Chcesz zgubić dodatkowe kilogramy, ale nie wiesz, którą dietę wybrać? Wypróbuj dietę na redukcję, która pozwoli Ci ograniczyć dzienne spożycie kilokalorii. Od czego zacząć i jak zastosować ją z głową?
Pierwszym krokiem do zmiany wagi jest obliczenie indywidualnego zapotrzebowania organizmu na energię otrzymywaną z pożywienia. W Internecie znajdziemy wiele długich i skomplikowanych wzorów, ale tak naprawdę jest to bardzo proste. Do obliczenia posłużymy się masą należną, czyli dopasowaną do naszego wzrostu i płci:
Kobieta
Masa należna = (wzrost – 100 cm) x 0,85
Mężczyzna
Masa należna = (wzrost – 100 cm) x 0,9
Mając już wynik, możemy przejść do kolejnego kroku, jakim jest wartość Podstawowej Przemiany Materii (PPM), czyli liczba kilokalorii zaspokajająca nasze podstawowe procesy fizjologiczne, takie jak oddychanie, praca mózgu itd. Najpopularniejszym wzorem uznawanym przez większość specjalistów jest metoda Harrisa-Benedicta, do której wykorzystujemy poprzedni wynik.
PPM (kobiety) = 655,1 + (9,563 x masa należna) + (1,85 x wzrost [cm]) –
(4,676 x wiek)
PPM (mężczyźni) = 66,5 + (13,75 x masa należna) + (5,003 x wzrost [cm]) – (6,775 x wiek)
Otrzymany wynik PPM należy pomnożyć przez opisany poniżej współczynnik aktywności. Częstym błędem jest zawyżanie go, dlatego przy ocenie naszej aktywności postarajmy się być ze sobą szczerzy. Na tej podstawie obliczymy Całkowitą Przemianą Materii (CPM), czyli wartość oznaczającą dzienne zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu.
CPM = PPM x [współczynnik aktywności]
Przyjmuje się, że uprawianie treningu typu fitness ok. 3 razy w tygodniu oznacza umiarkowany poziom aktywności fizycznej.
Znając już własne CPM, możemy zapoznać się z pojęciem diety na redukcję. Jest to ograniczenie kilokalorii w wymiarze 500-1000 na dzień. Wartość należy dostosować indywidualnie do swojego trybu życia.
Pamiętajmy, by nie przyjmować mniej kalorii, niż wynosi nasza PPM, ponieważ może dać to odwrotny skutek, a także szereg niekorzystnych zmian patofizjologicznych w organizmie.
Dla przykładu: osoba o CPM 2000 kcal, która ograniczy 500 kcal, może swobodnie redukować masę ciała w określonym tempie o ok. 0,5 kg na tydzień. Z drugiej strony, gdyby obniżyła ona liczbę kilokalorii o 1000, na początku szybko zrzuci kilka kilogramów, ale w nieco późniejszym okresie organizm będzie magazynował tkankę tłuszczową, która stanowi dla niego główny rezerwuar energii. Liczby spadające na wadze to tak naprawdę nasze cenne mięśnie, a masa ciała pozostanie na podobnym poziomie, nawet jak dojdziemy do 800 kcal na dzień. Niestety jedyne, co uzyskamy, to wewnętrzny niepokój oraz zaburzenia hormonalne.
Na pewno wielu z Was słyszało o efekcie jojo. To właśnie on spotyka osoby, które zbyt szybko chcą zredukować masę ciała. Aby uzyskać stabilne efekty, potrzeba czasu oraz wytrwałości w trzymaniu diety.
Poza obniżeniem przyjmowania energii należy wziąć pod uwagę nie tylko ilość, ale również jakość pożywienia. Do najważniejszych zaleceń należy:
Kolejnym krokiem jest zmiana naszych nawyków żywieniowych. Do najczęstszych błędów żywieniowych należą:
Na szczęście powyższe błędy są łatwe do skorygowania i szybko można zastąpić je zdrowymi nawykami.
Głównym powodem, dla którego warto wdrożyć dietę redukcyjną, jest otyłość i nadwaga. Kiedy nie jesteśmy pewni, czy nasza masa jest prawidłowa, należy wykorzystać klasyczną wagę, dzięki której uzyskany wynik podzielimy dwukrotnie przez własny wzrost wyrażony w metrach. Współczynnik ten nazywamy Body Mass Index (BMI).
Przeczytaj również:
Oblicz wskaźnik BMI – normy i tabela BMI
Dla przykładu: osoba o wzroście 183 cm posiada 80 kg.
80 / 1,83 = 43,7
Uzyskany wynik ponownie dzielimy przez wzrost danej osoby:
43,7 / 1,83 = 23,1
Prawidłowa masa ciała znajduje się zakresie BMI 18-25. Jeżeli wynik jest wyższy, należy się zastanowić nad wdrożeniem diety na redukcję. Należy jednak pamiętać, że wspomniany wskaźnik jest dopasowany do osób o regularnej budowie ciała, a nie dla sportowców czy pracowników fizycznych, których masa mięśniowa znacznie przekracza średnią dla społeczeństwa.
Zdarzają się przypadki, kiedy dieta redukcyjna może przynieść więcej szkód niż korzyści. Antagonistycznie, BMI poniżej 18 stanowi niedowagę, której nie należy pogłębiać. Organizm poddany wyniszczeniu przechodzi szereg niekorzystnych zmian hormonalnych i enzymatycznych, które nie są swoiście łatwe do wyleczenia. Ponadto diety redukcyjnej nie powinno się stosować w przypadku:
Uwaga! Redukowanie masy ciała może okazać się zgubne dla osób cierpiących na zaburzenia odżywiania.
Mowa tu o anoreksji (łac. anorexia nervosa), której wskaźnikiem jest m.in. obniżenie prawidłowej masy ciała o minimum 15%. Niestety, w dobie promowania wychudzonej sylwetki i upodobniania się do modelek możemy zauważyć, że zjawisko anoreksji wzrasta u kobiet do 18 roku życia. Jest to wielka przestroga dla rodziców i nauczycieli, którzy powinni reagować, gdy zaobserwują u dziecka nagły spadek wagi i niechęć do jedzenia.
Podsumowując, dieta redukcyjna jest wskazana przy nadwadze i otyłości, lecz nie należy przekraczać minimalnej, właściwej masy ciała. Ważnym aspektem jest powolne chudnięcie o ok. 0,5-1 kg na tydzień, które pozwala nam utrzymać szczupłą sylwetkę bez efektu jojo.
Źródła:
Potrzebujesz
darmowej porady?
Zapytaj Farmaceutę
Zadaj pytanie