1
07 września 2021

Jak rozpoznać oryginalny miód Manuka?

Miód Manuka cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony lekarzy, naukowców, dietetyków, farmaceutów oraz konsumentów dbających o zdrowie. Choć jest produkowany wyłącznie w Nowej Zelandii, gdzie jedynie przez okres dwóch miesięcy rosną kwitnące na biało kwiaty krzewu Manuka, istnieją liczne próby zafałszowania nowozelandzkiego miodu. Dowiedz się, jak rozpoznać oryginalny miód Manuka.

miód Manuka w miseczce

Produkty z propolisem i miód Manuka

Jak rozpoznać oryginalny miód Manuka? 

Nowozelandzki miód Manuka to skarbnica wartości odżywczych. Jak rozpoznać oryginalny? Oto kilka wskazówek:

  • Autentyczny miód Manuka jest produkowany wyłącznie w Nowej Zelandii, dlatego koniecznie poszukaj na etykiecie anglojęzycznej informacji „Made in New Zealand” lub „Product of New Zealand”. 
  • Na etykiecie oryginalnego miodu Manuka powinna znajdować się informacja dotycząca stężenia MGO, która oznacza zawartość metyloglioksalu w danym produkcie. MGO jest bioaktywnym związkiem naturalnie zawartym w miodzie Manuka, który odpowiada za jego silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Widoczne na opakowaniu oznaczenie, np. MGO 250+ informuje o tym, że produkt zawiera co najmniej 250 mg metyloglioksalu w jednym kilogramie. 
  • Oryginalny miód Manuka posiada wskaźnik UMF (Unique Manuka Factor) i jest niezależnie testowany przez laboratoria w Nowej Zelandii. Oznaczenie UMF świadczy nie tylko o wysokiej jakości miodu, lecz również o rzeczywistej certyfikacji nowozelandzkiego pochodzenia. 
  • Oryginalny miód ma intensywny zapach kwiatów 

Podróbki miodu Manuka – czym się charakteryzują? 

  • Niską ceną. Prawdziwy miód Manuka jest znacznie droższy niż odmiany miodu, które możemy spotkać w supermarketach. Jego cena w naszym kraju, w zależności od objętości słoika i zawartości MGO, waha się od 100 do nawet 500 zł za opakowanie. 
  • Zamieszczeniem na opakowaniu produktu informacji o tym, że miód jest w „100% czysty” lub „100% nowozelandzki”. Nie daje to jednak żadnej gwarancji, że oferowany na rynku miód pod nazwą Manuka jest rzeczywiście oryginalny. Autentyczny nowozelandzki miód Manuka jest wyłącznie oznaczany jako jedno- lub wielokwiatowy, gdyż są to dwie oficjalne definicje tej odmiany miodu ustalone przez rząd Nowej Zelandii. 
  • Brakiem na opakowaniu miodu złotego logo z anglojęzycznym napisem „Tested Certified Manuka”. Wspomniane logo udowadnia, że dany produkt spełnia w 100% wszystkie wymagania nowozelandzkiego rządu i może być eksportowany poza granice kraju. 
  • Bardzo wysoka zawartość MGO na opakowaniu – 550+. Uważa się, że bezpieczny zakres stężenia MGO w miodzie Manuka wynosi od 30 do 550 mg w przeliczeniu na kilogram. Wyższe stężenia MGO najczęściej oznaczają, że miód został przegrzany lub niewłaściwie przechowywany. Warto nadmienić o tym, że w niedawnych badaniach polskich naukowców wykazano, że jakość miodu Manuka zawierającego powyżej 500 mg MGO/kg znacznie spada. Stwierdzono, że aż 60% przebadanych miodów Manuka o deklarowanej zawartości MGO powyżej 750 mg/kg cechowała się zbyt niską w stosunku do zapewnień producenta zawartością MGO. 

Na co zwrócić uwagę przed zakupem? 

  • Sprawdź na opakowaniu, czy miód rzeczywiście pochodzi z Nowej Zelandii. 
  • Zobacz na etykiecie, czy miód został zapakowany w Nowej Zelandii. 
  • Zwróć uwagę, czy na etykiecie produktu figurują oznaczenia UMF i MGO. 
  • Sprawdź, czy stężenie MGO nie przekracza 550+. 
  • Zobacz, czy na opakowaniu jest widoczne oznaczenie „Hive to Home”. Jeśli tak, to możesz mieć 100% pewność, że produkt pochodzi z nowozelandzkiego ula, w który powstaje prawdziwy miód Manuka. 

Przeczytaj również:
Jak stosować miód Manuka? Poznaj właściwe dawkowanie
Miód: jakie ma znaczenie w kosmetologii i lecznictwie?

Źródła:  

  • Wilczyńska A., Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu Manuka, Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94(4): 873-875. 
  • Czajkowski M., Czajkowska K., Sokołowska-Wojdyło M. i wsp., Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie, Farmacja Współczesna 2017; 10: 36-41. 
  • Łuczycka D., Olczyk M., Ocena zawartości metyloglioksalu w miodzie Manuka znajdującym się na rynku krajowym, Postępy Fitoterapii 2018; 19(2): 106-110. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

miód Manuka w miseczce

Produkty z propolisem i miód Manuka

Czytaj także
26 listopada 2021 mgr Mateusz Durbas
22 listopada 2021 mgr Mateusz Durbas
19 listopada 2021 mgr Mateusz Durbas
19 listopada 2021 Agata Kleszcz
18 listopada 2021 mgr Aniela Brzozowska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)