5
16 kwietnia 2021

Grzybica przewodu pokarmowego – jaką dietę stosować?

Dieta w przypadku kandydozy nie jest jedyną formą terapii, jednakże ma za zadanie wspierać leczenie farmakologiczne. Zastosowanie znajduje dieta przeciwgrzybicza, która może ograniczać rozwój Candida i przyspieszyć powrót do zdrowia. Na co zwracać uwagę i jak komponować jadłospis w tej przypadłości? 

Czym jest kandydoza i jak ją leczyć? 

Candida albicans należą do drożdżaków obecnych w przewodzie pokarmowym każdego człowieka. Ich ilość podlega regulacji przez korzystne bakterie jelitowe, dlatego też w ilościach prawidłowych nie stanowią one dla nas zagrożenia. Kiedy nasz mikrobiom zostaje naruszony, na przykład wskutek częstej antybiotykoterapii czy osłabienia odporności, istnieje ryzyko rozwoju kandydozy przewodu pokarmowego. 

Oczywiście w leczeniu tej przypadłości stosowane są różne leki przeciwgrzybicze, jednakże uzupełnieniem farmakoterapii powinien być odpowiedni sposób żywienia, który może mieć wpływ na szybszy powrót do zdrowia, jak i wzmacniać osłabiony układ odpornościowy. Oto kilka najważniejszych zasad żywienia w przypadku kandydozy przewodu pokarmowego: 

Odpowiednia podaż energii 

Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię, nie powinna doprowadzać do nadwagi czy niedowagi u osób z prawidłową masą ciała. U osób otyłych i z nadwagą należy rozważyć redukcję masy ciała i zmniejszyć wartość energetyczną diety. U osób z niedowagą zaleca się dążyć do prawidłowej masy ciała. 

Należy podkreślić, że nadwaga i otyłość mogą prowadzić do zaburzeń mikroflory jelitowej.

Odpowiednia podaż i rodzaj węglowodanów 

Zaleca się ograniczenie cukrów prostych, które są bezpośrednią pożywką dla drożdżaków. Należy zatem wyeliminować cukier, miód, syropy i soki owocowe, napoje dosładzane cukrem, wyroby cukiernicze i słodycze, słodkie pieczywo, drożdżowe wypieki, napoje gazowane, energetyczne, budynie, kisiele, suszone owoce. Zaleca się eliminację owoców posiadających wysoki indeks glikemiczny takich jak banany czy winogrona. Należy unikać nadmiaru produktów z białej mąki pszennej, wyskoprzetworzonych, z wysokim indeksem glikemicznym. 

Podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone: 

  • pełnoziarniste kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana),  
  • płatki owsiane, jaglane, żytnie,  
  • dobrej jakości pieczywo na naturalnym zakwasie (nie zaleca się pieczywa z dodatkiem drożdży),  
  • brązowy ryż.  

Przy wyborze węglowodanów najlepiej kierować się indeksem glikemicznym i wybierać te z niskim i średnim.  

Istnieją pewne przesłanki co do eliminacji glutenu w diecie cierpiących na kandydozę. Należy jednak wcześniej skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.  

Odpowiednia podaż białka w diecie 

Większość białka powinna pochodzić z produktów odzwierzęcych – dostarczamy wówczas białka pełnowartościowego. Zalecane są: 

  • drób,  
  • chuda wieprzowina,  
  • wołowina,  
  • dziczyzna,  
  • ryby,  
  • jajka.  

Warto wykluczyć z jadłospisu mleko, a włączyć do niego fermentowane przetwory mleczne, które mają wpływ na odbudowę korzystnej mikroflory jelitowej. 

Właściwy dobór tłuszczu 

Zaleca się włączenie do diety olejów o właściwym stosunku kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 takich: 

  • jak olej rzepakowy,  
  • olej lniany,  
  • olej z nasion porzeczki,  
  • olej rydzowy. 

Zalecana jest również oliwa z oliwek oraz masło. 

Należy za to wyeliminować wysokoprzetworzone margaryny i oleje bogate w omega-6: słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron.  

Eliminacja wysokoprzetworzonej żywności 

Należy wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną i dania typu fast food. Przy wyborze produktów spożywczych kierujmy się składem. Unikajmy produktów z wysoką zawartością cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Zaleca się spożywanie produktów jak najbardziej naturalnych, przygotowywanych w domu.  

Odpowiednia podaż płynów 

Bardzo ważne jest regularne nawadnianie organizmu w ilości 1,5-2 l na dobę. Najbardziej zalecane są wody mineralne. Należy wykluczyć słodzone napoje, soki czy alkohol. 

Źródła: 

  • Rogalski P., Kandydoza przewodu pokarmowego – fakty i mity, Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 87–97 
  • Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I., The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs, Rocz Panstw Zakl Hig 2019;70(2):195-200 
  • Jopkiewicz S., Suplementacja wspomagająca profilaktykę i leczenie kandydozy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 126-130 
  • Zaremba M., Leczenie dietą- wygraj z Candidą, Wydawnictwo Pascal, 2016 
  • Janus A., Nie daj się zjeść grzybom Candida, Wydawnictwo IPS, 2016. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Jakie jedzenie na grilla?

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką…

Zobacz więcej

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
10 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
10 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
09 września 2021 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
08 września 2021 Agata Kleszcz
08 września 2021 mgr Mateusz Durbas
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)