2
09 listopada 2020
mgr Beata Ossowska Autor
Autor
mgr Beata Ossowska

Wege święta – przepisy na bezmięsne potrawy

Planowanie wigilijnych potraw w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym zadaniem. Na szczęście okazuje się, że tak naprawdę przygotowanie bezmięsnych Świąt jest proste. Niektóre potrawy same w sobie nadają się dla wegetarian i wegan, inne natomiast trzeba lekko zmodyfikować. Jedno jest pewne – stosując się do poniższych wskazówek, żaden jarosz nie będzie głodny przy wigilijnym stole.

Planowanie wigilijnych potraw w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym zadaniem. Na szczęście okazuje się, że tak naprawdę przygotowanie bezmięsnych Świąt jest proste. Niektóre potrawy same w sobie nadają się dla wegetarian i wegan, inne natomiast trzeba lekko zmodyfikować. Jedno jest pewne – stosując się do poniższych wskazówek, żaden jarosz nie będzie głodny przy wigilijnym stole.

Tradycyjne dania wigilijne, które wymagają niewielkich modyfikacji 

Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych są dania, które wpisują się w zasady diety wegetariańskiej i wegańskiej. Do takich potraw należą kompot z suszu i groch z kapustą

Przeczytaj również:
Ile kalorii mają świąteczne potrawy?

Lekkiej modyfikacji wymagają natomiast poniższe dania: 

  • pierogi z kapustą i grzybami – w wersji wegańskiej do ciasta nie można dodawać jajka. Ponadto nie powinno się podsmażać pierogów na tłuszczu zwierzęcym, np. smalcu. 
  • sałatka jarzynowa – w wersji wegańskiej użyj wegańskiego majonezu, jogurtu kokosowego lub tylko musztardy, 
  • kluski z makiem – w wersji wegańskiej skorzystaj z makaronu bezjajecznego i syropu z agawy, który zastąpi miód, 
  • barszcz czerwony – do jego sporządzenia wykorzystaj buliony warzywny, 
  • zupa grzybowa – ją również ugotuj na bulionie warzywnym, 
  • kutia oraz makówki – miód zastąp syropem z agawy, a mleko napojem roślinnym. Wówczas deser będzie w pełni wegański.

Dodatkowe propozycje dań  

Seleryba 

Seleryba może stanowić zamiennik tradycyjnej ryby w panierce lub być bazą do innych potraw jak np. ryba po grecku czy po kaszubsku. 

Składniki: 

  • seler, 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego, 
  • 1 arkusz nori, 
  • napój roślinny, 
  • mąka pszenna (lub inna). 

Sposób przygotowania:  

  • Seler obieramy i kroimy na talarki o grubości ok. 1 cm.  
  • Warzywo gotujemy we wrzącym bulionie przez około 15 minut (do miękkości). Następnie wyciągamy i studzimy. 
  • Arkusz nori kroimy na grubsze paski, a paski dodatkowo na pół. Smarujemy lekko mlekiem roślinnym po jednej stronie. 
  • Kawałki selera zawijamy w nori, a następnie obtaczamy w napoju roślinnym i mące. 
  • Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym (lub innym roślinnym nadającym się do smażenia) z obu stron. 

Wegański bigos 

Bigos najczęściej kojarzony jest z ciężkostrawnym daniem na bazie kapusty i tłustych mięs. W tym przepisie mięso zastąpione jest grzybami i suszonymi śliwkami.  

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty, 
  • 1 główka białej kapusty, 
  • 1 cebula, 
  • 1 litr wody, 
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego/półwytrawnego, 
  • ½ szklanki oleju rzepakowego, 
  • 200 g suszonych śliwek, 
  • 1 szklanka suszonych grzybów, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy, 
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek. 

Sposób przygotowania:  

  • Grzyby i śliwki moczymy przez noc w wodzie.  
  • W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę.  
  • Po podsmażeniu cebuli dodajemy posiekaną kapustę kiszoną oraz około 1 litr wody. Gotujemy przez około 30 minut.  
  • Soczewicę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.  
  • Białą kapustę, grzyby i śliwki kroimy. Wraz z soczewicą dodajemy je do kapusty kiszonej. Całość gotujemy przez około 2-3 godziny. Całość doprawiamy koncentratem, winem i przyprawami według własnych preferencji smakowych. W razie potrzeby do gotującego się bigosu można dolać wodę. 

