Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
18

Pieczywo chrupkie – czy rzeczywiście jest zdrowe?

Słuchaj artykułu

Pieczywo chrupkie jest produktem bardzo popularnym i chętnie spożywanym zwłaszcza przez kobiety zgłaszające się do gabinetów dietetycznych, które bardzo często uważają je za produkt niskokaloryczny. Jest ono uznawane za świetną alternatywę pieczywa w dietach odchudzających. Czy faktycznie chrupkie pieczywo jest dobrym wyborem i czy jest zaliczane do produktów zdrowych? 

Pieczywo chrupkie – czy rzeczywiście jest zdrowe?

Pieczywo chrupkie – charakterystyka 

Rynek spożywczy oferuje konsumentom wiele różnych rodzajów pieczywa chrupkiego – lekkie, żytnie, razowe, z dodatkiem słonecznika i innych nasion. Ten rodzaj pieczywa produkowany jest na dwa sposoby – metodą tradycyjną, która polega na wypiekaniu w piecu lub metodą ekstruzji (pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze). Skład pieczywa chrupkiego zazwyczaj obejmuje mąkę, wodę i sól. Często obecne są również inne dodatki takie jak: 

  • drożdże,  
  • cukier,  
  • ekstrakt słodowy jęczmienny (nadający odpowiedni kolor i smak),  
  • wodorowęglany (substancje spulchniające),  
  • olej,  
  • lecytyny (pełniące funkcje emulgatora),  
  • różne przyprawy czy nasiona. 

Produktami zbliżonymi do pieczywa chrupkiego będą wafle ryżowe czy kukurydziane, również uważane za zdrowe i niskoenergetyczne, wytwarzane w podobny sposób – wykorzystując proces ekstruzji.  


Produkty dietetyczne
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Pieczywo chrupkie – czy rzeczywiście jest niskokaloryczne? 

Pieczywo chrupkie, często uważane za niskokaloryczne, swoją wartością energetyczną przewyższa inne rodzaje pieczywa. Zawiera ono bowiem ok. 360 kcal/100 g, czyli o wiele więcej niż na przykład chleb żytni pełnoziarnisty (ok. 225 kcal/100 g) czy zwykły jasny chleb (ok. 250 kcal/100 g). Jest wysokim źródłem węglowodanów, także błonnika pokarmowego (w zależności od rodzaju pieczywa chrupkiego – te bogate w ziarna czy nasiona będą zawierały więcej błonnika i białka).  

Co ciekawe, zbliżone do pieczywa chrupkiego wafle ryżowe zawierają aż 390 kcal/100 g! 

Czy spożywając pieczywo chrupkie, zrzucimy zbędne kilogramy? 

Spożywanie dużej ilości pieczywa chrupkiego, ze względu na przekonanie o jego niskokaloryczności, może wiązać się ze wzrostem masy ciała. Traktowanie pieczywa chrupkiego jako przekąski między posiłkami również nie będzie dobrym nawykiem, gdyż wpływa ono na poziom glukozy we krwi, a tym samym insuliny, co może wiązać się z nieefektywnością diet redukcyjnych (odchudzających). Sięganie po pieczywo chrupkie jako alternatywę dla chleba konwencjonalnego może powodować mniejsze uczucie sytości poposiłkowej w przeciwieństwie do dobrej jakości chleba żytniego pełnoziarnistego – zjedzenie dwóch kromek tego chleba nasyci nas bardziej niż zjedzenie dwóch kromek pieczywa chrupkiego. Stosowanie go zatem jako zamiennik tradycyjnego pieczywa może wiązać się z szybkim uczuciem głodu i chęcią dalszego podjadania

Pieczywo chrupkie – zdrowe czy nie? 

Warto tutaj podkreślić, że pieczywo chrupkie, a także wafle ryżowe, należą do produktów stosunkowo wysokoprzetworzonych. Podczas produkcji tych wyrobów powstaje akrylamid, czyli substancja tworząca się w produktach skrobiowych w bardzo wysokich temperaturach, niebezpieczna dla organizmu człowieka. Jak dowodzą badania, duże ilości akrylamidu są czynnikiem ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz zmian neurodegeneracyjnych.  

Przeczytaj również: 
Akrylamid w żywności – czy jest rakotwórczy?

Podsumowując, pojawiło się wiele mitów dotyczących właściwości pieczywa chrupkiego. Nie jest on wcale produktem niskokalorycznym, wręcz przeciwnie – zawartością kalorii przewyższa konwencjonalne rodzaje pieczywa. Może również negatywnie wpływać na proces odchudzania, powodując małą sytość poposiłkową i ciągłe uczucie głodu. Ponadto pieczywo chrupkie należy do produktów stosunkowo wysokoprzetworzonych, będących większym źródłem rakotwórczego akrylamidu niż tradycyjne pieczywo. Powinno być ono zatem spożywane okazjonalnie. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Mojska H., Gielecińska I., Stoś K., Jarosz M., Zawartość akryloamidu w żywności w Polsce w świetle aktualnych zaleceń Unii Europejskiej, Probl Hig Epidem, 2011. 
  2. Stadler RH, Scholz G. Acrylamide: An update on current knowledge in analysis, levels in food, mechanisms of formation, and potential strategies of control. Nutr Rev, 2004. 
  1. Mojska H., Gielecińska I., Świderska K., Zawartość akryloamidu w różnych rodzajach pieczywa w Polsce, Brom. Chem. Toksykol., 2011. 
  2. Mościcki L., Ekstruzja w przetwórstwie rolno – spożywczym. Cz. VIII Produkcja chleba chrupkiego, kaszek błyskawicznych i panierek, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2013. 
  3. Gertig H., Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, 2007. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę