Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt Mama 2024 (2)
X - Wiosenne porządki
X - Herbal Monasterium
X - Zajączek wielkanocny 2024
X - Układ pokarmowy
X - Alergia 2024
X - Sale do -50%
4

Dynia – jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Październik jest kojarzony głównie z nadejściem jesiennej aury, jednak miesiąc ten jest związany również z pewnym warzywem – dynią. Możemy z niej przygotować wiele potraw i przetworów. Do właściwości dyni zaliczamy m.in. działanie przeciwnowotworowe, bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Dynia – jakie ma właściwości?

Wartości odżywcze dyni 

Wyróżniamy kilkadziesiąt gatunków dyni, m.in. piżmową, zwyczajną (najczęściej kupowana), olbrzymią i wiele innych. Niezależnie od gatunku dynia charakteryzuje się cennymi dla zdrowia wartościami odżywczymi. Zawiera ona:

  • witaminy – C, A, E, K, z grupy B;
  • minerały – wapń, żelazo, sód, potas, magnez, cynk;
  • błonnik (1,1 g w 100 g);
  • białko (0,72 g w 100 g);
  • węglowodany (4,9 g w 100 g);
  • tłuszcz (0,07 g w 100 g).

Należy pamiętać, że dynię powinno się jeść jedynie po uprzedniej obróbce termicznej. Surowa dynia zawiera lektyny i może wywołać bóle brzucha.

Dynię możemy spożywać w postaci pestek, oleju z pestek dyni i miąższu.


Produkty zawierające ekstrakt lub olej z pestek dyni
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Olej z pestek dyni – właściwości 

46% składu oleju z pestek dyni to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, głównie kwas linolowy, około 30% to kwasy jednonienasycone, natomiast 19% składu to kwasy tłuszczowe nasycone. Poza kwasami tłuszczowymi w skład oleju wchodzą:  

  • sterole,  
  • skwalen,  
  • fosfolipidy,  
  • chlorofile,  
  • karotenoidy, 
  • tokochromanole.  

Olej z pestek dyni zawiera kwasy fenolowe, tj. kawowy, ferulowy oraz serynowy. Dzięki bogatej zawartości związków E-aktywnych oraz kwasów fenolowych olej z dyni to prawdziwa bomba antyrodnikowa. Poza właściwościami przeciwnowotworowymi olej ten wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz żółciopędne. Tokochromanole działają przeciwmiażdżycowo oraz zapobiegają agregacji płytek krwi. W skład oleju z pestek dyni wchodzi również magnez warunkujący dobre samopoczucie oraz tryptofan (naturalny aminokwas) warunkujący dobry sen.  

Nie należy spożywać zbyt dużych ilości oleju, ponieważ nie jest w nim zachowana proporcja zawartości kwasów omega-6 do omega-3. W oleju z pestek dyni znacznie przeważa ilość kwasów omega-6, co wpływa na zwiększone występowania stanów zapalnych.  

Aby zapobiegać negatywnym skutkom przyjmowania zbyt dużych ilości kwasów omega-6, można uzupełniać dietę kwasami omega-3 celem zachowania równowagi w organizmie. 

Dynia a cukrzyca 

Niestety dynia posiada wysoki indeks glikemiczny, tj. 71, dlatego przy jej spożywaniu szczególną ostrożność powinny zachować osoby chore na cukrzycę. Nie oznacza to jednak, że powinny one całkowicie zrezygnować ze spożywania dyni. Nie zaleca się im przygotowywania zupy krem oraz mocno ugotowanej dyni, ponieważ im bardziej przetwarzamy to warzywo, tym większy wykazuje indeks glikemiczny. 

Dynia w profilaktyce chorób plamki żółtej 

Beta-karoten przekształcany jest w witaminę A, będącą składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka. Beta-karoten zawarty w dyni wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku o zmierzchu. Należy dodać, iż związek ten przeciwdziała zwyrodnieniom plamki żółtej będącym najczęstszą przyczyną utraty wzroku. Badania wykazały również, że spożywanie dyni zapobiega postawaniu zaćmy, zespołu suchego oka czy uszkodzeniu soczewki. 

Dynia a odchudzanie  

Ze względu na niską kaloryczność oraz dużą zawartość błonnika dynia zalecana jest osobom będącym na diecie w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Ponadto dynia wykazuje właściwości odkwaszające oraz oczyszczające z toksyn. Warto zwrócić uwagę na fakt, że zakwaszenie organizmu jest częstym powodem nadwagi. 

Dynia i jej działanie przeciwnowotworowe

Niektóre badania sugerują, że dynia może odgrywać ważną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Według japońskich naukowców spożywanie dużych ilości zielonych liściastych warzyw, dyni i marchwi obniża ryzyko wystąpienia raka piersi. Natomiast badania przeprowadzone w Chinach udowadniają, że warzywa i owoce, w których znajdują się duże ilości likopenu i innych karotenoidów (pomidory, szpinak, dynia, cytrusy, arbuz), zmniejszają ryzyko rozwoju raka prostaty.

Spożywanie dużych ilości pestek dyni zmniejsza możliwość wystąpienia raka płuca, żołądka, jelita grubego i piersi [5].

Inne powody, dla których warto jeść dynię 

Dzięki zawartości wielu witamin oraz minerałów dynia: 

  • zadba o naszą skóręwitamina A, E oraz C wykazują działanie przeciwzmarszczkowe. Ponadto dynia zawiera aż 90% wody, co pomoże nam odpowiednio nawilżyć organizm oraz skórę. Pestki z dyni wpłyną na piękne, zdrowe włosy; 
  • wzmocni nasz układ odpornościowy – dzięki zawartości witaminy C dynia zadba o nasz układ odpornościowy, co doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym; 
  • pomoże w walce z otyłością – wszystko dzięki dużej zawartości błonnika oraz niskiej kaloryczności; 
  • zwalczy wirusy oraz pasożyty – ma to miejsce dzięki dużej zawartości kukurbityny (szczególnie w pestkach dyni). Najlepsze działanie wykazują surowe pestki dyni, ponieważ prażenie wpływa na utratę cennych właściwości – dotyczy to również wszystkich orzechów i nasion. 

Spożywanie dyni może przynieść szereg korzyści dla naszego organizmu. Dynia oraz jej przetwory takie jak pestki czy olej wykazują działanie prozdrowotne, w tym przeciwnowotworowe. Jednak pomimo wielu zalet szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z cukrzycą. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. USDA National Nutrient Database for Standard Reference 
  2. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010. 
  3. A. Antoniewska, A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska; “Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka”; „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2017, 98(1), str. 17-22. 
  4. Strzelecka H.Warzywa dyniowate. Wydaw. Warta, Warszawa 1985. 
  5. https://alivia.org.pl/wiedza-o-raku/prozdrowotne-wlasciwosci-dyni/.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę