25
16 września 2019

Dieta Dukana – czy może być niebezpieczna dla zdrowia?

Dieta Dukana jest jedną z najpopularniejszych diet na świecie. Została stworzona przez Pierre’a Dukana – francuskiego lekarza i dietetyka. Jest to odmiana diety białkowej. Na czym polega? Czy jej stosowanie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia?

Dieta Dukana – na czym polega?

Dieta Dukana polega na spożywaniu dużej ilości białka przy jednoczesnym wykluczeniu (w początkowym etapie), a następnie znacznym ograniczeniu pozostałych składników odżywczych – węglowodanów i tłuszczów. Dieta składa się z czterech faz:

  • faza I – uderzeniowa (ataku) – jest to faza, podczas której utrata kilogramów przebiega najintensywniej. Zazwyczaj trwa od 2 do 10 dni. Faza I jest najbardziej restrykcyjna. Jadłospis obejmuje jedynie produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego, niedozwolone jest spożywanie węglowodanów i tłuszczów.
  • faza II – naprzemienna – jest to etap, w którym do produktów białkowych dołącza się owoce. Należy je spożywać co drugi dzień.
  • faza III – utrwalania – w tej fazie jadłospis zostaje wzbogacony w produkty zawierające tłuszcze i węglowodany złożone.
  • faza IV – ostatecznej stabilizacji – odżywianie według zasad zdrowej diety mające na celu utrzymanie obecnej masy ciała.

Pierwsze dwie fazy odpowiadają za utratę kilogramów, kolejne – za utrzymanie uzyskanej wagi.

Autor diety deklaruje, że spożywanie dużej ilości białka podczas pierwszych dwóch faz prowadzi do szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Wynika to z faktu, że spożywając białka, dostarczamy do organizmu niewielką ilość kalorii, a do ich strawienia potrzebujemy znacznej ilości energii. Pozyskiwana jest ona z tkanki tłuszczowej

Taki sposób odchudzania może być szkodliwy dla naszego organizmu, wpływając na pracę mózgu, wątroby i nerek. 

Sprawdzanie wagi ciała

Dieta Dukana – skutki uboczne

Stosowanie diety Dukana prowadzi przede wszystkim do niedoboru witamin oraz innych składników mineralnych, a także błonnika – podczas kuracji są one dostarczane w niewielkich ilościach.

Poprzez zwiększone spożycie białka przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów dochodzi do niedoboru tych składników. Jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ węglowodany i tłuszcze odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Stosowanie diety Dukana może powodować:

  • ospałość,
  • brak koncentracji,
  • kłopoty z kojarzeniem i pamięcią,
  • osłabienie organizmu,
  • rozdrażnienie,
  • agresję – ze względu na niedobór węglowodanów. 

Wskutek stosowania restrykcyjnych nawyków żywieniowych może dojść do podwyższenia we krwi poziomu złego cholesterolu. Ponadto u osoby, która odchudza się w ten sposób, istnieje ryzyko wystąpienia miażdżycy. Program żywieniowy Dukana zakłada spożywanie dużej ilości białka, niestety głównie pochodzenia zwierzęcego. Należy pamiętać, że nawet chude mięso zawiera tłuszcz. Produkty pochodzenia zwierzęcego są złożone z nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom złego cholesterolu, a jego cząsteczki wnikają w ściany tętnic, co prowadzi do tworzenia się blaszek miażdżycowych.

Kolejnym skutkiem ubocznym jest możliwość wystąpienia kamicy nerek, moczowodu oraz pęcherzyka żółciowego. Wymienione dolegliwości są spowodowane:

  • zwiększoną ilością metabolitów białka,
  • zakwaszeniem organizmu,
  • podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Powyższe czynniki zwiększają ryzyko powstawania kamieni w układzie moczowym oraz w pęcherzyku żółciowym.

W przypadku stosowania diety Dukana może dojść również do pojawienia się dny moczanowej. Nadmiar protein przyczynia się do zwiększonej produkcji kwasu moczowego i moczanów, krystalizujących się w stawach pod postacią kryształków wywołujących stan zapalny. 

Ataki dny moczanowej są bardzo bolesne.

Ponadto mogą wystąpić również różne dolegliwości ze strony z wątroby. Dzieje się tak, ponieważ wątroba jest głównym miejscem metabolizmu białek. Podczas stosowania diety jej praca jest wzmożona, jednak mimo tego wątroba nie jest w stanie poradzić sobie z wytwarzaniem energii niezbędnej dla organizmu oraz z oczyszczaniem go z toksyn

Może to prowadzić do wielu dolegliwości, czego efektem jest stan zapalny.

Dieta jest również szkodliwa dla nerek. Podczas kuracji w organizmie powstaje duża ilość aminokwasów i szkodliwych związków, m.in. amoniaku i azotu. Nerki, aby oczyścić organizm, pracują na najwyższych obrotach. Taki stan może prowadzić do odwodnienia i niedoboru wapnia, co skutkuje kamicą nerek, zapaleniem układu moczowego lub osteoporozą. Niestety, pomimo ciężkiej pracy, nerki nie są w stanie usunąć wszystkich szkodliwych substancji, za to mogą ulec zniszczeniu, co może prowadzić do ich niewydolności.

Stosowanie opisywanej diety wiąże się także z wystąpieniem efektu jo-jo. Jest to spowodowane drastycznymi ograniczeniami żywieniowymi. Wygłodniały organizm domaga się uzupełnienia niedoborów i odbudowania utraconych zasobów energetycznych. Ze względu na to osoby, które korzystają z diety, często zaprzestają jej stosowania i powracają do dawnych nawyków żywieniowych. Powoduje to przyrost wagi.

Pamiętajmy, że każda nieskuteczna kuracja odchudzająca zmniejsza szanse na utratę wagi w przyszłości.

Dieta Dukana jest opisywana przez swoich zwolenników jako szybki sposób na utratę zbędnych kilogramów. Jak widać, jej stosowanie skutkuje wieloma poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, a powrót do zdrowia trwa przez długi czas. Czy warto poświęcać własne zdrowie dla utraty wagi? Na to pytanie każdy powinien odpowiedzieć indywidualnie. Warto jednak pamiętać, że istnieją zdrowe sposoby walki z kilogramami. Wystarczy zmiana nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna, które gwarantują długotrwałe efekty.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jakie jedzenie na grilla?

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką…

Zobacz więcej

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
16 września 2019 mgr farm. Marta Grabowska
28 grudnia 2017 mgr inż. Iwona Skałecka
18 lutego 2019 dr Ewa Fiedorowicz
04 lutego 2021 mgr Ewelina Pietrzak
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)