Ryby
Ryby są dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów wielonienasyconych. Zaleca się spożywać je minimum 1-2 razy w tygodniu. Nie może ich również zabraknąć na świątecznym stole, aczkolwiek mimo że są zdrowe, mogą być kaloryczne. Karp smażony w panierce zawiera około 300 kcal (w 100 g), natomiast wersja pieczona to niecałe 150 kcal. Kolejnym daniem rybnym, które pojawia się na świątecznym stole, jest ryba po grecku. Wersja ze smażoną rybą jest dosyć kaloryczna (około 200 kcal w porcji 100 g z warzywami), natomiast zastosowanie ryby pieczonej może obniżyć kaloryczność porcji nawet do 80 kcal. Na świątecznym stole obowiązkowe są również śledzie, które należą do ryb tłustych. W 100 g świeżej ryby znajduje się 160 kcal. Śledź w occie jest niewiele bardziej kaloryczny – ma 170 kcal, natomiast śledź w oleju lub śmietanie to już nawet 300 kcal w porcji 100 g. W związku z tym najlepiej sprawdzą się ryby pieczone lub w occie.
Przeczytaj również:
Ryby – dlaczego warto je jeść?
Ciasta
Ciasta to jedne z bardziej kalorycznych świątecznych potraw. Warto zatem piec je w małej blaszce, aby porcja była mniejsza. Jednym z najbardziej kalorycznych świątecznych deserów jest kutia.
Porcja kutii (100 g, 4 łyżki) może zawierać nawet 500 kcal!
Bardzo kaloryczny jest również tradycyjny keks z bakaliami. Średni kawałek (110 g) może mieć nawet 400 kcal. Nieco mniej kaloryczna jest tradycyjna szarlotka – jeden kawałek (110 g) to około 290 kcal, natomiast tradycyjny sernik (120 g) to około 320 kcal. Zdecydowanie lepiej wypadają piernik (przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą) oraz makowiec (z lukrem). Kawałek tych ciast to około 220 kcal. Najmniej kalorycznym deserem jest sernik na zimno – ma tylko 170 kcal w 120 g.
Przeczytaj również:
Przepisy na świąteczne dania z makiem
Pozostałe dania
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Jedna sztuka (40 g), to około 60 kcal, natomiast jeżeli je podsmażymy, to kaloryczność zwiększa się do około 90 kcal. Kolejną potrawą, która króluje na świątecznych stołach, jest sałatka jarzynowa. Standardowa porcja (około 200 g) to 140 kcal. Jeżeli zdecydujemy się zastąpić majonez jogurtem naturalnym, to możemy obniżyć kaloryczność sałatki nawet do 90 kcal.
Dodatki w postaci grochu z kapustą czy kapusty z grzybami nie są bardzo kaloryczne i zawierają około 90-110 kcal w 100 g (4 łyżki stołowe).
Należy pamiętać, że również niektóre napoje mogą być źródłem kalorii.
Tradycyjny kompot z suszu to około 200 kcal w jednej szklance!
Z kolei lampka czerwonego półwytrawnego wina to 75 kcal, a kieliszek wódki (50 ml) – 110 kcal.
Jak widzimy, nasze ulubione świąteczne potrawy mogą być kaloryczne. Możemy jednak je przygotować w lżejszej wersji. Podczas świąt warto zachować umiar w jedzeniu, a także zadbać o aktywność fizyczną, np. w formie spacerów.
Przeczytaj również:
Wege święta – przepisy na bezmięsne potrawy
Święta na bezglutenie – co jeść, gdy cierpisz na celiakię?
Przejedzenie – jak sobie z nim radzić?
Źródła:
- obliczenia własne,
- www.ilewazy.pl.