Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
9

Czy suplementacja kwasami omega-3 jest niezbędna?

Słuchaj artykułu

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 należą do tak zwanych egzogennych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że nie mogą one być syntetyzowane w organizmie człowieka, a ich jedynym źródłem są produkty spożywcze. Główne naturalne źródła kwasów omega-3 w diecie stanowią ryby i owoce morza, w szczególności ryby morskie takie jak makrela, łosoś, śledź i sardela. Ryby pozyskują cenne kwasy omega-3 z fitoplanktonu i zooplanktonu, który zawiera mikroalgi wytwarzające kwasy omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). 

Czy suplementacja kwasami omega-3 jest niezbędna?

Wpływ omega-3 na organizm człowieka  

U ludzi wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Już od samego początku wpływają na prawidłowy przebieg okresu prenatalnego oraz prawidłowy rozwój układu nerwowego. Są składnikami fosfolipidów, pomagają w utrzymaniu właściwego przekaźnictwa nerwowego, wykazują działanie przeciwzapalne, antydepresyjne, antyneurodegeneracyjne i kardioprotekcyjne związane z obniżeniem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz częstości występowania udarów, incydentów wieńcowych i zgonów.  

W dzisiejszych czasach wzrosło rozpowszechnienie chorób układu krążenia oraz chorób takich jak: cukrzyca typ 2, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, astma, nowotwory oraz choroby psychiczne. Pojawiły się przypuszczenia, że ten niepokojący wzrost może wynikać ze zwiększenia spożycia tłuszczów nasyconych, m.in. zwierząt hodowlanych, i tłuszczów nienasyconych z rodziny omega-6, których źródłem są olej kukurydziany, olej słonecznikowy oraz olej sojowy. Podkreśla się jednocześnie to, że znacznie obniżyła się ilość spożycia ryb i owoców morza bogatych w kwasy omega-3.  


Kwasy tłuszczowe omega-3, 6, 9
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Zapotrzebowanie na kwasy omega-3

Zgodnie z normami zapotrzebowanie w przypadku kwasów tłuszczowych omega-3 jest uzależnione od wieku. Zapotrzebowanie dla niemowląt i dzieci w wieku 7-24 miesięcy wynosi 100 mg DHA, dla dzieci i młodzieży wieku 2 – 18 lat wynosi 250 mg DHA i EPA. Zapotrzebowanie dla osób dorosłych również wynosi 250 mg. Bardzo istotna dla rozwoju dziecka jest odpowiednia podaż kwasów omega-3 już u kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią, u których zapotrzebowanie wynosi – 250 mg DHA i EPA oraz dodatkowo DHA w ilości 100 – 200 mg na dobę. 

Niestety badania wskazują na to, że Polki i Polacy nie spożywają odpowiedniej ilość ryb, dostarczających tych niezbędnych kwasów tłuszczowych wraz ze swoją codzienną dietą. Z tego powodu zaleca się zwiększenie spożycia ryb, stosowanie żywności wzbogacanej w omega-3 lub zażywanie dobrej jakości suplementów diety. Stosowanie suplementacji EPA i DHA powinno być stosowane w przypadku, gdy nie jest możliwe wystarczające pokrycie dziennego zapotrzebowania wraz z dietą. W celu dostarczenia 250 mg kwasów tłuszczowych omega-3 należy 1 do 2 razy w tygodniu spożywać porcję ryby, w tym minimum raz tłustą rybę morską.  

Suplementacja kwasami omega-3 nie jest niezbędna dla wszystkich, ale na diecie bez ryb jej wdrożenie jest uzasadnione i będzie przynosić wiele korzyści dla zdrowia. W Polsce nie ma kultury jedzenia ryb, warto więc zwrócić na to szczególną uwagę, aby uchronić się przed niekorzystnymi skutkami niskiej podaży niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Sobiś J., Kunert Ł., Sołtysik M., Piegza M., Pudlo R., Gorczyca P.W. Wielonienasycone kwasy omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych. Wybrane dane epidemiologiczne dotyczące zastosowania kwasów omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych. Psychiatry 2015; 12, 3: 147–152. 
  2. Robert C. Block, Linxi Liu, David M. Herrington, Shue Huang, Michael Y. Tsai, Timothy D. O’Connell, and Gregory C. Shearer. Predicting Risk for Incident Heart Failure With Omega-3 Fatty Acids: MESA. JACC Heart Fail 2019;7:651-661. 
  3. Wei Jiang MD, David J. Whellan MD, Kirkwood F. Adams MD, Michael A. Babyak PhD, Stephen H. Boyle PhD, Jennifer L. Wilson BA, Chetan B. Patel MD, Joseph G. Rogers MD, William S. Harris PhD, Christopher M. O’Connor MD. Long-Chain Omega-3 Fatty Acid Supplements in Depressed Heart Failure Patients. JACC: Heart Failure, 2018-10-01, Volume 6, Issue 10, Pages 833-843. 
  4. Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, Caraci F. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:313570. 
  5. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie 2020 pod red. Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę