Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
9

Kardamon – czy może zwalczać dolegliwości układu pokarmowego?

Słuchaj artykułu

Kardamon ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego i wspiera trawienie. Oprócz tego działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i oddechowy oraz wspiera odporność.

Kardamon – czy może zwalczać dolegliwości układu pokarmowego?

Czym jest kardamon?

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Ma właściwości lecznicze, które docenili już starożytni Chińczycy. Stosowali oni tę przyprawę w przypadku bólu brzucha, zaparć, biegunek, a także innych dolegliwości układu pokarmowego. Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, dbając tym samym o higienę jamy ustnej, zaś starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako perfum.

Roślina charakteryzuje się szerokimi liśćmi (ok. 10-centymetrowe) oraz owocami, wewnątrz których znajdują się niewielkie czerwono-brunatne nasiona. To właśnie z nich uzyskuje się aromatyczną przyprawę. Zbiory kardamonu odbywają się od października do grudnia. Zebrane w ich wyniku strąki poddaje się delikatnemu i powolnego suszeniu, po to, by nie doprowadzić do pęknięcia owoców. W sprzedaży dostępny jest kardamon mielony oraz w ziarnach. Druga postać pozwala na zachowanie przez dłuższy czas aromatu i smaku przyprawy.

Kardamon – właściwości

Kardamon wykazuje wiele właściwości leczniczych:

  • Pobudza łaknienie dzięki ostremu, korzennemu smakowi oraz cytrynowo-imbirowemu zapachowi, dlatego warto podawać go niejadkom.
  • Dzięki zawartości olejków eterycznych pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa rozkurczająco na żołądek. Warto go spożywać w przypadku problemów trawiennych i nieżytu żołądka.
  • Zapobiega wrzodom żołądka, niszcząc szkodliwe dla organizmu bakterie Helicobacter pylori, będące ich przyczyną.
  • Działa pomocniczo w schorzeniach dróg oddechowych, m.in. oskrzeli oraz przy astmie.
  • Łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos, wzmacnia odporność, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto sięgać po herbatę z dodatkiem kardamonu. Sposób jej przyrządzenia jest niezwykle łatwy. Czarną lub zieloną herbatę wsypujemy do kubka, dodajemy kilka zmiażdżonych w moździerzu ziaren kardamonu i zalewamy gorącą wodą. Zaparzamy przez ok. 5 minut. Natomiast na uporczywy kaszel możemy zastosować inhalację z olejku kardamonowego.
  • Pomaga w usuwaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Jego spożywanie zaleca się w dietach odchudzająco-oczyszczających.
  • Pobudza potencję poprzez poprawę ukrwienia narządów płciowych. Ponadto wzmaga i wydłuża erekcję.
  • Wykazuje właściwości antybakteryjne. Żucie ziaren kardamonu zapewnia świeży oddech. Restauracje hinduskie podają swoim klientom po posiłku kilka ziaren kardamonu dla odświeżenia oddechu.
  • Pomaga w walce z czkawką.
  • Pomaga zwalczyć nudności, nadkwasotę, wzdęcia, gazy i zgagę.
  • Wspiera obniżenie ciśnienia krwi, a także zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów.
  • Według badań kardamon wykazuje działanie antyoksydacyjne.
  • Olejek kardamonowy ma egzotyczny i relaksujący zapach, dlatego można go stosować w aromaterapii oraz masażach relaksujących. Jest on także wykorzystywany do produkcji balsamów i kremów ujędrniająco-wyszczuplających. Dodany do kąpieli sprawi, że skóra staje się miękka i gładka.

Kardamon na odchudzanie

Kardamon pomaga w walce z otyłością. Jest źródłem melatoniny, czyli hormonu produkowanego przez szyszynkę (głównie w nocy), który odpowiada za regulowanie rytmu dobowego, a w szczególności zasypiania. W wyniku badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Granady ustalono, iż regularne spożywanie produktów zawierających melatoninę pobudza powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, która odpowiada za spalanie kalorii. Dzięki tej właściwości kardamon może wspierać walkę z cukrzycą i podwyższonym stężeniem trójglicerydów oraz cholesterolu LDL.

Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata. Posiada wiele właściwości leczniczych, związanych głównie z układem pokarmowym, dlatego warto włączyć tę przyprawę do swojej diety.

Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę