3
23 października 2020
Mateusz Durbas Autor
Autor
mgr
Mateusz Durbas

Dieta w łuszczycy – co powinno się w niej znaleźć?

Łuszczyca zalicza się do grupy najbardziej rozpowszechnionych przewlekłych i nawracających chorób zapalnych skóry, które mogą pojawić się w każdym wieku. Najnowsze opracowania naukowe wskazują, że obecnie na łuszczycę choruje około 2% populacji na świecie. Wystąpienie i rozwój tej choroby mogą warunkować predyspozycje genetyczne, różnorodne czynniki środowiskowe oraz pochodzenie etniczne. 

Łuszczyca zalicza się do grupy najbardziej rozpowszechnionych przewlekłych i nawracających chorób zapalnych skóry, które mogą pojawić się w każdym wieku. Najnowsze opracowania naukowe wskazują, że obecnie na łuszczycę choruje około 2% populacji na świecie. Wystąpienie i rozwój tej choroby mogą warunkować predyspozycje genetyczne, różnorodne czynniki środowiskowe oraz pochodzenie etniczne. 

Łuszczyca – czynniki ryzyka 

Do rozwoju łuszczycy mogą przyczyniać się: 

Czynniki zewnętrzne: 

  • Stres mechaniczny (radioterapia, promieniowanie słoneczne, uszkodzenie skóry). 
  • Zanieczyszczenie powietrza. 
  • Długotrwałe stosowanie określonych leków (np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych, interferonów, β-blokerów, fibratów, antybiotyków z grupy tetracyklin). 
  • Zakażenia. 
  • Palenie papierosów. 
  • Nadmierne spożywanie alkoholu. 
  • Niewłaściwa dieta.  

Czynniki wewnętrzne: 

  • Zespół metaboliczny. 
  • Otyłość. 
  • Cukrzyca.  
  • Choroby zapalne jelit. 
  • Zaburzenia lipidowe (np. podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, trójglicerydów oraz obniżony poziom HDL). 
  • Nadciśnienie tętnicze. 
  • Stres. 

Czy zmiana stylu życia wpływa na postęp łuszczycy? 

Wyniki licznych badań dowiodły, że zmniejszenie masy ciała na skutek wprowadzenia zbilansowanej diety o odpowiedniej kaloryczności przy jednoczesnym zwiększeniu aktywności fizycznej przyczyniło się do istotnej redukcji stopnia nasilenia łuszczycy u pacjentów z nadwagą lub otyłością. Dowody naukowe wskazują na to, że poprawa sposobu odżywiania i włączenie regularnych ćwiczeń u pacjentów z łuszczycą może prowadzić do wyraźnego złagodzenia objawów tej choroby zapalnej skóry, jak również polepszenia jakości życia oraz obniżenia wskaźnika masy ciała BMI. 

Przeczytaj również:
Łuszczyca – przyczyny, objawy i leczenie
Czy łuszczyca jest zaraźliwa?

Dieta przy łuszczycy – na jakie składniki pokarmowe warto zwrócić uwagę?  

Podczas komponowania jadłospisu powinno się zwrócić uwagę na następujące składniki: 

  • Wysokiej jakości białka. 
  • Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym NNKT oraz EPA i DHA). 
  • Błonnik pokarmowy, 
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (zwłaszcza A, D i E). 
  • Witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C oraz witaminy z grupy B). 
  • Cynk. 
  • Selen. 
  • Polifenole (m.in. zawarte w przyprawach, takich jak cynamon, kurkuma, oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki). 

Dieta w łuszczycy – jadłospis 

Dieta w łuszczycy powinna przede wszystkim obfitować w: 

  • świeże warzywa i owoce,  
  • gruboziarniste produkty zbożowe,  
  • suche nasiona roślin strączkowych,  
  • orzechy, pestki, nasiona,  
  • gorzkie kakao,  
  • awokado,  
  • oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia,  
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno,  
  • siemię lniane,  
  • tłuste gatunki ryb (np. łosoś, śledź, makrela, halibut, pstrąg łososiowy). 

Jednocześnie należy ograniczyć:  

  • czerwone mięso (zwłaszcza przetworzone),  
  • nasycone kwasy tłuszczowe,  
  • rafinowane węglowodany (zwłaszcza cukry proste),  
  • tłuszcze trans,  
  • słodkie napoje (np. owocowe oraz gazowane), 
  • wyroby alkoholowe.  

Uważa się, że kluczowe jest regularne spożywanie warzyw, owoców oraz orzechów, pestek i nasion, które zawierają duże ilości składników mineralnych, witamin, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Ważne jest także uwzględnienie w jadłospisie tłustych gatunków ryb morskich (np. 2-3 razy w tygodniu), które z kolei są bogate w bioaktywne długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) o aktywności immunomodulującej i antyzapalnej, dzięki czemu posiadają potencjał terapeutyczny w chorobach przewlekłych o podłożu zapalnym. 

Czy dieta bezglutenowa jest dobrym rozwiązaniem w przypadku łuszczycy? 

Choć w fachowej literaturze istnieją pewne przesłanki mówiące o powiązaniu łuszczycy z wrażliwością na gluten (w tym z celiakią), to obecnie profilaktyczne przestrzeganie diety wykluczającej gluten u wszystkich pacjentów z łuszczycą nie znajduje uzasadnienia w dowodach naukowych.  

Zatem dieta bezglutenowa powinna być bezwzględnie zalecana tylko tym osobom, u których została jednocześnie zdiagnozowana łuszczyca oraz celiakia lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. 

Czy witamina D może łagodzić zmiany skórne w przebiegu łuszczycy? 

Rezultaty dotychczas przeprowadzonych badań z udziałem pacjentów z łuszczycą sugerują, że stężenie witaminy D w surowicy krwi jest u nich obniżone w porównaniu z grupą kontrolną. Jak bowiem dobrze wiadomo, witamina D jest istotnym składnikiem dla optymalnego funkcjonowania systemu odpornościowego organizmu człowieka i odgrywa kluczową rolę w regulacji stanu zapalnego, obniżając choćby poziom markerów zapalnych. Nie ulega zatem najmniejszej wątpliwości, że wszyscy pacjenci z łuszczycą powinni zadbać o prawidłowy poziom witaminy D – i to nie tylko w okresie jesienno-zimowym, lecz przez cały rok. 

Czy zastosowanie probiotyków może być pomocne w leczeniu choroby?  

Warto również zauważyć, że aspekt skutecznego zastosowania probiotyków u chorych na łuszczycę jest przedmiotem intensywnych badań w ostatnich latach.  Dotychczas wykazano, że podawanie określonych szczepów bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus (L. rhamnosus CECT 8361) i Bifidobacterium (np. B. longum CECT 7347, B. lactis CECT 8145) może korzystnie wpływać na przebieg łuszczycy, ponieważ u pacjentów, którzy na nią cierpią, często stwierdza się dysbiozę jelitową, czyli jakościowe oraz ilościowe zaburzenia składu mikrobioty przewodu pokarmowego. 

Podsumowanie 

  • Właściwie skomponowana dieta i prozdrowotny styl życia pełnią ważną funkcję zarówno w powstawaniu, jak i przebiegu łuszczycy.  
  • Redukcja masy ciała, poprawa sposobu odżywiania i zwiększenie tygodniowej aktywności ruchowej u otyłych pacjentów z łuszczycą skutkuje wyraźnym złagodzeniem symptomów choroby i obniżeniem stopnia ciężkości zmian skórnych.  
  • Do diety osób chorujących na łuszczycę koniecznie należy regularnie włączać pokarmy będące bogatym źródłem pełnowartościowego białka, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz bakterii kwasu mlekowego. 

Źródła: 

  1. Kamiya K., Kishimoto M., Sugai J., et al.: Risk Factors for the Development of Psoriasis. Int J Mol Sci. 2019 Sep 5;20(18). pii: E4347.  
  2. Armstrong A.W., Harskamp C.T., Dhillon J.S., et al.: Psoriasis and smoking: a systematic review and meta-analysis. Br J Dermatol. 2014 Feb;170(2):304-14.  
  3. Wong Y., Nakamizo S., Tan K.J., et al.: An Update on the Role of Adipose Tissues in Psoriasis. Front Immunol. 2019 Jun 28;10:1507.   
  4. Kong Y., Zhang S., Wu R., et al.: New insights into different adipokines in linking the pathophysiology of obesity and psoriasis. Lipids Health Dis. 2019 Sep 14;18(1):171.   
  5. Upala S., Sanguankeo A.: Effect of lifestyle weight loss intervention on disease severity in patients with psoriasis: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2015 Aug;39(8):1197-202.   
  6. Ko S.H., Chi C.C., Yeh M.L., et al.: Lifestyle changes for treating psoriasis. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Jul 16;7:CD011972.  
  7. Barrea L., Nappi F., Di Somma C., et al.: Environmental Risk Factors in Psoriasis: The Point of View of the Nutritionist. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jul 22;13(5). pii: E743.   
  8. Yang S.J., Chi C.C.: Effects of fish oil supplement on psoriasis: a meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Complement Altern Med. 2019 Dec 5;19(1):354.  
  9. Xiao Y., Zhang X., Luo D., et al.: The efficacy of psychological interventions on psoriasis treatment: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Psychol Res Behav Manag. 2019 Feb 7;12:97-106.  
  10. Kanda N., Hoashi T., Saek H.: Nutrition and Psoriasis. Int J Mol Sci. 2020 Aug; 21(15): 5405.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Leszek Pawski Autor

Leszek Pawski

mgr

Jakie jedzenie na grilla?

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką…

Zobacz więcej

Leszek Pawski Autor

Leszek Pawski

mgr

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Czytaj także
03 marca 2021 mgr farm. Monika Cichocka
26 lutego 2021 mgr Ewelina Zawada
04 lutego 2021 mgr Ewelina Zawada
29 stycznia 2021 mgr farm. Joanna Pawlik
27 stycznia 2021 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
25 stycznia 2021 mgr Ewelina Zawada
07 stycznia 2021 mgr Mateusz Durbas
31 grudnia 2020 mgr Mateusz Durbas
30 grudnia 2020 mgr Beata Ossowska
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)