3
28 maja 2021

Szparagi – wartość odżywcza i właściwości

Szparagi należą do warzyw sezonowych, często niedocenianych w naszym kraju. Cechują się wysoką wartością odżywczą przy jednocześnie niskiej wartości energetycznej. Posiadają one wiele korzyści zdrowotnych. Co warto wiedzieć o tych wiosennych warzywach?

Szparagi – charakterystyka 

Szparagi należą do warzyw wykorzystywanych od wieków. Uprawiane były już w czasach starożytnych przez Greków, Egipcjan czy Rzymian. Są charakterystyczne dla klimatu śródziemnomorskiego, obecnie jednak są one uprawiane w wielu rejonach świata. Od wieków wykorzystywane były w medycynie ludowej, a także uznawane za afrodyzjak. Obecnie szparagi wykorzystywane są głównie sezonowo. Na rynku spożywczym znajdziemy odmiany zielone, białe oraz fioletowe.  

Szparagi – wartość odżywcza 

Szparagi należą do warzyw niskokalorycznych – 100 g dostarcza około 18 kcal. Cechują się one również wysoką zawartością wody sięgającą nawet 94%. Szparagi dostarczają małych ilości makroskładników pokarmowych takich jak węglowodany (ok. 3,7 g/100 g), białko (ok. 1,9 g/100 g) oraz tłuszcz (ok. 0,2 g/100 g). Są one źródłem błonnika pokarmowego w ilości ok. 1,5 g/100 g, który stanowi prawie połowę ilości węglowodanów. Pomimo niskiej zawartości białka szparagi charakteryzują się zawartością niezbędnych aminokwasów, co wyróżnia je wśród innych warzyw.  

Szparagi należą do warzyw najbardziej bogatych w składniki mineralne i witaminy. Są źródłem: 

  • potasu (ok. 300 mg/100 g),  
  • wapnia (ok. 22 mg/100 g),  
  • magnezu (ok. 18 mg/100 g),  
  • żelaza (ok. 0,7 mg/100 g),  
  • manganu (ok. 0,20 mg/100 g),  
  • cynku (ok. 0,90 mg/100 g),  
  • miedzi (ok. 0,08 mg/100 g),  
  • fosforu (ok. 52 mg/100 g).  

Zawierają również duże ilości: 

  • beta-karotenu (ok. 608 µg/100 g),  
  • witaminy C (ok. 26 mg/100 g),  
  • witaminy E (ok. 1,8 mg/100 g),  
  • folianów (ok. 150 µg/100 g), 
  • witamin z grupy Bwitaminy B1 (ok. 0,14 mg/100 g), witaminy B2 (ok. 0,17 mg/100 g), witaminy B3 (ok. 1,25 mg/ 100 g), witaminy B6 (ok. 0,06 mg/100 g).  

Szparagi – właściwości 

Szparagi, z uwagi na niską wartość energetyczną, będą świetnym urozmaiceniem diety dla każdego z nas, a zwłaszcza dla osób otyłych czy z nadwagą, chcących zredukować masę ciała. Dobrze sprawdzą się na dietach redukcyjnych, dzięki zawartości błonnika pokarmowego poprawią uczucie sytości i zmniejszą chęć podjadania między posiłkami. 

Po szparagi powinny również sięgać osoby cierpiące na zaparcia, gdyż działają one wspomagająco na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Sprawdzą się również u osób cierpiących na hemoroidy czy uchyłki jelit.  

Szparagi posiadają niski indeks glikemiczny, bez problemu mogą znaleźć się w diecie cukrzyków czy osób chorujących na insulinooporność. Spożycie szparagów nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy po posiłku, więc stanowią one dobre urozmaicenie jadłospisu w tych przypadłościach.  

Szparagi, dzięki zawartości steroli, wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy innych chorób układu krążenia.  

Szparagi, ze względu na zawartość flawonoidów, działają również antyoksydacyjnie i przeciwwolnorodnikowo. Wpływają korzystnie na układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne. Odgrywają również znaczącą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca czy choroby nowotworowe oraz neurodegeneracyjne.  

Czy każdy może jeść szparagi? 

Szparagi nie są wskazane dla osób chorujących na dnę moczanową. Nie zaleca się ich również w przypadku IBS – zespołu jelita drażliwego, ze względu na dużą zawartość FODMAP (fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli). 

Źródła: 

  • Dziedziński M., Szczepaniak O., Szymanowska D., Szulc P., Bielec D., Kobus- Cisowska J.,  Uprawa szparaga jako surowca o właściwościach funkcjonalnych, Technika rolnicza, ogrodnicza, leśna, 3, 2019. 
  • Cieślik E., Siembida A., Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego, Postępy fitoterapii, 4, 2011. 
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  • Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 
  • Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Igły do penów z insuliną dla diabetyków

Liczbę bezpłatnych igieł wydawanych do danego rodzaju insuliny określa producent. Ilość ta nigdy nie przekracza 1 igły na 1 pen…

Zobacz więcej

Gojenie ran a cukrzyca

Wszystko zależy od rodzaju, umiejscowienia i stanu zranienia. U diabetyków bardzo istotna jest profilaktyka, ponieważ gojenie ran jest utrudnione. Ranę…

Zobacz więcej

Cukrzyca i ostre zapalenie trzustki a suplementy diety

W przypadku ostrego zapalenia trzustki niepotrzebna jest dodatkowa suplementacja. Należy przede wszystkim trzymać się bezwzględnie zaleceń lekarskich dotyczących diety. Po…

Zobacz więcej

Czy chorując na cukrzycę można stosować skarpetki złuszczające?

U osób chorujących na cukrzycę bardzo często dochodzi do zaburzeń czucia w stopach na skutek licznych uszkodzeń nerwów i problemów…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
28 lipca 2021 mgr farm. Karolina Raźniewska
27 lipca 2021 mgr farm. Karolina Raźniewska
26 lipca 2021 mgr Natalia Adamczuk
23 lipca 2021 mgr farm. Karolina Raźniewska
21 lipca 2021 mgr farm. Magdalena Fuszara
09 lipca 2021 mgr Ewelina Zawada
09 lipca 2021 mgr farm. Marta Grabowska
08 lipca 2021 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
07 lipca 2021 mgr Ewelina Zawada
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)