2
02 listopada 2020
Anna Dulska Autor
Autor
mgr
Anna Dulska

Jakie właściwości ma imbir?

Jesień sprzyja spędzaniu czasu pod kocem, w towarzystwie ulubionej książki lub filmu, z aromatyczną herbatą w ręku. Jednym ze składników dodawanych do herbaty jest imbir. Ma on liczne właściwości zdrowotne. Kiedy warto go stosować? Czy może ustrzec nas przed infekcją? Odpowiedź na te pytania znajdują się w poniższym artykule.

Jesień sprzyja spędzaniu czasu pod kocem, w towarzystwie ulubionej książki lub filmu, z aromatyczną herbatą w ręku. Jednym ze składników dodawanych do herbaty jest imbir. Ma on liczne właściwości zdrowotne. Kiedy warto go stosować? Czy może ustrzec nas przed infekcją? Odpowiedź na te pytania znajdują się w poniższym artykule.

Czym jest imbir? 

Imbir jest jedną z najpopularniejszych roślin w Azji. Jest tam dodawany niemalże do każdej potrawy. Pochodzenie imbiru nie jest znane, wiadomo jednak, że jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Występuje w kilku gatunkach – wyróżniamy imbir: 

  • japoński,  
  • lekarski,  
  • cytwarowy,  
  • malajski,  
  • żółty.  

W medycynie wykorzystuje się imbir cytwarowy i żółty, natomiast w kuchni – japoński i lekarski. 

Herbata z imbirem

Wartości energetyczne imbiru w 100 gramach 

Witaminy Minerały Wartość energetyczna – 80 kcal Kwasy tłuszczowe 
Witamina C –5,0 mg Wapń – 16 mg Białko – 1,82 g Jednonienasycone – 0,154 g 
Ryboflawina – 0,034 mg Żelazo – 0,60 mg Błonnik – 2,0 g Wielonienasycone – 0,154 g 
Tiamina – 0,025 mg Magnez – 43 mg  Tłuszcz – 0,75 g Nasycone – 0,203 g 
Niacyna – 0,750 mg Cynk  0,34 mgWęglowodany – 17,77 g  
Kwas foliowy – 11 µg Fosfor  34 mg    
Witamina A – 0 IU Potas  415 mg    
Witamina E – 0,26 mg Sód – 13 mg    
Witamina K – 0,µg    
Witamina B6 – 0,160 mg    

Jak widzimy, imbir zawiera wiele witamin i minerałów, dlatego w ostatnim czasie zyskał dużą popularność. 

Imbir  w kuchni 

Imbir w proszku znacznie różni się od świeżego, dlatego nie zaleca się stosowania tych postaci zamiennie. 

Świeży imbir dodaje pikanterii oraz wyrazistości naszym potrawom. Polepsza również smak mdłych potraw. Natomiast imbir w postaci proszku najlepiej nada się do potraw słodkich, np. ciastek.  

Imbir świetnie komponuje się z następującymi przyprawami:  

  • liść laurowy,  
  • goździki,  
  • gałka muszkatołowa,  
  • ziele angielskie, 
  • pieprz.  

Warto wiedzieć, iż na świeżym imbirze nie powinny występować plamy. Jeśli chodzi o przechowywanie kłącza tej rośliny, należy zawinąć je w papierowy ręcznik oraz schować do plastikowego pojemnika i przechowywać w chłodnym miejscu – w ten sposób przedłużymy jego żywotność.   

W przypadku zastąpienia świeżego imbiru jego suszonym odpowiednikiem najlepiej robić to w proporcji 6:1. 

Wielu z nas imbir kojarzy się z porą jesienną i zimową, ponieważ z tej rośliny możemy przygotować pyszną herbatę. 

Przepis na jesienno-zimową herbatę 

Do ciepłej herbaty (nie powinna być gorąca) dodajemy:  

  • 2 plastry świeżego imbiru, 
  • 1-2 łyżeczki miodu,  
  • 4-5 goździków,  
  • plaster pomarańczy,  
  • plaster cytryny, 
  • odrobinę syropu malinowego (opcjonalnie). 

Smacznego! 

Właściwości  imbiru 

Imbir ma wiele właściwości zdrowotnych. Świetnie sprawdza się w leczeniu przeziębienia oraz infekcji wirusowych, ponieważ jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ponadto imbir ukoi bóle mięśni i stawów, dlatego też można go znaleźć w składzie maści przeciwzapalnych. Kolejną ważną właściwością imbiru jest ułatwienie trawienia. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, eliminując wzdęcia. Imbir może okazać się przydatny w towarzyszących nam mdłościach – pobudzi nasz apetyt oraz wyeliminuje wymioty. Poza wymienionymi, imbir pomoże także kobietom w trakcie bólu menstruacyjnego – roślina ta polepsza krążenie krwi, rozgrzewając przy tym organizm. Ponadto imbir: 

  • zmniejsza obrzęki,  
  • leczy migreny, 
  • zapobiega zlepianiu płytek krwi, co jest bardzo niebezpieczne u osób z podwyższonym cholesterolem. 

Imbir – przeciwwskazania 

Imbir posiada bardzo wyrazisty i ostry smak, dlatego nie mogą stosować go osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego – wrzodami żołądka lub dwunastnicy i refluksem.  

Na imbir powinny uważać kobiety w ciąży, ponieważ działa mocno rozgrzewająco oraz drażniąco na żołądek. W ciąży zaleca się stosowanie tej rośliny w niewielkich ilościach na poranne mdłości czy wzdęcia. Imbir działa moczopędnie, łagodząc stany zapalne oraz obrzęki, zatem takie działanie przyda się przyszłym mamom.  

Jeśli jednak ciężarna ma problem z wysokim ciśnieniem, nie powinna spożywać imbiru, ponieważ może on zaszkodzić zarówno matce, jak i rozwijającemu się płodowi.  

Należy pamiętać, że z powodu wyrazistego i ostrego smaku nie zaleca się podawania imbiru dzieciom poniżej 12. miesiąca życia.  

Imbiru nie powinny również spożywać osoby chorujące na hemofilię. Choroba ta powoduje problemy z krzepliwością krwi, a jak już wspomniano, imbir zwiększa przepływ krwi w organizmie, co może okazać się bardzo niebezpieczne dla osoby chorej. Dodatkowym niebezpieczeństwem jest fakt, iż roślina ta może wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi w leczeniu hemofilii. 

Inne zastosowanie imbiru 

Imbir znalazł zastosowanie również w innych dziedzinach, m.in. w kosmetyce. Jest składnikiem balsamów wyszczuplających i modelujących sylwetkę. Imbir ma działanie pobudzające krążenie, w związku z czym stosowany miejscowo na skórę pomaga zwalczyć cellulit, wspiera również spalanie tłuszczu. Imbir jest również składnikiem perfum. Znajdziemy go także w składzie szamponów czy odżywek, ponieważ wykazuje działanie zapobiegające starzeniu skóry głowy. Imbir może okazać się pomocny w walce z trądzikiem – jego właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne przyspieszają gojenie ran i powodują zmniejszenie ilości wyprysków na twarzy.  

W przypadku trądziku warto raz w tygodniu stosować maseczkę z imbiru. Wystarczy świeżo zmielony/suchy imbir zmieszać z letnią wodą aż do uzyskania konsystencji papki i nałożyć na 10 minut na skórę twarzy, po czym całość zmywamy letnią wodą. 

Imbir świetnie wpływa na stan naszego organizmu. Zawiera bowiem dużo witamin, dzięki czemu wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Może również okazać się pomocny w walce z wirusami. Jednak pomimo wielu zalet podczas jego stosowania szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z wrzodami czy refluksem. Kobiety w ciąży mogą spożywać imbir w niewielkich ilościach, natomiast osobom chorym na hemofilię zaleca się całkowite wykluczenie imbiru z diety.  

Źródła: 

  1. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. 
  2. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010. 
  3. Z. Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Marta Grabowska Autor

Marta Grabowska

mgr farm.

Szczepionka na koronawirusa dla dzieci

Szczepionki dostępne na polskim rynku przeznaczone są dla osób powyżej 16 lat (Pfizer BioNTech) oraz dla osób powyżej 18 roku…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Czy szczepienie przeciw rotawirusom jest obowiązkowe?

Od 2021 roku szczepionka przeciwko rotawirusom została wprowadzona do Programu Szczepień Ochronnych jako pozycja obowiązkowa. Bezpłatne szczepienie obejmie dzieci urodzone po 31 grudnia…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Szczepionka przeciw koronawirusowi

Oficjalna informacja producenta szczepionki mówi, że po rozcieńczeniu fiolka zawiera 5 dawek po 0,3 ml. Postępując zgodnie z instrukcją przygotowania…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Ujemne Rh u kobiety w ciąży

Ujemny czynnik Rh u matki powoduje, że jej organizm uznaje taki czynnik jako obcy, a jej układ odpornościowy będzie atakował…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czy to może być zapalenie pęcherza?

Podejrzenie zapalenia pęcherza można wysnuć na podstawie towarzyszących mu często objawów. Są to: ból przy oddawaniu moczu, ból w okolicy…

Zobacz więcej

Poradnik Gemini Autor

Poradnik Gemini

Czy opryszczkę można wyleczyć?

Niestety wirus opryszczki pozostaje w organizmie przez całe życie. Objawy nawracają i są przerywane okresem latencji, czyli utajenia. Wirus HSV…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Jakie badania wykonać przy podejrzeniu celiakii?

Powinna Pani rozpocząć od wizyty u lekarza rodzinnego. Jeśli istnieje podejrzenie celiakii, konieczne będzie skierowanie do poradni gastroenterologicznej. Najczęściej diagnostyka…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma stężenia testosteronu we krwi u dorosłych

Stężenie testosteronu zmienia się dynamicznie. U mężczyzn granice norm to 270-1070 ng/dL ze średnim poziomem ok. 700ng/dL. U kobiet stężenia są zdecydowanie…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Czytaj także
15 stycznia 2021 mgr farm. Natalia Sadowska
21 grudnia 2020 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
30 listopada 2020 Poradnik Gemini
03 listopada 2020 mgr farm. Hanna Lengiewicz
29 października 2020 mgr farm. Monika Cichocka
29 października 2020 lek. Małgorzata Czerniak
07 września 2020 mgr farm. Marta Grabowska
26 sierpnia 2020 mgr farm. Monika Cichocka
18 sierpnia 2020 dr n. farm. Piotr Szoka
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)