Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
9

Czy skrobia modyfikowana jest bezpieczna dla zdrowia?

Słuchaj artykułu

Skrobia modyfikowana, powstająca w wyniku przemian z naturalnej skrobi, jest uznawana przez Unię Europejską za substancję bezpieczną. Ma ona niższą wartość energetyczną niż skrobia naturalna, dlatego producenci często dodają ją do produktów typu "light".

Czy skrobia modyfikowana jest bezpieczna dla zdrowia?

Czym jest skrobia modyfikowana?

Naturalnie skrobia występuje w roślinach i jest produktem ich metabolizmu (materiałem zapasowym). Skrobia modyfikowana powstaje z naturalnej skrobi w wyniku różnego rodzaju przemian: fizycznej, chemicznej, enzymatycznej, stąd jej nazwa. W trakcie obróbki zmianie ulega jej struktura cząsteczkowa. Te przemiany służą zwiększeniu jej zastosowania w różnych gałęziach przemysłu.

Skrobia naturalna a modyfikowana – różnice

Skrobia to nic innego jak połączone ze sobą cząsteczki glukozy. Naturalna skrobia nie jest dobrze przyswajalna przez organizm z powodu dużej wielkości cząsteczek. W związku z tym poddaje się ją tzw. kleikowaniu, czyli działaniu wysoką temperaturą (ma to również miejsce w trakcie gotowania ryżu czy ziemniaków).


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Skleikowana (modyfikowana) skrobia ulega łatwiejszemu strawieniu, jest również dobrym źródłem energii. Ponadto:

  • nadaje produktowi końcowemu odpowiedniej gęstości,
  • zapobiega zbrylaniu produktów sypkich,
  • umożliwia przygotowanie dań typu instant, czyli takich, które zalewa się gorącą wodą.

Skrobia niepoddana procesowi obróbki (skrobia naturalna) jest mało odporna na warunki fizyczne stosowane w przetwórstwie żywności.

Skrobia modyfikowana – zastosowanie w przemyśle spożywczym

Skrobię dodawaną do żywności pozyskuje się najczęściej z:

  • kukurydzy,
  • tapioki,
  • pszenicy,
  • ziemniaków.

W przemyśle spożywczym skrobię modyfikowaną znaleźć można na etykietach wielu produktów. Dodawana jest m.in. do:

  • dań gotowych,
  • deserów błyskawicznych (budyń, kisiel),
  • jogurtów,
  • makaronów,
  • sosów,
  • dań w proszku.

Kisiel

Na etykietach oznaczona jest symbolami:

  • E1404,
  • E1410-1414,
  • E1420,
  • E1422,
  • E1440,
  • E1442,
  • E1450-1452.

Producenci chętnie sięgają po skrobię modyfikowaną w celu poprawienia konsystencji produktu.

Inne zastosowania skrobi modyfikowanej

Większości z nas skrobia modyfikowana kojarzy się z przemysłem spożywczym. Jednak służy ona także do otrzymywania m.in.:

  • papieru,
  • klejów,
  • tworzyw biodegradowalnych,
  • superabsorbentów służących do poprawy jakości gleb,
  • pieluszek jednorazowych,
  • mikrokapsułek wykorzystywanych w kosmetologii czy medycynie.

Wpływ skrobi modyfikowanej na organizm człowieka

Skrobia modyfikowana uznana jest przez Unię Europejską jako dodatek bezpieczny dla organizmu człowieka. Nie ma określonych dziennych limitów jej spożycia. Wykazano, że skrobia modyfikowana ma niższą wartość energetyczną aniżeli skrobia naturalna, co sprawia, że producenci dodają ją do produktów typu „light”, w których tłuszcze są zastępowane większą ilością skrobi modyfikowanej. Niższa kaloryczność wynika z faktu, że skrobia modyfikowana zawiera większą ilość tzw. skrobi opornej, która nie ulega działaniu enzymów przewodu pokarmowego – czyli nie jest trawiona i wchłaniana w jelicie cienkim. Minimalizacja zawartości tłuszczu poprzez zastąpienie go skrobią modyfikowaną może przynieść pozytywne efekty w walce z otyłością.

Warto wspomnieć również, że skrobia modyfikowana ma wysoki indeks glikemiczny (ok. 100), przez co jej spożycie wiąże się z gwałtownym wzrostem poziomu cukru we krwi. W związku z tym na jej obecność w produktach szczególnie powinny zwracać uwagę osoby chorujące na cukrzycę.

Przeczytaj również:
Indeks glikemiczny – co to jest i jak go sprawdzić w produktach?

Przy spożywaniu dużych ilości skrobi poddanej obróbce możliwe jest spowolnienie wchłaniania magnezu, wapnia czy żelaza. Ponadto warto wiedzieć, że w procesie trawienia skrobi naturalnej w naszym organizmie, w wyniku szeregu reakcji, również powstaje skrobia modyfikowana.

Podsumowując, skrobia jest dodatkiem bezpiecznym dla naszego organizmu, jednak jest często nadużywana przez producentów żywności, którzy dodają ją np. w celu zwiększenia masy produktu lub dopasowania gęstości do oczekiwań konsumentów. Dlatego warto zwracać uwagę na jej obecność w kupowanych produktach. 

Źródła:

  • Walkowski A., Lewandowicz G., Skrobie modyfikowane. Właściwości technologiczne i zakres stosowania, Przemysł Spożywczy, 2004, 5, 49-51,
  • Walkowski A., Olesienkiewicz A., Kryteria doboru skrobi modyfikowanych w przetwórstwie żywności, Przemysł Spożywczy, 2005, 8, 54-57,
  • Leszczyński W., Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2006, 5, 54-56, 
  • Krępulec A., Możliwości wykorzystania skrobi zbożowych w innych niż spożywczy przemysłach, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2008, 9, 61-62.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 4 września 2022, 13:14
    Ligia

    Kiedyś w prl-u były pyszne budynie na mące budyniowej modyfikowanej. Potem w latach 2000-ych gdy “oczytani” klienci zobaczyli na opakowaniach “skrobia modyfikowana” to od razu skojarzyło im się to z “kukurydzą modyfikowaną ” i podnieśli larum. Dlatego teraz producenci prawie w ogóle zrezygnowali ze “skrobii modyfikowanej” albo używają jej częściowo w mieszankach budyniowych i innych ale pod ogolną nazwą “skrobie” aby oświeceni klienci nie wyczytali “SKROBIA MODYFIKOWANA” bo to zrani ich uczucia. Kiedyś był “sernix” na bazie skrobii modyfikowanej dolewało się szklankę mleka + potrzebne składniki do sernika i wychodził super sernik . Teraz jest inny “sernix” trzeba dodać z kolei masła i pisze w skladzie “skrobie” (aby nie ranić uczuć klientów) ale to chyba zwykła ziemniaczana mąka i krochmal kukurydziany. Sernik na tym produkcie jest zwyklym gniotem. Lepiej dodać trochę mąki krupczatki zamiast tego produktu. Teraz budynie kisiele i inne produkty robione przez producentow pod wytyczne klientów zupelnie nie są takie jak kiedyś. Są niesmaczne i niedobre…nie warto tego jeść.

  2. 7 grudnia 2023, 16:04
    Danuta

    Bardzo przydatne

    1. 8 grudnia 2023, 08:17
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy za miły komentarz 🙂

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę