85
18 grudnia 2018

Drogocenne właściwości kakao

Kakao to proszek powstały ze zmielonych nasion owoców kakaowca, czyli rośliny bytującej w lasach równikowych Ameryki Południowej i Środkowej. Kto z nas nie kojarzy go jako napoju mlecznego z okresu dzieciństwa? Warto jednak zaznaczyć, że ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne, kakao znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Zdrowotne właściwości zostały bowiem docenione już przez Majów i Azteków, którzy sporządzony napój nazywali napojem bogów. Warto zatem szerzej poznać właściwości zdrowotne kakao, gdyż nie jest on wyłącznie składnikiem dań i wypieków.

Na rynku kakao dostępne jest pod wieloma postaciami: czekolady, kakao w proszku, czy kruszonego ziarna kakaowca. Nie każda postać kakao jest jednak równie wartościowa. Najwięcej właściwości zdrowotnych posiadają naturalne ziarna kakaowca, czyli takie, które nie zostały poddane obróbkom termicznym i nie posiadają żadnych dodatków np. cukru. Ponadto, kakao jest m.in. źródłem przeciwutleniaczy, substancji poprawiających nastrój i tych zwiększających popęd seksualny.

Kakao jest źródłem składników odżywczych oraz witamin

Kakao, a właściwie jego ziarna są źródłem wielu związków mineralnych.

W jego składzie znajduje się:

  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk,
  • potas.

Taka kompilacja składników pomaga nam w walce ze stresem, poprawia koncentrację oraz przyspiesza regenerację. Dodatkowo ziarna kakao są źródłem witaminy A, E, C oraz witamin z grupy B.

Kakao jest źródłem przeciwutleniaczy

Jak wspomniano wyżej, naturalne kakao posiada w swoim składzie przeciwutleniacze chroniące organizm przed czynnikami chorobotwórczymi oraz zwalczające wolne rodniki. Wprowadzenie kakao na stałe do naszego menu może zwiększyć nasze szanse w walce z chorobami krążenia oraz zmniejszyć ryzyko zachorowań na nowotwory. Zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi w organizmie, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację, obniżają poziom „złego cholesterolu” w organizmie, a także przeciwdziałają powstawaniu we krwi zakrzepów. Zawartość przeciwutleniaczy w kakao nie jest też obojętna dla naszej skóry. Neutralizując wolne rodniki, spowalniają proces starzenia skóry. Dlatego spożywanie naturalnego kakao jest skutecznym środkiem w walce o młody wygląd skóry. Niestety powszechnie dostępne w sklepach czekolady czy zmielone ziarna kakaowca są słabej jakości, bogate zaś w kalorie, które nie wpływają pozytywnie na wygląd naszej skóry. Dlatego musimy patrzeć na jakość produktu, który kupujemy. Najzdrowsza jest czekolada wyprodukowana z surowych składników, z ziarna konszowanego „na zimno”. Jeśli nie mamy możliwości zakupu takiej czekolady, wówczas najlepiej wybrać z jak największą zawartością kakao (70–98%), bez nabiału i innych dodatków.

Właściwości ziaren kakaowca a nauka

Właściwości ziaren kakaowca zaciekawiły naukowców z Harvard Medical School, którzy dokonali analizy diety plemienia Kuna z Kanami. W trakcie prowadzonych badań stwierdzono, iż członkowie tego plemienia konsumowali ok. 40 filiżanek kakao tygodniowo, a nadto rzadko chorowali, nie dotykała ich starcza demencja oraz żyli dłużej niż pozostali mieszkańcy Panamy. Tego stanu rzeczy naukowcy upatrywali w zawartym w kakao flawonoidzie – epikatechinie, występującym także w herbacie i winie. Rzecz jasna nie bez znaczenia dla długowieczności tego plemienia pozostają czynniki genetyczne oraz środowisko, w jakim żyją, jednakże jako jedyni spożywają kakao, które wspomaga odporność ich organizmów na takie choroby jak: choroby serca, cukrzyca, rak czy wylew. Tego typu schorzenia występowały wśród tej niewielkiej społeczności rzadziej niż na 1/10 osób. Określono, iż surowe ziarna kakao mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata.

Właściwości pobudzające kakao

Kakao posiada w swym składzie kofeinę i teobrominę, czyli substancje dodające energii. Dodatkowo teobromina posiada właściwości przyśpieszające regenerację organizmu zarówno po wysiłku intelektualnym, jak i fizycznym. Co równie ważne, teobromina zawarta w ziarnach kakao pomaga w walce z kaszlem – swym działaniem blokuje neurony czuciowe, niwelując niemal do minimum odruch kaszlu.

Kakao jako afrodyzjak

Ciekawi fakt, iż ziarno kakao posiada w swym składzie hormon o nazwie anandamid, podobny w swym działaniu do ludzkich endorfin, czyli hormonu szczęścia. To właśnie dzięki niemu, poprawia nam się humor po spożyciu czekolady zawierającej w swym składzie kakao. Dzieje się to również dzięki zawartej w ziarnach kakaowca fenyloetyloaminie, która przyczynia się do uwalniania w organizmie hormonów szczęścia, powodując u nas poczucie szczęścia i błogości.

Kakao jako środek do walki z otyłością

Naturalne kakao może być bronią w walce z otyłością. Jedna łyżeczka naturalnego kakao w proszku to tylko 41 kcal. Dodatkowo zawarty w kakao magnez uczestniczy w 300 reakcjach metabolicznych w organizmie człowieka. Spożywanie kakao w takiej postaci daje poczucie sytości, hamuje apetyt na potrawy zarówno słodkie, słone, jak i tłuste. Obecna w kakao epikatechina pomaga spalać zbędny tłuszcz w organizmie poprzez pobudzanie mięśni. Jak widać, kakao to nie tylko dobry napój. Jest również bogatym źródłem witamin i antyoksydantów. Ma działanie pobudzające, a nawet może pomagać w walce z nadwagą. Warto zatem wprowadzić je do codziennej diety.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Igły do penów z insuliną dla diabetyków

Liczbę bezpłatnych igieł wydawanych do danego rodzaju insuliny określa producent. Ilość ta nigdy nie przekracza 1 igły na 1 pen…

Zobacz więcej

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Podane przez Panią objawy najprawdopodobniej są związane z menopauzą. W następstwie obniżenia poziomu hormonów płciowych dochodzi m.in. do przyrostu masy…

Zobacz więcej

Pulsoksymetr – jakie wyniki są prawidłowe?

Za prawidłowe wyniki saturacji, czyli poziomu natlenienia hemoglobiny uznaje się przedział od 95 do 99%. Wyniki poniżej 95% mogą świadczyć…

Zobacz więcej

Choroba lokomocyjna u małego dziecka

Niestety nie ma leku ani suplementu, który można podać niemowlęciu cierpiącemu na tę przypadłość. Zachowawczo należy nie przekarmiać dziecka przed…

Zobacz więcej

Suchy jałowy opatrunek – jak go przeciąć?

Im mniej działań wykonywanych na jałowym opatrunku, tym lepiej. Jeśli najmniejsze kompresy jałowe 5x5 cm są za duże i nie…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)