Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt Mama 2024 (2)
X - Wiosenne porządki
X - Herbal Monasterium
X - Zajączek wielkanocny 2024
X - Układ pokarmowy
X - Alergia 2024
X - Sale do -50%
17

Erytrytol – zamiennik cukru. Czym jest erytrol i ile ma kalorii?

Słuchaj artykułu

Erytrytol (erytrol) jest produktem zyskującym coraz większe znaczenie zwłaszcza w przemyśle spożywczym, a także w preparatach do pielęgnacji jamy ustnej jako zamiennik cukru. Jest on szeroko stosowany jako substancja słodząca w żywności (E968) o obniżonej kaloryczności, cukierkach lub produktach piekarniczych [1-2].

Erytrytol – zamiennik cukru. Czym jest erytrol i ile ma kalorii?

Erytrytol z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi cukrowych zwanych poliolami [1], naturalnie w niewielkich ilościach można go znaleźć w owocach, wodorostach i czerwonym winie. Substancja ta ma postać przezroczystych kryształków i posiada delikatnie mentolowy posmak [1]. Słodzik ten nie może być syntezowany chemicznie, co powoduje konieczność jego produkcji drogą biotechnologiczną, zwykle na drodze fermentacji przez różne gatunki drożdży (np. Yarrowia lipolytica, Aureobasidium sp) lub innych mikroorganizmów [1, 3].


Erytrytol i ksylitol
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Czy erytrytol jest zdrowy? 

Badania związane z bezpieczeństwem stosowania erytrytolu wykazały, że jest on dobrze tolerowany i nie wywołuje żadnych negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Erytrytol podany doustnie szybko wchłania się z przewodu pokarmowego, nie ulega przemianom metabolicznym i jest wydalany w postaci niezmienionej w 90% wraz z moczem, nie podnosząc tym samym poziomu glukozy oraz insuliny we krwi [3-5]. Oznacza to, że erytrytol może być z powodzeniem stosowany jako substancja słodząca w specjalistycznej żywności dla diabetyków oraz u osób z otyłością. Nawet, gdy spożywamy erytrytol w dawkach przekraczających jego zalecane dzienne spożycie, to jest on dla nas nadal bezpieczny i nie wywołuje toksycznych objawów [3-4]. Nadmierne spożycie słodzików może powodować wzdęcia i biegunki, jednak erytrytol jako jeden z nielicznych poliloli może wywołać te dolegliwości, ale w najmniejszym stopniu [3-4].  

Najcenniejszą właściwością erytrytolu jest jego słodycz, porównywalna do słodkości sacharozy na poziomie 60-80% oraz niska kaloryczność i to, że jako jeden z nielicznych słodzików nie dostarcza organizmowi energii [1, 3-4]. Co ciekawe, substancja ta jest również zmiataczem wolnych rodników i podczas krążenia w organizmie może działać antyoksydacyjnie [3-4].  

Erytrytol nie wykazuje właściwości teratogennych, dlatego może być bezpiecznie stosowany przez kobiety w ciąży [1]. Słodzik ten będzie również dobrą alternatywą dla cukru wśród dzieci, zwłaszcza że nie przyczynia się do rozwoju próchnicy i zmniejsza ilość płytki nazębnej. Należy jednak zachować ostrożność w przypadku podawania erytrytolu małym dzieciom. 

Erytrytol a odchudzanie. Ile kalorii ma erytrytol? 

Erytrytol jest znany jako cukier bez kalorii. Jego wartość energetyczna wynosi 0,2 kcal / 1 g, a indeks glikemiczny jest zerowy [1, 3]. Gdybyśmy chcieli posłodzić herbatę łyżeczką zwykłego cukru stołowego to dostarczylibyśmy do organizmu 4 kcal. Erytrytol ma zatem 20-krotnie niższą kaloryczność w stosunku do tradycyjnego cukru i będzie jego dobrym zamiennikiem na diecie odchudzającej. Dodatkowo wykazano, że erytrytol nie powoduje wzrostu poziomu glukozy (cukru) we krwi, więc sprawdzi się idealnie dla diabetyków, osób dotkniętych insulinoopornością oraz tych dbających o smukłą sylwetkę. 

