Dodatkowe propozycje dań
Seleryba
Seleryba może stanowić zamiennik tradycyjnej ryby w panierce lub być bazą do innych potraw jak np. ryba po grecku czy po kaszubsku.
Składniki:
- seler,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 arkusz nori,
- napój roślinny,
- mąka pszenna (lub inna).
Sposób przygotowania:
- Seler obieramy i kroimy na talarki o grubości ok. 1 cm.
- Warzywo gotujemy we wrzącym bulionie przez około 15 minut (do miękkości). Następnie wyciągamy i studzimy.
- Arkusz nori kroimy na grubsze paski, a paski dodatkowo na pół. Smarujemy lekko mlekiem roślinnym po jednej stronie.
- Kawałki selera zawijamy w nori, a następnie obtaczamy w napoju roślinnym i mące.
- Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym (lub innym roślinnym nadającym się do smażenia) z obu stron.
Wegański bigos
Bigos najczęściej kojarzony jest z ciężkostrawnym daniem na bazie kapusty i tłustych mięs. W tym przepisie mięso zastąpione jest grzybami i suszonymi śliwkami.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 główka białej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 litr wody,
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego/półwytrawnego,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- 200 g suszonych śliwek,
- 1 szklanka suszonych grzybów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Grzyby i śliwki moczymy przez noc w wodzie.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
- Po podsmażeniu cebuli dodajemy posiekaną kapustę kiszoną oraz około 1 litr wody. Gotujemy przez około 30 minut.
- Soczewicę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Białą kapustę, grzyby i śliwki kroimy. Wraz z soczewicą dodajemy je do kapusty kiszonej. Całość gotujemy przez około 2-3 godziny. Całość doprawiamy koncentratem, winem i przyprawami według własnych preferencji smakowych. W razie potrzeby do gotującego się bigosu można dolać wodę.
Pierniczki daktylowe
Pierniczki daktylowe są idealną alternatywą dla tradycyjnych ciasteczek. Do tego nie musimy przygotowywać ich wcześniej i czekać, aż zmiękną. Od razu są gotowe do jedzenia!
Składniki:
- ok. 150 g suszonych daktyli bez pestek,
- 1 łyżeczka kakao,
- ½ szklanki napoju roślinnego,
- 1,5 szklanki mąki owsianej (można użyć mocno zblendowanych płatków owsianych),
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Daktyle moczymy w wodzie przez około 30 minut.
- Następnie blendujemy je z napojem roślinnym.
- Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dodać do niej odrobinę napoju roślinnego lub wody z namoczonych daktyli.
- Powstałe ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego dowolne kształty.
- Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
Na szczęście rynek oferuje coraz więcej produktów dostosowanych do wegetarian i wegan. W Internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów zarówno tych świątecznych, jak i na co dzień. Jeżeli nie czujesz się na siłach, by przygotowywać święta bez mięsa, możesz skorzystać z cateringu. Coraz więcej restauracji, w tym tych wegetariańskich i wegańskich, wprowadza taką opcję do swoich ofert.
Przeczytaj również:
Święta na bezglutenie – co jeść, gdy cierpisz na celiakię?
Przepisy na świąteczne dania z makiem
Zdrowsze potrawy świąteczne – o czym warto pamiętać?
Przejedzenie – jak sobie z nim radzić?