Warzywa i owoce to najbardziej znane produkty sezonowe, które nierzadko występują w postaci świeżej jedynie w poszczególnych miesiącach roku. Na szczęście sezon letni obfituje w szereg różnorodnych i wielobarwnych, świeżych warzyw oraz owoców, które bez większych trudności powinny stanowić w tym okresie fundament zdrowej i zarazem bardzo smacznej diety.
Jakie korzyści zdrowotne wynikają z regularnego spożycia warzyw oraz owoców?
- prewencja miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego,
- profilaktyka cukrzycy typu 2,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu oddechowego,
- obniżenie ryzyka rozwoju otyłości,
- zapobieganie przedwczesnym zgonom,
- zmniejszenie stanu zapalnego,
- redukcja stresu oksydacyjnego,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- zapobieganie i wspomaganie leczenia infekcji dróg moczowych,
- nasilanie poposiłkowego uczucia sytości,
- wspomaganie procesu redukcji tkanki tłuszczowej,
- korzystna modyfikacja składu mikrobioty jelitowej,
- zwiększenie udziału w diecie błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych oraz niezwykle cennych fitozwiązków, takich jak polifenole, które wykazują szerokie spektrum właściwości biologicznych w ludzkim organizmie, w tym chociażby antyoksydacyjne, a także antyzapalne.