1
04 maja 2021

10 produktów dla zdrowego serca

W trosce o zdrowe serce i kondycję układu krążenia warto nie tylko prowadzić aktywny tryb życia, ale również uwzględnić w codziennej diecie kilka produktów. Które z nich i dlaczego powinny znaleźć się w naszym jadłospisie?

Olej rzepakowy 

W wielu źródłach można znaleźć informacje o zbawiennym wpływie oliwy z oliwek na serce. Warto jednak pamiętać o naszym rodzimym produkcie, czyli oleju rzepakowym. Olej ten zawiera cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Dodatkowo olej rzepakowy jest bogaty w witaminę E, która jest cennym antyoksydantem, oraz fitosterole, które pomagają zredukować poziom cholesterolu we krwi. Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony na zimno.  

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to doskonałe źródło antyoksydantów i fitosteroli. Naukowcy udowodnili, że 35-dniowa suplementacja orzechami włoskimi zmniejszyła o 1% zawartość brzusznej tkanki tłuszczowej. Zauważono również spadek cholesterolu. Warto więc w swojej diecie uwzględnić porcję orzechów włoskich. Należy jednak pamiętać, że są one kaloryczne i powinny być spożywane z umiarem (15-30 g na dobę). 

Łosoś

Łosoś jest idealną rybą dla tych, którzy chcą zadbać o zdrowe serce. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 oraz minerałów takich jak: jod, cynk, wapń, magnez czy mangan. Minerały te spożywane regularnie mogą wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Warto wybrać łososia dziko żyjącego lub BIO, którego wyższa cena może odstraszać, ale jest on bogatszy w składniki odżywcze, a zawartość rtęci w mięsie jest niższa. 

Kasza gryczana 

Kasza gryczana to popularny dodatek do obiadu, który przy okazji wspomaga pracę serca. Jest bogata w błonnik, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym B6 i kwasu foliowego, które biorą udział w przemianach homocysteiny.  

Płatki owsiane 

Owsianka to doskonały pomysł na śniadanie dla osób, które chcą zadbać o zdrowe serce. Płatki owsiane są źródłem błonnika oraz magnezu, który działa rozluźniająco na naczynia krwionośne, obniżając w tej sposób ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo regularne spożywanie płatków owsianych zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. 

Aronia 

Aronia należy do tzw. superfoods, czyli produktów wyjątkowo bogatych w prozdrowotne składniki. Jest ona bogata w antocyjany, które są skutecznymi substancjami w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo w tych owocach znajdziemy duże dawki witaminy C oraz P, które działają ochronie na naczynia krwionośne, redukując w ten sposób ryzyko nadciśnienia i zawału serca.  

Biała fasola 

Spożywanie warzyw strączkowych, w tym białej fasoli, wiąże się z obniżeniem stężenia cholesterolu we krwi. Ten efekt w głównej mierze zawdzięcza się obecności fitosteroli oraz rozpuszczalnej frakcji błonnika. Dodatkowo badania wykazały, że spożywanie warzyw strączkowych 4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego aż o 22%. 

Pomidor 

Pomidory są jednym z najlepszych warzyw o działaniu kardioprotekcyjnym. Zawarty w nich likopen jest silnym przeciwutleniaczem, którego regularne spożywanie obniża ryzyko zawału nawet o 17%. Warto pamiętać, że wchłanialność likopenu wzrasta po poddaniu pomidorów obróbce termicznej. Do swojego codziennego menu warto więc dodać zupy krem z pomidorów, domowej roboty ketchup czy passaty. 

Czosnek 

Czosnek jest najbardziej ceniony za właściwości pobudzające odporność. Warto jednak pamiętać, że regularne spożycie czosnku sprzyja również naszemu sercu. Zawarte w nim fitoncydy wykazują właściwości przeciwzakrzepowe i wazodylatacyjne. Osoby, które często dodają go do popraw, cechują się niższym ciśnieniem tętniczym krwi. 

Zielona herbata 

Zawarte w herbacie katechiny i kwas galusowy cechują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Działają one antyagregacyjnie, zmniejszając ryzyko zakrzepicy, a także miażdżycy. Dodatkowo regularne picie zielonej herbaty ma udowodniony wpływ na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, nawet do 46%. Należy jednak pamiętać, że herbata zielona zawiera również kofeinę, więc nie należy pić jej wieczorem.  

Dodatek powyższych produktów do swojej codziennej diety z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie i kondycję naszego układu krążenia. 

Źródła: 

  • Rodrigues P., Ferreira T, Nascimento-Gonçalves E, et al. Dietary Supplementation with Chestnut (Castanea sativa) Reduces Abdominal Adiposity in FVB/n Mice: A Preliminary Study. Biomedicines. 2020;8(4):75. Published 2020 Apr 4. doi:10.3390/biomedicines8040075. 
  • Bazzano LA, He J, Ogden LG, Loria C, Vupputuri S, Myers L, Whelton PK. Legume consumption and risk of coronary heart disease in US men and women: NHANES I Epidemiologic Follow-up Study. Arch Intern Med. 2001 Nov 26;161(21):2573-8. doi: 10.1001/archinte.161.21.2573. PMID: 11718588. 
  • Song, B., Liu, K., Gao, Y., Zhao, L., Fang, H., Li, Y., Pei, L., Xu, Y., Lycopene and risk of cardiovascular diseases: A meta-analysis of observational studies Mol. Nutr. Food Res.  2017,  61, 1601009. 
  • Babu PV, Liu D. Green tea catechins and cardiovascular health: an update. Curr Med Chem. 2008;15(18):1840-1850. doi:10.2174/092986708785132979. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Niewydolność serca a domowa tlenoterapia

W przypadku niewydolności serca bardzo prawdopodobnie organizm Pani mamy nie jest wystarczająco zaopatrywany w tlen. Warto wykonać badanie określające poziom…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
07 maja 2021 mgr farm. Monika Cichocka
06 maja 2021 mgr farm. Karolina Raźniewska
22 kwietnia 2021 mgr Natalia Adamczuk
01 kwietnia 2021 Alicja Olewiecka
01 kwietnia 2021 mgr farm. Sebastian Cybulski
25 marca 2021 mgr farm. Magdalena Fuszara
08 marca 2021 mgr farm. Magdalena Fuszara
03 marca 2021 mgr farm. Monika Cichocka
26 lutego 2021 mgr farm. Natalia Sadowska
15 lutego 2021 mgr farm. Angelika Owczarska-Oleszczuk
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)