75
14 czerwca 2019

Cukrzyca – jakie zioła warto stosować?

Cukrzyca jest chorobą, która została uznana przez WHO za chorobę cywilizacyjną. Liczba osób, które się z nią borykają, wciąż rośnie. W terapii pomocne może okazać się stosowanie preparatów, które w swoim składzie zawierają zioła, co wspomaga leczenie cukrzycy.

Co to jest cukrzyca?

Cukrzyca należy do chorób metabolicznych. Charakteryzuje się zwiększonym poziomem glukozy we krwi. Spowodowane jest to nieprawidłowym wydzielaniem insuliny z trzustki lub niewłaściwym działaniem insuliny na jej receptory w tkankach docelowych. Choroba może prowadzić do nieodwracalnych zmian w narządzie wzroku, w naczyniach krwionośnych, sercu, nerkach i układzie nerwowym.

Wyróżniamy kilka typów cukrzycy. Najczęściej możemy spotkać się z następującymi typami:

  • Cukrzyca typu I – powstaje w wyniku zniszczenia komórek beta w trzustce w wyniku skierowanej przeciw nim reakcji autoimmunologicznej. W efekcie następuje zahamowanie wydzielania insuliny w organizmie, czego skutkiem jest rozwój hiperglikemii.
  • Cukrzyca typu II – najczęściej występujący typ cukrzycy. Jej etiologia jest wieloczynnikowa. Składają się na nią zarówno czynniki genetyczne, jak i w znacznym stopniu styl życia. W jej przypadku dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek na insulinę, co skutkuje coraz głębszym upośledzeniem wydzielania insuliny przez trzustkę.

Przeczytaj również:
Cukrzyca – w jaki sposób się ją leczy?

Zioła a cukrzyca

Niektóre zioła wykazują działanie, które łagodnie obniża poziom glukozy we krwi, dlatego mogą być stosowane wyłącznie w przypadku cukrzycy typu II.

Pamiętaj! Preparaty ziołowe nie zastępują leków stosowanych w leczeniu cukrzycy!

Zioła mogą być stosowane tylko i wyłącznie jako środki pomocnicze, a ich przyjmowanie należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Jakie zioła warto stosować, chorując na cukrzycę?

Liście morwy białej

Morus alba, czyli morwa biała, obniża poziom glukozy we krwi dzięki zmniejszeniu wchłaniania węglowodanów w jelitach. Dla celów leczniczych wykorzystuje się liście tej rośliny, w których zawarte są substancje spowalniające rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych. W efekcie, po spożyciu posiłku, unikamy gwałtownego wzrostu poziomu glukozy.

Przeczytaj również:
Morwa biała – roślina na cukrzycę i otyłość

Owocnia fasoli

Fasola zwana jest inaczej „roślinną insuliną”, choć nie zastępuje tego hormonu. Owocnia fasoli pobudza wyspy trzustkowe do zwiększenia wydzielania insuliny, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia poziomu glukozy. Stosowanie preparatów zawierających owocnię fasoli ma również inne korzystne działanie – daje efekt moczopędny.

Owoc jałowca

Owoc jałowca w swoim składzie zawiera olejek eteryczny, w którym zawarte są:

  • monoterpeny,
  • seskwiterpeny,
  • garbniki katechinowe,
  • flawonoidy,
  • leukoantocyjany,
  • sole mineralne.

Regularne przyjmowanie preparatów zawierających owoc jałowca może sprzyjać zmniejszeniu poziomu glukozy we krwi. Ma to miejsce dzięki zwiększonemu wchłanianiu glukozy do tkanek przy braku wpływu na ilość wydzielanej insuliny.

Owoce jałowca

Gorzki melon

Do celów farmaceutycznych wykorzystuje się owoc gorzkiego melona. Zawiera on:

  • saponiny,
  • glikozydy,
  • triterpeny,
  • proteiny,
  • sterole,
  • olej tłusty.  

Mieszanina saponin, które są składnikami gorzkiego melona, wykazuje działanie hipoglikemiczne.  Gorzki melon obniża poziom glukozy we krwi przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia insuliny w organizmie.

Ziele rutwicy

Ziele rutwicy zawiera pochodne guanidyny. Guanidyna to inhibitor glukagonu (naturalny antagonista insuliny). Odpowiada za hamowanie glukagonu, co wpływa na poziom stężenia glukozy we krwi.

Innym składnikiem ziela rutwicy, które wykazuje działanie hipoglikemiczne, jest chrom. Sole chromu są składnikami enzymów, których zadaniem jest przemiana lipidów i cukrów. Chrom pobudza komórki trzustki i aktywuje je do produkcji insuliny. Ponadto jego zadaniem jest stymulacja przemian metabolicznych i przeciwdziałanie otyłości.

Zioła w  leczeniu cukrzycy pełnią funkcję wspomagającą. Przyjmowanie preparatów ziołowych prowadzi do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, ale nie jest w stanie wyleczyć chorego z cukrzycy. W tej chorobie należy pamiętać o regularnym przyjmowaniu leków i kontroli poziomu glukozy we krwi. Należy również przestrzegać odpowiednio dobranej diety. O wyborze odpowiedniego leczenia powinien zdecydować lekarz. Prawidłowo prowadzana terapia pozwala na osiągnięcie satysfakcjonujących efektów.  

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Igły do penów z insuliną dla diabetyków

Liczbę bezpłatnych igieł wydawanych do danego rodzaju insuliny określa producent. Ilość ta nigdy nie przekracza 1 igły na 1 pen…

Zobacz więcej

Ostropest i inne zioła

Ostropestu nie powinno zalewać się wrzątkiem ze względu na degradację związków czynnych. W zasadzie żadnych ziół nie powinno się zalewać…

Zobacz więcej

Gojenie ran a cukrzyca

Wszystko zależy od rodzaju, umiejscowienia i stanu zranienia. U diabetyków bardzo istotna jest profilaktyka, ponieważ gojenie ran jest utrudnione. Ranę…

Zobacz więcej

Cukrzyca i ostre zapalenie trzustki a suplementy diety

W przypadku ostrego zapalenia trzustki niepotrzebna jest dodatkowa suplementacja. Należy przede wszystkim trzymać się bezwzględnie zaleceń lekarskich dotyczących diety. Po…

Zobacz więcej

Czy chorując na cukrzycę można stosować skarpetki złuszczające?

U osób chorujących na cukrzycę bardzo często dochodzi do zaburzeń czucia w stopach na skutek licznych uszkodzeń nerwów i problemów…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
  1. znachor pisze:

    Te same nie sprawdzone wiadomości, że np. fasola „leczy” cukrzycę powtarzają się prawie we wszystkich poradach domorosłych zielarzy. Najlepszy na cukrzycę jest sok z kiszonej kapusty.

    1. santiago pisze:

      bla bla bla z tego typu chorobu sie juz nie wyleczy dopasowac se jedzenie do grupy krwi unikac przetworzonego produktu spozywczego za duzo jest chemi w produktach spozywczych olej zimno tłoczony z czarnuszki zuc 2gozdziki cherbata z morwy bialenj jagody lesne agody aroni ja juz rozne specyfiki zazywałem mialem norme pojechalem do pracy monachium jadlo sobie kupuwałem w niemczech w lidlu aldi bylo okej jak do polski wrocilem z polscich sklepow sie kupilo cukier wzrosl i nie moge sobie dac rady biore to i tamto nawet zakupilem dianol troszeczeke bylo lepiej ale sie spozywa to co mamy w sklepach za duzo jest chemi i to wykancza nas wszystkich wiec ja z powrotem pojade na zachod niech ta pandemia kowid sie uspokoji tam nmiej maja trucizny i lepsze tabletki od cukrzycy ta glukopage to najgorsze h ….. niemcy juz ja wycofali maja inne skuteczne ktore lecza no i zio;a jadlo do stosowac do grupy krwi ja jeszcze 2 x dziennie pije po lyzcze stolowej olej zimno tloczony z czarnuszki

  2. Reee pisze:

    zacytuję: Przyjmowanie preparatów ziołowych prowadzi do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, ale nie jest w stanie wyleczyć chorego z cukrzycy.
    Podobnie jest z lekami, które również nie leczą w żaden sposób, po odstawieniu znowu wyniki nieprawidłowe przy całej liście działań niepożądanych…
    Dlatego wybieram naturę 🙂

  3. kowalska pisze:

    dzień dobry
    ale tu nie jest napisane jak to przygotować żeby to można zjeść lub wypić lub czy ma to być suszone czy coś
    i nie ma gdzie tego szukać czy na polu czy w lesie

Czytaj także
23 września 2021 mgr farm. Magdalena Fuszara
20 września 2021 mgr Natalia Adamczuk
17 września 2021 mgr farm. Karolina Kochańska
14 września 2021 Magdalena Bernisz
11 sierpnia 2021 mgr farm. Karolina Raźniewska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)