26
07 czerwca 2019

Difosforany, czyli co warto wiedzieć o E 450

Difosforany są pochodnymi kwasu fosforowego (H3PO4) o szerokim spektrum zastosowania. Od dawna wykorzystuje się je między innymi w przemyśle spożywczym. Co należy o nich wiedzieć?

Zastosowanie E 450 w żywności

Difosforany są dodawane do żywności w postaci soli, które znane są pod następującymi nazwami:

  • E 450 (i) – difosforan disodowy,
  • E 450 (ii) – difosforan trisodowy,
  • E 450 (iii) – difosforan tetrasodowy,
  • E 450 (v) – difosforan tetrapotasowy,
  • E 450 (vi) – difosforan diwapniowy,
  • E 450 (vii) – difosforan diwodoro-difosforanu wapnia.

Difosforany są ciałami stałymi dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Wykorzystywane są jako stabilizatory, regulatory kwasowości, emulgatory oraz przeciwutleniacze. Działają również jako substancje wiążące oraz spulchniające.

Difosforan znajduje się między innymi w:

  • produktach mięsnych, którym nadają kruchość i soczystość,
  • produktach z mlekiem zagęszczonym,
  • ciastach,
  • pieczywie,
  • zupach w proszku,
  • chipsach,
  • serach topionych,
  • rybach,
  • gotowych sosach.

Dodanie difosforanów do wyrobów piekarniczych powoduje ich pulchność, ponieważ sole te wykazują zdolność uwalniania dwutlenku węgla, dzięki któremu nasze wypieki „rosną”.

Difosforan w żywności

Sole z grupy E 450 dodawane są do żywności w celu przedłużenia terminu przydatności żywności, a także w celu wiązania wody w trakcie obróbki termicznej, co zwiększa wagę końcową produktu. Dodatek difosforanów hamuje rozwój drobnoustrojów, a także wpływa na walory smakowe oraz wizualne produktów.

Kobieta na zakupach w supermarkecie

Zastosowanie difosforanów w przemyśle

Difosforany stosuje się w produktach usuwających kamień i osad oraz w produktach zapobiegających ich powstawaniu. Ponadto wykorzystywane są jako związki powierzchniowo czynne w środkach czystości. Difosforany znalazły zastosowanie w przemyśle gumowym i podczas produkcji tworzyw sztucznych, w obróbce metali oraz tkanin. Stosowane są również w celu uzdatniania wód oraz oczyszczania ścieków.

Wpływ E 450 na zdrowie

Dzienna dopuszczalna dawka spożycia fosforanów to 40 mg/kg. Według Rozporządzeń Unii Europejskiej, sole z grupy E 450 zaliczane są do substancji bezpiecznych dla organizmu, o ile spożywamy je w dopuszczalnych ilościach.

Należy wziąć pod uwagę fakt, iż obecnie wiele produktów w swoim składzie zawiera difosforany. Związki fosforu w łatwy sposób wchłaniają się w jelitach, zatem ich nadmierne spożycie może być szkodliwe dla organizmu.

Zbyt wysoka ilość fosforanów w organizmie nazywana jest hiperfosfatemią, która prowadzi do:

  • osteoporozy,
  • chorób sercowo-naczyniowych,
  • nadpobudliwości.

Nadmiar fosforu zwiększa ryzyko powstania:

  • kamicy moczowej
  • chorób układu moczowego.

Gotowa oraz przetworzona żywność zawiera znaczną ilość difosforanów. Pomimo powszechnego uznania difosforanów za substancje bezpieczne, ich częste spożywanie może być szkodliwe. Warto zatem zwracać uwagę na skład produktów spożywczych. Zamiast sięgać po gotowe dania czy przetworzone produkty, przygotujmy je samodzielnie w domu. Dzięki temu unikniemy dostarczania organizmowi niepotrzebnych konserwantów.

Źródła:

  • Rutkowski, Gwiazda, „Dodatki do żywności”, 1993.
  • Makała H., Cichy B., Folek S., „Fosforany w żywności”. Przemysł Spożywczy 12/2007.
  • F. Kokot, R. Ficek, M. Bułanowski, „Zaburzenia gospodarki fosforanowej”, 2005.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Igły do penów z insuliną dla diabetyków

Liczbę bezpłatnych igieł wydawanych do danego rodzaju insuliny określa producent. Ilość ta nigdy nie przekracza 1 igły na 1 pen…

Zobacz więcej

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Podane przez Panią objawy najprawdopodobniej są związane z menopauzą. W następstwie obniżenia poziomu hormonów płciowych dochodzi m.in. do przyrostu masy…

Zobacz więcej

Pulsoksymetr – jakie wyniki są prawidłowe?

Za prawidłowe wyniki saturacji, czyli poziomu natlenienia hemoglobiny uznaje się przedział od 95 do 99%. Wyniki poniżej 95% mogą świadczyć…

Zobacz więcej

Choroba lokomocyjna u małego dziecka

Niestety nie ma leku ani suplementu, który można podać niemowlęciu cierpiącemu na tę przypadłość. Zachowawczo należy nie przekarmiać dziecka przed…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)