6
19 marca 2021

Erytrol czy ksylitol – który słodzik wybrać ?

Rosnący problem nadwagi i otyłości, które bez wątpienia są związane z nadmierną ilością cukru w diecie, zmuszają do poszukiwań jego zdrowszych zamienników. Wśród nich możemy znaleźć erytrol i ksylitol, które uważane są za najzdrowsze zamienniki cukru. Który z nich wybrać? 

Ksylitol – właściwości 

Ksylitol należy do polioli, czyli do grupy pięciowęglowych wielowodorotlenowych alkoholi cukrowych. Jest on nazywany również cukrem brzozowym, gdyż początkowo był pozyskiwany z drewna brzozowego. Można go naleźć w wielu owocach i warzywach, np. w śliwkach, truskawkach czy malinach. W przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym jest on wykorzystywany jako środek słodzący, a także jako: 

  • emulgator,  
  • stabilizator,  
  • substancja pochłaniająca wilgoć, 
  • środek zagęszczający.  

Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy go pod symbolem E967. 

Przeczytaj również: 
Biały cukier – jak wpływa na zdrowie?

Ksylitol z wyglądu przypomina cukier. Jest to biały, krystaliczny proszek pozbawiony zapachu. Jego słodycz porównywana jest z sacharozą, jednak charakteryzuje się on mniejszą wartością energetyczną – dostarcza o 40% mniej kalorii. Jego wartość energetyczna to ok. 240 kcal/ 100 g. Dla porównania wartość energetyczna sacharozy to ok. 405 kcal/ 100 g. Ksylitol jest stabilny w wysokich temperaturach, dlatego sprawdzi się również przy wypiekach.  

Ksylitol – zastosowanie 

Stosowanie ksylitolu zaleca się diebetykom, gdyż jego metabolizm nie jest zależny od insuliny. Spożywanie ksylitolu może wspomagać rozwój korzystnej mikroflory jelitowej ze względu na jego właściwości prebiotyczne. Jest niskokalorycznym zamiennikiem cukru przydatnym dla osób cierpiących na nadwagę czy otyłość.  

Ksylitol: 

  • zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy,  
  • korzystnie wpływa na stan mikroflory jamy ustnej, zapobiegając rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych, 
  • wzmaga produkcję śliny, co ma istotne znaczenie u osób starszych, jak również przy leczeniu kserostomii, 
  • wpływa korzystnie na układ kostny, może polepszać mineralizację kości oraz stymulować wchłanianie wapnia w jelitach, 
  • spożywany w dużych ilościach może powodować działanie przeczyszczające.   

Przeczytaj również: 
Słodziki – czy są bezpieczne dla organizmu?

Erytrol – właściwości 

Erytrol (erytrytol), podobnie jak ksylitol, należy do rodziny polioli. Jest dodatkiem do żywności stosowanym jako substancja słodząca. Na etykietach produktów spożywczych jest oznaczany symbolem E968. Erytrol ma postać małych, przezroczystych kryształków. Erytrol naturalnie występuje w niektórych owocach, grzybach, a także produktach fermentowanych, np. sos sojowy. Erytrol na skalę przemysłową jest produkowany z wykorzystaniem mikroorganizmów, głównie drożdży. 

Słodycz erytrolu można określić na 60-80% słodkości sacharozy. Co ważne, erytrol nie jest źródłem energii – nie dostarcza organizmowi kalorii, więc wydaje się idealny dla osób cierpiących na nadwagę czy otyłość, a także będących na dietach redukcyjnych. Nie jest metabolizowany przez organizm, nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, a jego indeks gliemiczny wynosi 0 – jest zalecany cukrzykom oraz osobom cierpiącym na insulinooporność. Erytrol jest wydalany wraz z moczem. Podobnie jak w przypadku ksylitolu, spożywanie erytrolu w dużych ilościach może powodować efekt przeczyszczający. Erytrol jest stabilny w wysokiej temperaturze, zatem może znaleźć zastosowanie jako składnik potraw podlegających obróbce termicznej czy wypieków.  

Erytrol: 

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne,  
  • chroni przed działaniem wolnych rodników, 
  • w przeciwieństwie do sacharozy nie przyczynia się do rozwoju próchnicy.  

Ksylitol i erytrol – przeciwwskazania 

Ksylitolu oraz erytrolu nie powinny stosować osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego oraz choroby zapalne jelit. 

Reasumując, zarówno erytrol, jak i ksylitol należą do najzdrowszych zamienników cukru. Warto zastąpić nimi biały cukier. 

Źródła: 

  1. Grembecka M., Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, str. 340 – 343. 
  2. Regnat K., Mach L.R., Mach-Aigner A.R.: Erythritol as sweetener – wherefrom and whereto?, Applied Microbiology and Biotechnology, 2018, 102: 587–595. 
  3. Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC, Beglinger C, Islam MS., Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review, Crit Rev Food Sci Nutr 2020;60(12):1986-1998. 
  4. Zdrojewicz Z., Kocjan O., Idzior A., Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy, Med Rodz 2015; 2(18): 89-93. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
24 marca 2021 mgr farm. Karolina Kochańska
17 marca 2021 mgr Ewa Cieślik
03 lutego 2021 mgr farm. Monika Cichocka
22 stycznia 2021 mgr Mateusz Durbas
22 stycznia 2021 mgr Ewelina Pietrzak
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)