Pierniczki daktylowe 

Pierniczki daktylowe są idealną alternatywą dla tradycyjnych ciasteczek. Do tego nie musimy przygotowywać ich wcześniej i czekać, aż zmiękną. Od razu są gotowe do jedzenia!  

Składniki

  • ok. 150 g suszonych daktyli bez pestek, 
  • 1 łyżeczka kakao, 
  • ½ szklanki napoju roślinnego, 
  • 1,5 szklanki mąki owsianej (można użyć mocno zblendowanych płatków owsianych), 
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania: 

  • Daktyle moczymy w wodzie przez około 30 minut.  
  • Następnie blendujemy je z napojem roślinnym.  
  • Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dodać do niej odrobinę napoju roślinnego lub wody z namoczonych daktyli.  
  • Powstałe ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego dowolne kształty. 
  • Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut. 

Na szczęście rynek oferuje coraz więcej produktów dostosowanych do wegetarian i wegan. W Internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów zarówno tych świątecznych, jak i na co dzień. Jeżeli nie czujesz się na siłach, by przygotowywać święta bez mięsa, możesz skorzystać z cateringu. Coraz więcej restauracji, w tym tych wegetariańskich i wegańskich, wprowadza taką opcję do swoich ofert.

Przeczytaj również:
Święta na bezglutenie – co jeść, gdy cierpisz na celiakię?
Przepisy na świąteczne dania z makiem
Zdrowsze potrawy świąteczne – o czym warto pamiętać?
Przejedzenie – jak sobie z nim radzić?

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Marta Grabowska Autor

Marta Grabowska

mgr farm.

Szczepionka na koronawirusa dla dzieci

Szczepionki dostępne na polskim rynku przeznaczone są dla osób powyżej 16 lat (Pfizer BioNTech) oraz dla osób powyżej 18 roku…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Czy szczepienie przeciw rotawirusom jest obowiązkowe?

Od 2021 roku szczepionka przeciwko rotawirusom została wprowadzona do Programu Szczepień Ochronnych jako pozycja obowiązkowa. Bezpłatne szczepienie obejmie dzieci urodzone po 31 grudnia…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Szczepionka przeciw koronawirusowi

Oficjalna informacja producenta szczepionki mówi, że po rozcieńczeniu fiolka zawiera 5 dawek po 0,3 ml. Postępując zgodnie z instrukcją przygotowania…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Ujemne Rh u kobiety w ciąży

Ujemny czynnik Rh u matki powoduje, że jej organizm uznaje taki czynnik jako obcy, a jej układ odpornościowy będzie atakował…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czy to może być zapalenie pęcherza?

Podejrzenie zapalenia pęcherza można wysnuć na podstawie towarzyszących mu często objawów. Są to: ból przy oddawaniu moczu, ból w okolicy…

Zobacz więcej

Poradnik Gemini Autor

Poradnik Gemini

Czy opryszczkę można wyleczyć?

Niestety wirus opryszczki pozostaje w organizmie przez całe życie. Objawy nawracają i są przerywane okresem latencji, czyli utajenia. Wirus HSV…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Jakie badania wykonać przy podejrzeniu celiakii?

Powinna Pani rozpocząć od wizyty u lekarza rodzinnego. Jeśli istnieje podejrzenie celiakii, konieczne będzie skierowanie do poradni gastroenterologicznej. Najczęściej diagnostyka…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma stężenia testosteronu we krwi u dorosłych

Stężenie testosteronu zmienia się dynamicznie. U mężczyzn granice norm to 270-1070 ng/dL ze średnim poziomem ok. 700ng/dL. U kobiet stężenia są zdecydowanie…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Czytaj także
26 stycznia 2021 dr Ewa Fiedorowicz
21 stycznia 2021 mgr Ewelina Zawada
07 stycznia 2021 mgr Mateusz Durbas
07 stycznia 2021 mgr inż. Ewa Gwóźdź
31 grudnia 2020 mgr Mateusz Durbas
04 grudnia 2020 mgr inż. Ewa Gwóźdź
30 listopada 2020 lek. Patrycja Królikiewicz-Kurek
30 listopada 2020 mgr Ewelina Zawada
20 listopada 2020 mgr Mateusz Durbas
09 listopada 2020 mgr Beata Ossowska
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)