Czy erytrol nadaje się do pieczenia?  

Jeżeli chcemy zmniejszyć ilość kalorii w diecie, to z pewnością użycie erytrolu zamiast tradycyjnego cukru będzie lepszym rozwiązaniem. Substancja ta jest powszechnie używana do pieczenia ciast i ciasteczek, ponieważ jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Z powodzeniem możemy zastąpić nim cukier do wypiekania ciast babkowych, jogurtowych i ucieranych, musimy jednak pamiętać, że aby uzyskać podobną słodkość, będziemy musieli użyć go trochę więcej. Z erytrytolu możemy również przygotować dietetyczne bezy lub bezcukrowy karmel, nadaje się on również do produktów poddawanych gotowaniu. Dodatkową zaletą erytrytolu jest jego neutralny smak, dlatego też jest on często łączony z innymi substancjami słodzącymi, aby zniwelować ich specyficzny posmak.  

Niestety erytrytol nie nadaje się do wypieku ciast drożdżowych i chleba z uwagi na fakt, że drożdże nie potrafią fermentować polioli.  

Co jest lepsze – ksylitol czy erytrol?  

Jeżeli chcemy zredukować ilość zbędnych kalorii w diecie, lepszym wyborem będzie erytrytol, ponieważ nie dostarcza ich prawie w ogóle, podczas gdy kaloryczność ksylitolu wynosi 2,4 kcal / 1 g [3, 5]. Więc jeśli mamy w planie używanie poliloli jako substancji słodzących w większych ilościach, np. do wypieków, zdecydujmy się na erytrytol. Ksylitol, w przeciwieństwie do erytrolu może powodować większy dyskomfort żołądkowo-jelitowy i przy jego nadmiernym spożyciu efekt przeczyszczający, z drugiej zaś strony sprzyja wchłanianiu wapnia i witamin z grupy B oraz hamuje wzrost drożdży, w tym Candida albicans [2].

Obydwa te produkty stosowane są w przemyśle higieny osobistej jako substancje pomocnicze w produkcji produktów pielęgnacyjnych, takich jak pasty do zębów, płyny do płukania ust. Dodatkowo erytrytol hamuje wzrost Streptococcus mutans i w połączeniu z ksylitolem ogranicza ryzyko rozwoju próchnicy [2]. Zarówno erytrytol i ksylitol wykazują działanie prozdrowotne, jeśli jednak mamy na celu obniżenie kaloryczności diety, to bardziej efektywny będzie erytrol.

Przeczytaj również: 
Biały cukier – jak wpływa na zdrowie?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. https://vitapedia.pl/erytrytol 
  2. ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.  w sprawie dodatków do żywności 
  3. Regnat K., Mach R.L., Erythritol as sweetener – wherefrom and whereto?, Appl Microbiol Biotechnol. 2018; 102(2): 587-595. 
  4. Munroa I.C. i in., Erythritol: an interpretive summary of biochemical, metabolic, toxicological and clinical data, Food and Chemical Toxicology. 
  5. Wölnerhanssen B., Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review, Crit Rev Food Sci Nutr 2020;60(12):1986-1998.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 26 stycznia 2023, 18:51
    Elżbieta

    doskonałe wyjaśnienie

    1. 30 stycznia 2023, 11:28
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🙂

    2. 26 kwietnia 2023, 16:30
      WIESŁAWA

      ZROZUMIALE I RZECZOWO

    3. 27 kwietnia 2023, 08:24
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy!

  2. 14 stycznia 2024, 08:27
    ANNA

    Rzeczowo i na temat, super.

  3. 28 lutego 2024, 22:30
    Ircinks

    Ja czytalam gdzies ze erytrytol moze zaburzac krzepliwosc krwi

    1. 29 lutego 2024, 13:50
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Według najnowszych badań spożywanie erytrytolu może wpływać na krzepliwość krwi, ale te doniesienia muszą zostać potwierdzone w szerszych badaniach na dużej grupie osób. Erytrytol można stosować jako zamiennik zwykłego cukru, ale w rozsądnych ilościach.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę