22
09 grudnia 2020

Cynk – jaka jest jego rola w budowaniu naszej odporności?

Zima zbliża się wielkimi krokami, a sezon przeziębieniowo-grypowy nabiera rozpędu. Warto zatem zadbać o odpowiednią dietę wzbogaconą w cynk, ponieważ odgrywa on ważną, a często nawet kluczową rolę w wielu istotnych procesach życiowych. Do najważniejszych z nich należą: silne wspieranie układu odpornościowego, udział w procesach rozrodczych czy wzmacnianie prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek. Badania dowodzą, że regularne przyjmowanie cynku skraca także czas infekcji.  

Cynk – jakie są jego właściwości? 

  • silnie wspiera naszą odporność, ponieważ przyspiesza dojrzewanie limfocytów T, a więc kluczowych komórek w naszym układzie odpornościowym, wpływających na odpowiedź komórkową organizmu, 
  • bierze udział w gojeniu ran
  • znacząco wpływa na prawidłowy rozwój płodu oraz dziecka, 
  • poprawia stan skóry, włosów czy paznokci, 
  • jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania narządów zmysłów, 
  • reguluje wytwarzanie insuliny w trzustce, 
  • usprawnia pracę tarczycy, 
  • bierze udział w mineralizacji kości, 
  • pomaga w stabilizowaniu ciśnienia krwi, 
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe. 

Niedobór cynku – jak się objawia? 

O niedoborach tego pierwiastka mogą świadczyć częste zmęczenie, senność i brak apetytu. Możliwe są również zaburzenia węchu oraz widzenia i obniżenie odporności, a tym samym większa podatność na infekcje dróg oddechowych. Ponadto pojawiają się problemy z wypadaniem włosów, a paznokcie stają się bardziej kruche i łamliwe. Niedobór tego mikroelementu może prowadzić również do zaburzeń pamięci u osób starszych, a także impotencji czy nawet bezpłodności u mężczyzn

Jak zapobiegać niedoborom cynku? 

Należy regularnie stosować dobrze dobrane produkty żywieniowe bogate w ten pierwiastek. Cynk występuje w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego takich jak: 

  • mięso oraz ryby, 
  • ostrygi, 
  • wątróbka wieprzowa, 
  • jaja, 
  • nasiona słonecznika, 
  • pestki dyni, 
  • gorzka czekolada, 
  • kasza gryczana, 
  • pieczarki, 
  • otręby owsiane, 
  • tofu,  
  • kakao, 
  • warzywa strączkowe. 

Jakie jest zalecane dzienne spożycie cynku? 

Minimalne dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek to 5 mg. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie cynku na poziomie około 15 mg do nawet 20 mg dla osoby dorosłej. Nieznacznie wyższe dawki są rekomendowane zwłaszcza dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji, a także dla osób bardzo aktywnych fizycznie.  

Czym grozi nadmiar cynku? 

Należy pamiętać, że przedawkowanie cynku nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Jego nadmiar może odkładać się w wątrobie oraz zmniejszać stężenie dobrego cholesterolu, czyli frakcji HDL, a ponadto powodować nudności czy biegunki

Podsumowując, cynk to jeden z najważniejszych mikroelementów występujących w naszym organizmie. Reguluje on prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, który jest narażony na różnorodne infekcje, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego warto zawrzeć w swojej codziennej diecie produkty bogate w cynk, a w przypadku objawów niedoboru tego pierwiastka wprowadzić jego suplementację, najlepiej po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. 

Źródła: 

  • Zinc is the most important trace element. Muhamed PK, Vadstrup S.Ugeskr Laeger. 2014 Mar 3;176(5). 
  • Zinc in wound healing: theoretical, experimental, and clinical aspects. Lansdown AB, Mirastschijski U, Stubbs N, Scanlon E, Agren MS.Wound Repair Regen. 2007 Jan-Feb;15(1):2-16.  
  • Impact of the discovery of human zinc deficiency on health. Prasad AS. J Am Coll Nutr. 2009 Jun;28(3):257-65.  
  • The ubiquitous role of zinc in health and disease. Cummings JE, Kovacic JP. J Vet Emerg Crit Care (San Antonio). 2009 Jun;19(3):215-40. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Probiotyk dla dorosłego i nastolatka

Dla dorosłego i nastolatka najczęściej wystarczy ten sam preparat. Kierując się wyborem, musimy zwracać uwagę przede wszystkim na liczbę bakterii…

Zobacz więcej

Jak przyjmować witaminę D?

Witaminę D najlepiej przyjmować razem z posiłkiem ze względu na jej rozpuszczalność w tłuszczach. Zalecana dzienna dawka zależy od wielu…

Zobacz więcej

Czy tran suplementować z witaminą D?

Przede wszystkim należy określić zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę D3. Zazwyczaj u dorosłych są to wartości pomiędzy 800 a 2000…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)