6):594-609. doi: 10.1111/fcp.12300. Epub 2017 Jul 7. PMID: 28622415. 
  8. Fenichel P, Chevalier N, Brucker-Davis F. Bisphenol A: an endocrine and metabolic disruptor. Ann Endocrinol (Paris). 2013 Jul;74(3):211-20. doi: 10.1016/j.ando.2013.04.002. Epub 2013 Jun 21. PMID: 23796010. 
  9. Radwan M, Wielgomas B, Dziewirska E, Radwan P, Kałużny P, Klimowska A, Hanke W, Jurewicz J. Urinary Bisphenol A Levels and Male Fertility. Am J Mens Health. 2018 Nov;12(6):2144-2151. doi: 10.1177/1557988318799163. Epub 2018 Sep 27. PMID: 30261816; PMCID: PMC6199454. 
  10. Kaličanin D, Brčić L, Ljubetić K, et al. Differences in food consumption between patients with Hashimoto’s thyroiditis and healthy individuals. Sci Rep. 2020;10(1):10670. Published 2020 Jun 30. doi:10.1038/s41598-020-67719-7. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 1 listopada 2021, 09:49
    Jola

    Część źródeł jest sprzed 30 lat – dalej są aktualne? Medycyna sie nie posunęła naprzód?

    1. 3 listopada 2021, 08:11
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dzień dobry. Duża liczba źródeł została wskazana przez autorkę, by chętni czytelnicy poszerzyli swoją wiedzę w danym zagadnieniu.

  2. 2 sierpnia 2022, 10:48
    mariola

    fajny tekst

    1. 2 sierpnia 2022, 13:38
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🙂

  3. 30 marca 2023, 15:00
    Gosia

    a to nie jest tak, że węglowodany typu kasze, płatki owsiane podbijają insulinę w organiźmie?

    1. 31 marca 2023, 08:09
      mgr farm. Marta Junowicz
      mgr farm. Marta Junowicz

      W artykule zalecane są: razowe pieczywo, płatki owsiane i gruboziarniste kasze, które obfitują w błonnik i powodują mniejszy (w stosunku do np. białego pieczywa) wyrzut insuliny. Zawarty w tych produktach błonnik obniża poposiłkową glikemię i zapobiega insulinooporności.

  4. 15 maja 2023, 16:43
    Dorota

    Jak dla mnie zwięzły z dużą dozą wiedzy i bardzo praktycznych wskazówek do wykorzystania na codzień. Dziękuję

    1. 16 maja 2023, 07:06
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy za ten miły komentarz 🙂

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę