Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
1

10 produktów dla zdrowego serca

Słuchaj artykułu

W trosce o zdrowe serce i kondycję układu krążenia warto nie tylko prowadzić aktywny tryb życia, ale również uwzględnić w codziennej diecie kilka produktów. Które z nich i dlaczego powinny znaleźć się w naszym jadłospisie?

10 produktów dla zdrowego serca

Olej rzepakowy 

W wielu źródłach można znaleźć informacje o zbawiennym wpływie oliwy z oliwek na serce. Warto jednak pamiętać o naszym rodzimym produkcie, czyli oleju rzepakowym. Olej ten zawiera cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Dodatkowo olej rzepakowy jest bogaty w witaminę E, która jest cennym antyoksydantem, oraz fitosterole, które pomagają zredukować poziom cholesterolu we krwi. Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony na zimno.  

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to doskonałe źródło antyoksydantów i fitosteroli. Naukowcy udowodnili, że 35-dniowa suplementacja orzechami włoskimi zmniejszyła o 1% zawartość brzusznej tkanki tłuszczowej. Zauważono również spadek cholesterolu. Warto więc w swojej diecie uwzględnić porcję orzechów włoskich. Należy jednak pamiętać, że są one kaloryczne i powinny być spożywane z umiarem (15-30 g na dobę). 


Produkty dla zdrowego serca
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Łosoś

Łosoś jest idealną rybą dla tych, którzy chcą zadbać o zdrowe serce. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 oraz minerałów takich jak: jod, cynk, wapń, magnez czy mangan. Minerały te spożywane regularnie mogą wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Warto wybrać łososia dziko żyjącego lub BIO, którego wyższa cena może odstraszać, ale jest on bogatszy w składniki odżywcze, a zawartość rtęci w mięsie jest niższa. 

Kasza gryczana 

Kasza gryczana to popularny dodatek do obiadu, który przy okazji wspomaga pracę serca. Jest bogata w błonnik, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym B6 i kwasu foliowego, które biorą udział w przemianach homocysteiny.  

Płatki owsiane 

Owsianka to doskonały pomysł na śniadanie dla osób, które chcą zadbać o zdrowe serce. Płatki owsiane są źródłem błonnika oraz magnezu, który działa rozluźniająco na naczynia krwionośne, obniżając w tej sposób ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo regularne spożywanie płatków owsianych zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. 

Aronia 

Aronia należy do tzw. superfoods, czyli produktów wyjątkowo bogatych w prozdrowotne składniki. Jest ona bogata w antocyjany, które są skutecznymi substancjami w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo w tych owocach znajdziemy duże dawki witaminy C oraz P, które działają ochronie na naczynia krwionośne, redukując w ten sposób ryzyko nadciśnienia i zawału serca.  

Biała fasola 

Spożywanie warzyw strączkowych, w tym białej fasoli, wiąże się z obniżeniem stężenia cholesterolu we krwi. Ten efekt w głównej mierze zawdzięcza się obecności fitosteroli oraz rozpuszczalnej frakcji błonnika. Dodatkowo badania wykazały, że spożywanie warzyw strączkowych 4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego aż o 22%. 

Pomidor 

Pomidory są jednym z najlepszych warzyw o działaniu kardioprotekcyjnym. Zawarty w nich likopen jest silnym przeciwutleniaczem, którego regularne spożywanie obniża ryzyko zawału nawet o 17%. Warto pamiętać, że wchłanialność likopenu wzrasta po poddaniu pomidorów obróbce termicznej. Do swojego codziennego menu warto więc dodać zupy krem z pomidorów, domowej roboty ketchup czy passaty. 

Czosnek 

Czosnek jest najbardziej ceniony za właściwości pobudzające odporność. Warto jednak pamiętać, że regularne spożycie czosnku sprzyja również naszemu sercu. Zawarte w nim fitoncydy wykazują właściwości przeciwzakrzepowe i wazodylatacyjne. Osoby, które często dodają go do popraw, cechują się niższym ciśnieniem tętniczym krwi. 

Zielona herbata 

Zawarte w herbacie katechiny i kwas galusowy cechują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Działają one antyagregacyjnie, zmniejszając ryzyko zakrzepicy, a także miażdżycy. Dodatkowo regularne picie zielonej herbaty ma udowodniony wpływ na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, nawet do 46%. Należy jednak pamiętać, że herbata zielona zawiera również kofeinę, więc nie należy pić jej wieczorem.  

Dodatek powyższych produktów do swojej codziennej diety z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie i kondycję naszego układu krążenia


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Rodrigues P., Ferreira T, Nascimento-Gonçalves E, et al. Dietary Supplementation with Chestnut (Castanea sativa) Reduces Abdominal Adiposity in FVB/n Mice: A Preliminary Study. Biomedicines. 2020;8(4):75. Published 2020 Apr 4. doi:10.3390/biomedicines8040075. 
  2. Bazzano LA, He J, Ogden LG, Loria C, Vupputuri S, Myers L, Whelton PK. Legume consumption and risk of coronary heart disease in US men and women: NHANES I Epidemiologic Follow-up Study. Arch Intern Med. 2001 Nov 26;161(21):2573-8. doi: 10.1001/archinte.161.21.2573. PMID: 11718588. 
  3. Song, B., Liu, K., Gao, Y., Zhao, L., Fang, H., Li, Y., Pei, L., Xu, Y., Lycopene and risk of cardiovascular diseases: A meta-analysis of observational studies Mol. Nutr. Food Res.  2017,  61, 1601009. 
  4. Babu PV, Liu D. Green tea catechins and cardiovascular health: an update. Curr Med Chem. 2008;15(18):1840-1850. doi:10.2174/092986708785132979. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę