1
07 czerwca 2021

Czy suplementacja kwasami omega-3 jest niezbędna?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 należą do tak zwanych egzogennych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że nie mogą one być syntetyzowane w organizmie człowieka, a ich jedynym źródłem są produkty spożywcze. Główne naturalne źródła kwasów omega-3 w diecie stanowią ryby i owoce morza, w szczególności ryby morskie takie jak makrela, łosoś, śledź i sardela. Ryby pozyskują cenne kwasy omega-3 z fitoplanktonu i zooplanktonu, który zawiera mikroalgi wytwarzające kwasy omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). 

Wpływ omega-3 na organizm człowieka  

U ludzi wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Już od samego początku wpływają na prawidłowy przebieg okresu prenatalnego oraz prawidłowy rozwój układu nerwowego. Są składnikami fosfolipidów, pomagają w utrzymaniu właściwego przekaźnictwa nerwowego, wykazują działanie przeciwzapalne, antydepresyjne, antyneurodegeneracyjne i kardioprotekcyjne związane z obniżeniem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz częstości występowania udarów, incydentów wieńcowych i zgonów.  

W dzisiejszych czasach wzrosło rozpowszechnienie chorób układu krążenia oraz chorób takich jak: cukrzyca typ 2, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, astma, nowotwory oraz choroby psychiczne. Pojawiły się przypuszczenia, że ten niepokojący wzrost może wynikać ze zwiększenia spożycia tłuszczów nasyconych, m.in. zwierząt hodowlanych, i tłuszczów nienasyconych z rodziny omega-6, których źródłem są olej kukurydziany, olej słonecznikowy oraz olej sojowy. Podkreśla się jednocześnie to, że znacznie obniżyła się ilość spożycia ryb i owoców morza bogatych w kwasy omega-3.  

Zapotrzebowanie na kwasy omega-3

Zgodnie z normami zapotrzebowanie w przypadku kwasów tłuszczowych omega-3 jest uzależnione od wieku. Zapotrzebowanie dla niemowląt i dzieci w wieku 7-24 miesięcy wynosi 100 mg DHA, dla dzieci i młodzieży wieku 2 – 18 lat wynosi 250 mg DHA i EPA. Zapotrzebowanie dla osób dorosłych również wynosi 250 mg. Bardzo istotna dla rozwoju dziecka jest odpowiednia podaż kwasów omega-3 już u kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią, u których zapotrzebowanie wynosi – 250 mg DHA i EPA oraz dodatkowo DHA w ilości 100 – 200 mg na dobę. 

Niestety badania wskazują na to, że Polki i Polacy nie spożywają odpowiedniej ilość ryb, dostarczających tych niezbędnych kwasów tłuszczowych wraz ze swoją codzienną dietą. Z tego powodu zaleca się zwiększenie spożycia ryb, stosowanie żywności wzbogacanej w omega-3 lub zażywanie dobrej jakości suplementów diety. Stosowanie suplementacji EPA i DHA powinno być stosowane w przypadku, gdy nie jest możliwe wystarczające pokrycie dziennego zapotrzebowania wraz z dietą. W celu dostarczenia 250 mg kwasów tłuszczowych omega-3 należy 1 do 2 razy w tygodniu spożywać porcję ryby, w tym minimum raz tłustą rybę morską.  

Suplementacja kwasami omega-3 nie jest niezbędna dla wszystkich, ale na diecie bez ryb jej wdrożenie jest uzasadnione i będzie przynosić wiele korzyści dla zdrowia. W Polsce nie ma kultury jedzenia ryb, warto więc zwrócić na to szczególną uwagę, aby uchronić się przed niekorzystnymi skutkami niskiej podaży niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Źródła: 

  • Sobiś J., Kunert Ł., Sołtysik M., Piegza M., Pudlo R., Gorczyca P.W. Wielonienasycone kwasy omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych. Wybrane dane epidemiologiczne dotyczące zastosowania kwasów omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych. Psychiatry 2015; 12, 3: 147–152. 
  • Robert C. Block, Linxi Liu, David M. Herrington, Shue Huang, Michael Y. Tsai, Timothy D. O’Connell, and Gregory C. Shearer. Predicting Risk for Incident Heart Failure With Omega-3 Fatty Acids: MESA. JACC Heart Fail 2019;7:651-661. 
  • Wei Jiang MD, David J. Whellan MD, Kirkwood F. Adams MD, Michael A. Babyak PhD, Stephen H. Boyle PhD, Jennifer L. Wilson BA, Chetan B. Patel MD, Joseph G. Rogers MD, William S. Harris PhD, Christopher M. O’Connor MD. Long-Chain Omega-3 Fatty Acid Supplements in Depressed Heart Failure Patients. JACC: Heart Failure, 2018-10-01, Volume 6, Issue 10, Pages 833-843. 
  • Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, Caraci F. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:313570. 
  • Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie 2020 pod red. Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

W jakich produktach jest magnez?

Produkty bogate w magnez to przede wszystkim: kakao (i czekolada), pestki dyni, otręby pszenne, kasza gryczana, groch, brązowy ryż. Jeśli…

Zobacz więcej

Niskie ciśnienie krwi i zawroty głowy – jak sobie radzić z hipotonią?

Przede wszystkim proszę skonsultować swoje wyniki z innymi lekarzami oraz wykonać dodatkowe badania, np. na poziom hormonów tarczycy, przysadki oraz…

Zobacz więcej

Jak wybrać preparat z magnezem oraz coś na koncentrację i pamięć?

Przy wyborze preparatu magnezowego radziłabym sugerować się tym, czy dany produkt jest lekiem, czy suplementem diety. Leki mają udowodnioną skuteczność…

Zobacz więcej

Jak leczyć chroniczne zmęczenie?

Przede wszystkim powinna Pani udać się do lekarza rodzinnego w celu zdiagnozowania albo wyeliminowania chorób, których objawem mogłoby być chroniczne…

Zobacz więcej

Probiotyki dla niemowląt i małych dzieci

Kropelki probiotyczne dla niemowląt są całkowicie bezpieczne dla małych dzieci, nie wpływają w żadnym stopniu na układ nerwowy. Bakterie probiotyczne…

Zobacz więcej

Jak przyjmować witaminę D?

Witaminę D najlepiej przyjmować razem z posiłkiem ze względu na jej rozpuszczalność w tłuszczach. Zalecana dzienna dawka zależy od wielu…

Zobacz więcej

Czy tran suplementować z witaminą D?

Przede wszystkim należy określić zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę D3. Zazwyczaj u dorosłych są to wartości pomiędzy 800 a 2000…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
07 lipca 2021 mgr Ewelina Zawada
15 czerwca 2021 mgr farm. Marta Grabowska
26 kwietnia 2021 mgr farm. Karolina Kochańska
12 kwietnia 2021 mgr farm. Natalia Sadowska
30 marca 2021 mgr farm. Magdalena Stalmirska
19 marca 2021 mgr Beata Ossowska
19 marca 2021 mgr Mateusz Durbas
19 marca 2021 mgr Mateusz Durbas
29 stycznia 2021 mgr Mateusz Durbas
28 stycznia 2021 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)