Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
4

Wegańskie święta. Przepisy na bezmięsne potrawy

Słuchaj artykułu

Planowanie wigilijnych potraw w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym zadaniem. Na szczęście okazuje się, że tak naprawdę przygotowanie bezmięsnych świąt jest proste. Niektóre potrawy same w sobie nadają się dla wegetarian i wegan, inne natomiast trzeba lekko zmodyfikować.

Wegańskie święta. Przepisy na bezmięsne potrawy

Tradycyjne dania wigilijne, które wymagają niewielkich modyfikacji 

Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych są dania, które wpisują się w zasady diety wegetariańskiej i wegańskiej. Do takich potraw należą kompot z suszu i groch z kapustą

Lekkiej modyfikacji wymagają natomiast: 

  • pierogi z kapustą i grzybami – w wersji wegańskiej do ciasta nie dodawaj jajka; nie podsmażaj również pierogów na tłuszczu zwierzęcym, np. smalcu;
  • sałatka jarzynowa – w wersji wegańskiej użyj wegańskiego majonezu, jogurtu kokosowego lub tylko musztardy;
  • kluski z makiem – w wersji wegańskiej skorzystaj z makaronu bezjajecznego i syropu z agawy, który zastąpi miód;
  • barszcz czerwony – do jego sporządzenia wykorzystaj bulion warzywny;
  • zupa grzybowa – ją również ugotuj na bulionie warzywnym;
  • kutia i makówki – miód zastąp syropem z agawy, a mleko napojem roślinnym.

Świąteczne potrawy dla wegan  

Seleryba 

Seleryba może stanowić zamiennik tradycyjnej ryby w panierce lub być bazą do innych potraw jak np. ryba po grecku czy po kaszubsku. 

Składniki: 

  • seler, 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego, 
  • 1 arkusz nori, 
  • napój roślinny, 
  • mąka pszenna (lub inna). 

Sposób przygotowania:  

Selera obierz i pokrój na talarki o grubości ok. 1 cm. Gotuj go we wrzącym bulionie przez około 15 minut (do miękkości). Następnie wyciągnij i ostudź. Arkusz nori pokrój na paski. Posmaruj lekko mlekiem roślinnym po jednej stronie. Kawałki selera zawiń w nori, a następnie obtocz w napoju roślinnym i mące. Usmaż na mocno rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym (lub innym roślinnym nadającym się do smażenia) z obu stron. 

Wegański bigos 

Bigos najczęściej kojarzony jest z ciężkostrawnym daniem na bazie kapusty i tłustych mięs. W tym przepisie mięso zastąpione jest grzybami i suszonymi śliwkami.  

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty, 
  • 1 główka białej kapusty, 
  • 1 cebula, 
  • 1 litr wody, 
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego/półwytrawnego, 
  • ½ szklanki oleju rzepakowego, 
  • 200 g suszonych śliwek, 
  • 1 szklanka suszonych grzybów, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy, 
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek. 

Sposób przygotowania:  

Grzyby i śliwki namocz przez noc w wodzie. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, a następnie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po podsmażeniu cebuli dodaj posiekaną kapustę kiszoną oraz około 1 litr wody. Gotuj przez około 30 minut. Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Białą kapustę, grzyby i śliwki pokrój. Wraz z soczewicą dodaj je do kapusty kiszonej. Całość gotuj przez około 2-3 godziny. Całość dopraw koncentratem, winem i przyprawami według własnych preferencji smakowych. W razie potrzeby do gotującego się bigosu możesz dolać wodę. 

Pierniczki daktylowe 

Pierniczki daktylowe są idealną alternatywą dla tradycyjnych ciasteczek. Do tego nie musisz przygotowywać ich wcześniej i czekać, aż zmiękną. Od razu są gotowe do jedzenia!  

Składniki

  • ok. 150 g suszonych daktyli bez pestek, 
  • 1 łyżeczka kakao, 
  • ½ szklanki napoju roślinnego, 
  • 1,5 szklanki mąki owsianej (lub drobno zmielonych płatków owsianych), 
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania: 

Daktyle namocz w wodzie przez około 30 minut. Następnie zblenduj z napojem roślinnym. Dodaj pozostałe składniki i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę napoju roślinnego lub wody z namoczonych daktyli. Powstałe ciasto rowałkuj, a następnie wykrój z niego dowolne kształty. Pierniczki piecz w temperaturze 180°C przez 10-12 minut. 

Jeżeli nie czujesz się na siłach, by przygotowywać święta bez mięsa, możesz skorzystać z cateringu. Coraz więcej restauracji wprowadza taką opcję do swoich ofert.

Przeczytaj również:
Święta na bezglutenie. Co jeść, gdy cierpisz na celiakię?

Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę