3
18 lutego 2019
Ewa Fiedorowicz Autor
Autor
dr
Ewa Fiedorowicz

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory to jedno z najbardziej ulubionych warzyw w Polsce. Są łatwo dostępne i smaczne, a przede wszystkim mają wiele zastosowań w kuchni. Dodatkowym atutem jest fakt, że możemy hodować je sami w działkowych szklarniach, a nawet w donicach na balkonie. Najnowsze badania dowodzą, że pomidory doskonale wpisują się w ideę żywności funkcjonalnej, która ma służyć nie tylko odżywianiu, ale wykazuje także określone wartości prozdrowotne.

Pomidory to jedno z najbardziej ulubionych warzyw w Polsce. Są łatwo dostępne i smaczne, a przede wszystkim mają wiele zastosowań w kuchni. Dodatkowym atutem jest fakt, że możemy hodować je sami w działkowych szklarniach, a nawet w donicach na balkonie. Najnowsze badania dowodzą, że pomidory doskonale wpisują się w ideę żywności funkcjonalnej, która ma służyć nie tylko odżywianiu, ale wykazuje także określone wartości prozdrowotne.

Pomidor – przybysz z Ameryki

Pomidory (Solanum lycopersicum L.) przywędrowały do Europy z Ameryki Środkowej w XVI. Są cennym źródłem karotenoidów, flawonoidów, węglowodanów, kwasów organicznych, witamin A, C, E i z grupy B oraz soli mineralnych. Pomidory dają wiele możliwości wykorzystania ich w kuchni. Sklepowe półki zapełnione są różnymi odmianami tych cennych warzyw – od małych pomidorków koktajlowych aż po dorodne pomidory malinowe. Możemy je kupić nie tylko w świeżej postaci, ale też jako sosy, keczup, koncentraty, przeciery, soki, produkty w puszkach, w postaci suszonej i sproszkowanej (np. zupy instant i składniki przypraw).

Rosnąca świadomość konsumentów w aspekcie zdrowego trybu życia, profilaktyki chorób oraz stosowania naturalnych kosmetyków sprawia, że warzywa takie jak pomidor mają szansę stać się prawdziwym odkryciem w branży farmaceutycznej, kosmetycznej oraz w sektorze przetwórstwa żywności. Skorzystajmy więc z tych cennych prozdrowotnych właściwości, jakie daje nam natura, aby dłużej cieszyć się zdrowiem i młodzieńczym wyglądem.

Pomidory i ich zastosowanie w diecie

Zawierają pomidory

Likopen to silny przeciwutleniacz o szerokim zastosowaniu

Zdecydowanie najważniejszym składnikiem pomidora jest likopen. Występuje on naturalnie w niektórych roślinach, natomiast nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka. Należy do karotenoidów, czyli do tej samej grupy związków co np. znany wszystkim β-karoten. Ciekawostką jest fakt, że przetwory z pomidorów są dużo lepszym źródłem likopenu niż świeże warzywa. Obróbka termiczna oraz niewielki dodatek tłuszczu sprawiają, że staje się on skuteczniej uwalniany ze struktur komórkowych pomidora i lepiej przyswajalny w przewodzie pokarmowym człowieka.

👇 Tabela. Porównanie zawartości likopenu w świeżych pomidorach i w wybranych produktach spożywczych [mg/100 g]  

Zawartość lipokenu w różnych produktach

Na podstawie: Skiepko, N., Chwastowska-Siwiecka, I., & Kondratowicz, J. (2015). Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość, 22(6).

Likopen pod względem chemicznym jest węglowodorem nienasyconym o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dzięki temu może neutralizować działanie wolnych rodników i skutecznie redukować stres oksydacyjny w naszym organizmie, przyczyniając się tym samym do dłuższego zachowania młodego wyglądu skóry i wzrostu sił witalnych. Warto pamiętać, że nie tylko pomidory są cennym źródłem likopenu. Znajdziemy go także w grejpfrutach, arbuzach, papajach, truskawkach oraz owocach dzikiej róży.

Likopen ma wiele zastosowań

Likopen jest substancją dającą wiele możliwości wykorzystania go w medycynie i farmakoterapii. Jego najbardziej docenianą właściwością jest potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Dane literaturowe sugerują, że codzienne spożywanie pomidorów i ich przetworów może obniżyć ryzyko wystąpienia raka prostaty, szyjki macicy, piersi, trzustki, pęcherza moczowego czy białaczki. Zagadnienie to wymaga jeszcze wielu lat badań klinicznych, ale już teraz daje nadzieję na poprawę działań profilaktycznych oraz wspomaganie leczenia wielu rodzajów nowotworów.

Ponadto likopen zaliczany jest do czynników prewencyjnych w chorobach układu naczyniowo-sercowego. Udowodniono, że wysokie spożycie bogatych w likopen pomidorów przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej czy zawału serca. Poza tym działa przeciwcukrzycowo oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Likopen ma też duże znaczenie w przemyśle spożywczym. Może być wykorzystywany jako naturalny barwnik żywności oraz czynnik przeciwutleniający, który przedłuża okres przechowywania produktów oraz wpływa na ich lepszą stabilność.

Od pewnego czasu ekstrakt z pomidora jest doceniany w kosmetologii. Znajdziemy go obecnie w kremach, maseczkach, szamponach, żelach pod prysznic i serum do twarzy. Ogromnym powodzeniem cieszy się olej z pestek pomidora, który doskonale odżywia skórę, działa antyoksydacyjnie, opóźnia procesy starzenia oraz zawiera naturalny filtr UV, wspomagając tym samym ochronę przeciwsłoneczną skóry.

Pomidory - zastosowanie

Okazuje się, że tak proste posiłki jak zupa pomidorowa czy makaron z sosem pomidorowym mogą stanowić czynnik prewencyjny przeciwko wystąpieniu wielu chorób, w tym nowotworów. Nowe podejście do niektórych produktów spożywczych jako żywności funkcjonalnej sprawia, że pomidory i zawarty w nich likopen to doskonałe narzędzie do badań laboratoryjnych i klinicznych, dające nowe możliwości profilaktyczne i terapeutyczne.

Źródła:

  • Gwóźdź E., Gębczyński P. (2015). Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów. Med Rodz 4(18): 186-188.
  • Gwóźdź E., Gębczyński P. (2017). Owoce pomidora źródłem karotenoidów. Med Rodz 20(3): 211-214.
  • Skiepko N., Chwastowska-Siwiecka I., Kondratowicz J. (2015). Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość, 22(6).

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Szczepionka przeciw koronawirusowi

Oficjalna informacja producenta szczepionki mówi, że po rozcieńczeniu fiolka zawiera 5 dawek po 0,3 ml. Postępując zgodnie z instrukcją przygotowania…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Ujemne Rh u kobiety w ciąży

Ujemny czynnik Rh u matki powoduje, że jej organizm uznaje taki czynnik jako obcy, a jej układ odpornościowy będzie atakował…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czy to może być zapalenie pęcherza?

Podejrzenie zapalenia pęcherza można wysnuć na podstawie towarzyszących mu często objawów. Są to: ból przy oddawaniu moczu, ból w okolicy…

Zobacz więcej

Poradnik Gemini Autor

Poradnik Gemini

Czy opryszczkę można wyleczyć?

Niestety wirus opryszczki pozostaje w organizmie przez całe życie. Objawy nawracają i są przerywane okresem latencji, czyli utajenia. Wirus HSV…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Jakie badania wykonać przy podejrzeniu celiakii?

Powinna Pani rozpocząć od wizyty u lekarza rodzinnego. Jeśli istnieje podejrzenie celiakii, konieczne będzie skierowanie do poradni gastroenterologicznej. Najczęściej diagnostyka…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma stężenia testosteronu we krwi u dorosłych

Stężenie testosteronu zmienia się dynamicznie. U mężczyzn granice norm to 270-1070 ng/dL ze średnim poziomem ok. 700ng/dL. U kobiet stężenia są zdecydowanie…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Ciąża a grupa krwi

Różne grupy krwi rodziców dziecka mogą skutkować konfliktem serologicznym między matką a płodem. W celu zapobiegnięcia takiej sytuacji sprawdza się…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Normy PSA we krwi

Uznaje się, że:  stężenie 0-2,5ng/ml to bezpieczny poziom, 2,6-4,0 ng/ml to poziom bezpieczny dla większości mężczyzn, jednak należy porozmawiać z…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Czytaj także
07 stycznia 2021 mgr Mateusz Durbas
31 grudnia 2020 mgr Mateusz Durbas
30 grudnia 2020 mgr Beata Ossowska
30 grudnia 2020 mgr Beata Ossowska
06 listopada 2020 mgr Mateusz Durbas
04 listopada 2020 mgr Mateusz Durbas
28 października 2020 Poradnik Gemini
23 października 2020 mgr Mateusz Durbas
23 października 2020 mgr Mateusz Durbas
22 października 2020 mgr Beata Ossowska
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)