25
16 września 2019
Katarzyna Boczar Autor
Autor
Katarzyna Boczar
Technik farmaceutyczny, specjalista ds. dietetyki, trener personalny, a także technik masażysta (w trakcie edukacji). Na co dzień zajmuję się dietetyką kliniczną oraz copywritingiem medycznym. Jestem także autorką szkoleń o tematyce dietetycznej i zdrowotnej oraz prowadzę bloga. Moje zainteresowania to: dietoterapia w chorobach nerek, psychodietetyka i zaburzenia odżywiania oraz terapia uzależnień.

Dieta Dukana – czy może być niebezpieczna dla zdrowia?

Dieta Dukana jest jedną z najpopularniejszych diet na świecie. Została stworzona przez Pierre’a Dukana – francuskiego lekarza i dietetyka. Jest to odmiana diety białkowej. Na czym polega? Czy jej stosowanie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia?

Dieta Dukana jest jedną z najpopularniejszych diet na świecie. Została stworzona przez Pierre’a Dukana – francuskiego lekarza i dietetyka. Jest to odmiana diety białkowej. Na czym polega? Czy jej stosowanie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia?

Dieta Dukana – na czym polega?

Dieta Dukana polega na spożywaniu dużej ilości białka przy jednoczesnym wykluczeniu (w początkowym etapie), a następnie znacznym ograniczeniu pozostałych składników odżywczych – węglowodanów i tłuszczów. Dieta składa się z czterech faz:

  • faza I – uderzeniowa (ataku) – jest to faza, podczas której utrata kilogramów przebiega najintensywniej. Zazwyczaj trwa od 2 do 10 dni. Faza I jest najbardziej restrykcyjna. Jadłospis obejmuje jedynie produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego, niedozwolone jest spożywanie węglowodanów i tłuszczów.
  • faza II – naprzemienna – jest to etap, w którym do produktów białkowych dołącza się owoce. Należy je spożywać co drugi dzień.
  • faza III – utrwalania – w tej fazie jadłospis zostaje wzbogacony w produkty zawierające tłuszcze i węglowodany złożone.
  • faza IV – ostatecznej stabilizacji – odżywianie według zasad zdrowej diety mające na celu utrzymanie obecnej masy ciała.
Produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego w diecie Dukana

Zrzucanie zbędnych kilogramów

Pierwsze dwie fazy odpowiadają za utratę kilogramów, kolejne – za utrzymanie uzyskanej wagi.

Autor diety deklaruje, że spożywanie dużej ilości białka podczas pierwszych dwóch faz prowadzi do szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Wynika to z faktu, że spożywając białka, dostarczamy do organizmu niewielką ilość kalorii, a do ich strawienia potrzebujemy znacznej ilości energii. Pozyskiwana jest ona z tkanki tłuszczowej

Taki sposób odchudzania może być szkodliwy dla naszego organizmu, wpływając na pracę mózgu, wątroby i nerek. 

Sprawdzanie wagi ciała

Dieta Dukana – skutki uboczne

Stosowanie diety Dukana prowadzi przede wszystkim do niedoboru witamin oraz innych składników mineralnych, a także błonnika – podczas kuracji są one dostarczane w niewielkich ilościach.

Poprzez zwiększone spożycie białka przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów dochodzi do niedoboru tych składników. Jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ węglowodany i tłuszcze odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Stosowanie diety Dukana może powodować:

  • ospałość,
  • brak koncentracji,
  • kłopoty z kojarzeniem i pamięcią,
  • osłabienie organizmu,
  • rozdrażnienie,
  • agresję – ze względu na niedobór węglowodanów. 

Wskutek stosowania restrykcyjnych nawyków żywieniowych może dojść do podwyższenia we krwi poziomu złego cholesterolu. Ponadto u osoby, która odchudza się w ten sposób, istnieje ryzyko wystąpienia miażdżycy. Program żywieniowy Dukana zakłada spożywanie dużej ilości białka, niestety głównie pochodzenia zwierzęcego. Należy pamiętać, że nawet chude mięso zawiera tłuszcz. Produkty pochodzenia zwierzęcego są złożone z nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom złego cholesterolu, a jego cząsteczki wnikają w ściany tętnic, co prowadzi do tworzenia się blaszek miażdżycowych.

Kolejnym skutkiem ubocznym jest możliwość wystąpienia kamicy nerek, moczowodu oraz pęcherzyka żółciowego. Wymienione dolegliwości są spowodowane:

  • zwiększoną ilością metabolitów białka,
  • zakwaszeniem organizmu,
  • podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Powyższe czynniki zwiększają ryzyko powstawania kamieni w układzie moczowym oraz w pęcherzyku żółciowym.

W przypadku stosowania diety Dukana może dojść również do pojawienia się dny moczanowej. Nadmiar protein przyczynia się do zwiększonej produkcji kwasu moczowego i moczanów, krystalizujących się w stawach pod postacią kryształków wywołujących stan zapalny. 

