1
15 kwietnia 2021

Dieta raw food – czy jest bezpieczna dla zdrowia?

W ostatnim czasie popularna stała się dieta opierająca się na spożywaniu surowych warzyw i owoców. Dieta raw food jest jedną z tych diet, których koncepcja zakłada powrót do żywienia z czasów pradawnych. Czy ten sposób żywienia jest odpowiedni dla zdrowia i może przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów?

Na czym polega dieta raw food? 

Twórcy tej diety zauważyli, że proces denaturacji białek zachodzi w temperaturze 40-48°C. Zdaniem autorów taka zmiana struktury białek może być niekorzystna dla zdrowia, gdyż w prehistorii człowiek i jego układ pokarmowy nie były przyzwyczajone do spożywania produktów poddanych obróbce termicznej. Dodatkowo w wysokich temperaturach dochodzi do straty witamin. Sięgają one od 30 do 80%. Twórcy diety proponują więc, aby opierać swój codzienny jadłospis na produktach surowych. Podstawą diety powinny być warzywa i owoce, ale dopuszczalne są również: 

  • moczone warzywa strączkowe, 
  • nasiona,  
  • orzechy,  
  • oleje tłoczone na zimno, 
  • ewentualnie surowe mięso, ryby i jaja.  

Zdaniem autorów tej diety ma ona chronić przed chorobami takimi jak: cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, a także przed chorobami autoimmunologicznymi.  

A co na to nauka? 

Dieta raw food jest dietą wyjątkowo restrykcyjną i niedoborową. W codziennym jadłospisie osoby stosującej się do tych zaleceń będzie brakowało następujących składników:  

  • wapń,  
  • żelazo,  
  • cynk,  
  • selen,  
  • beta-karoten,  
  • likopen,  
  • witamina D, 
  • witamina B12.  

 

Lista niedoborów może być dłuższa w zależności od poziomu zbilansowania diety. Dodatkowo spożywanie surowych zbóż, mięsa lub jaj może być niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zawartość mykotoksyn, salmonelli, lysterii czy campylobacter. Udowodniono również, że stosowanie diety opartej tylko i wyłącznie na surowych produktach prowadzi do niedowagi, a także zaniku miesiączki u kobiet. A co w przypadku nadciśnienia i cukrzycy? Rzeczywiście osoby, które stosują tę dietę, cechują się niższym ciśnieniem i stężeniem hemoglobiny glikowanej, jednakże ten sam efekt można uzyskać, stosując np. o wiele zdrowszą i bezpieczniejszą dietę śródziemnomorską. 

Osoby, które boją się utraty witamin związanej z gotowaniem warzyw i owoców, powinny być spokojne. Co prawda w przypadku witaminy C mogą one sięgać nawet 80%, jednakże ta witamina występuje w wielu produktach i jej uzupełnienie nawet przy tak dużej stracie nie jest problematyczne. Nie mam również dobrych wieści dla osób, które chciałyby stosować raw food, aby zgubić zbędne kilogramy. Owszem, spadek masy ciała przy spożyciu tylko i wyłącznie surowych produktów jest wysoki, jednakże jest to związane z bardzo niską kalorycznością diety. Po powrocie to standardowego sposobu żywienia te utracone kilogramy wracają, czemu często towarzyszy efekt jo-jo.

Raw food jest dietą restrykcyjną i może prowadzić do licznych niedoborów i konsekwencji zdrowotnych. Nie jest ona zalecana zarówno dla osób, które chcą załagodzić swoje jednostki chorobowe, jak i tych, których głównym celem jest redukcja nadprogramowych kilogramów.

Źródła: 

  • Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I, Leitzmann C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Ann Nutr Metab. 1999;43(2):69-79. doi: 10.1159/000012770. PMID: 10436305. 
  • Cunningham E.; “What is a raw foods diet and are there any risks or benefits associated with it?”; J Am Diet Assoc, 2004, 104, 10: 1623.; 
  • Garcia AL, Koebnick C, Dagnelie PC, Strassner C, Elmadfa I, Katz N, Leitzmann C, Hoffmann I. Long-term strict raw food diet is associated with favourable plasma beta-carotene and low plasma lycopene concentrations in Germans. Br J Nutr. 2008 Jun;99(6):1293-300. doi: 10.1017/S0007114507868486. Epub 2007 Nov 21. PMID: 18028575. 
  • Douglass JM, Rasgon IM, Fleiss PM, Schmidt RD, Peters SN, Abelmann EA. Effects of a raw food diet on hypertension and obesity. South Med J. 1985 Jul;78(7):841-4. doi: 10.1097/00007611-198507000-00017. PMID: 4012382. 
  • Raport NIK. REALIZACJA PROGRAMÓW ZWALCZANIA SALMONELLI W STADACH KUR w latach 2007-2012. 
  • Jarosz M. [red.], Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Insty- tut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jakie jedzenie na grilla?

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką…

Zobacz więcej

Ile kalorii ma piwo?

Kaloryczność piwa zależy od jego barwy. Przy założeniu objętości 0,5 litra w popularnej butelce, wartość ciemnego to ok. 370 kcal,…

Zobacz więcej

Ile kalorii ma jajko?

Średnia kaloryczność jajka ze względu na klasę wagową wynosi:  S -  60 kcal , M - 71 kcal, L - …

Zobacz więcej

Czy banan może być pierwszym posiłkiem?

Banany można spożywać na śniadanie, jednak dobrym wyborem będzie połączenie ich z innymi cennymi źródłami wartości odżywczych, takimi jak białka…

Zobacz więcej

O jakiej porze dnia najlepiej jeść owoce?

Tak jak inne cukry proste, obecna w owocach fruktoza jest zalecana do przyjmowania w godzinach od rana do godzin popołudniowych.…

Zobacz więcej

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
09 czerwca 2021 mgr Ewelina Zawada
09 czerwca 2021 mgr Ewelina Zawada
09 czerwca 2021 mgr Ewelina Zawada
28 maja 2021 mgr Ewelina Zawada
19 maja 2021 mgr Natalia Adamczuk
27 kwietnia 2021 mgr Beata Ossowska
27 kwietnia 2021 Agata Kleszcz
16 kwietnia 2021 mgr Ewelina Zawada
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)