Ataki dny moczanowej są bardzo bolesne.

Ponadto mogą wystąpić również różne dolegliwości ze strony z wątroby. Dzieje się tak, ponieważ wątroba jest głównym miejscem metabolizmu białek. Podczas stosowania diety jej praca jest wzmożona, jednak mimo tego wątroba nie jest w stanie poradzić sobie z wytwarzaniem energii niezbędnej dla organizmu oraz z oczyszczaniem go z toksyn

Może to prowadzić do wielu dolegliwości, czego efektem jest stan zapalny.

Dieta jest również szkodliwa dla nerek. Podczas kuracji w organizmie powstaje duża ilość aminokwasów i szkodliwych związków, m.in. amoniaku i azotu. Nerki, aby oczyścić organizm, pracują na najwyższych obrotach. Taki stan może prowadzić do odwodnienia i niedoboru wapnia, co skutkuje kamicą nerek, zapaleniem układu moczowego lub osteoporozą. Niestety, pomimo ciężkiej pracy, nerki nie są w stanie usunąć wszystkich szkodliwych substancji, za to mogą ulec zniszczeniu, co może prowadzić do ich niewydolności.

Stosowanie opisywanej diety wiąże się także z wystąpieniem efektu jo-jo. Jest to spowodowane drastycznymi ograniczeniami żywieniowymi. Wygłodniały organizm domaga się uzupełnienia niedoborów i odbudowania utraconych zasobów energetycznych. Ze względu na to osoby, które korzystają z diety, często zaprzestają jej stosowania i powracają do dawnych nawyków żywieniowych. Powoduje to przyrost wagi.

Pamiętajmy, że każda nieskuteczna kuracja odchudzająca zmniejsza szanse na utratę wagi w przyszłości.

Dieta Dukana jest opisywana przez swoich zwolenników jako szybki sposób na utratę zbędnych kilogramów. Jak widać, jej stosowanie skutkuje wieloma poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, a powrót do zdrowia trwa przez długi czas. Czy warto poświęcać własne zdrowie dla utraty wagi? Na to pytanie każdy powinien odpowiedzieć indywidualnie. Warto jednak pamiętać, że istnieją zdrowe sposoby walki z kilogramami. Wystarczy zmiana nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna, które gwarantują długotrwałe efekty.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Kwarantanna a nadzór epidemiologiczny

Kwarantanna domowa to celowa izolacja osób zdrowych, które miały bliski kontakt z osobami zarażonymi lub podejrzanymi o zarażenie, a także…

Zobacz więcej

Magdalena Fuszara Autor

Magdalena Fuszara

mgr farm.

Lek na koronawirusa (COVID-19) w Polsce

13 marca 2020 roku Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych zatwierdził Arechin, produkt leczniczy zawierający substancję czynną…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Czym się różni pandemia od epidemii?

Epidemia to występowanie zachorowań na chorobę zakaźną w określonym czasie na określonym terenie w ponadprzeciętnej ilości. Pandemia to rozprzestrzenianie się…

Zobacz więcej

Michał Frynas Autor

Michał Frynas

Tomografia a rezonans – czym się różnią?

Rezonans magnetyczny (MRI) i tomografia komputerowa (TK) są radiologicznymi badaniami obrazowymi pozwalającymi na uzyskanie szczegółowych obrazów struktur w ciele człowieka.…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Dermatolog a skierowanie NFZ

Niestety skierowanie do dermatologa jest konieczne w celu odbycia wizyty. Skierowanie na NFZ do lekarza specjalisty może wystawić lekarz podstawowej…

Zobacz więcej

Mirka Karendys Autor

Mirka Karendys

mgr farm.

Czy po wprowadzeniu e-recepty można wykupić receptę w wersji papierowej?

Jeśli mimo obowiązku wystawiania e-recept otrzymała Pani receptę papierową, może ją Pani zrealizować w aptece.   Więcej na temat e-recepty…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma CRP we krwi

CRP (białko C-reaktywne) pojawia się we krwi pacjenta podczas stanu zapalnego. Normalnie stężenie CRP nie przekracza 5 mg/ml krwi, zarówno u…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czym jest badanie OB?

OB (odczyn Biernackiego, opad Biernackiego) to badanie prędkości, z jaką opadają czerwone krwinki we krwi pacjenta. Prędkość ta rośnie w…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Czytaj także
21 września 2020 dr inż. Katarzyna Zadka
23 lipca 2020 mgr farm. Marta Grabowska
15 lipca 2020 mgr Beata Ossowska
18 czerwca 2020 Ewa Ceborska-Scheiterbauer
30 marca 2020 mgr Leszek Pawski
19 lutego 2020 mgr Leszek Pawski
09 stycznia 2020 mgr Leszek Pawski
02 grudnia 2019 mgr Leszek Pawski
16 września 2019 mgr farm. Marta Grabowska
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)