Yerba mate – skąd pochodzi?

Yerba mate, zwana też „chimarräo” lub evra mate jest herbatą pochodzącą z Ameryki Południowej, głównie z Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. Występuje również na Bliskim Wschodzie, a dokładniej na terenach dzisiejszej Syrii i Libanu. Nazwę zawdzięczamy jezuitom podchodzącym z Europy, którzy w połowie XVII wieku przybyli z misją do dorzecza Parany. Odkryli oni zaskakujący zwyczaj tubylców polegający na żuciu liści ciągle zielonego krzewu. Czynność ta skutkowała zmniejszeniem zmęczenia, poprawą zdolności umysłowych i łagodzeniem uczucia głodu. Krzewem tym jest Ostrokrzew paragwajski (lex paraguariensis), którego uprawą zajęli się wspomniani jezuici. To właśnie oni przywieźli do Europy susz i nauczyli jej mieszkańców spożywania naparu, który również dziś zyskuje sobie nowych wielbicieli.

W jakich naczyniach pić Yerba mate?

Do przyrządzenia napoju Yerba mate używa się sproszkowanych liści i łodyżek ostrokrzewu, które wcześniej poddawane są procesom suszenia.

Aby wydobyć to, co najlepsze, zaleca się użycie specjalnych naczyń:

  • Matero albo Mate wykonane z:
    • drewna np gwajakowca lekarskiego, algarrobo albo drzewa cytrynowego,
    • owoców np dzbaniwa kalebasowego,
    • metalu i ceramiki.

Mate i Matero służą do przygotowania gorącego napoju.

  • Guampa wykonana z rogu bydlęcego lub kopyta, która służy do przygotowania zimnego napoju zwanego Tereré.

Nieodłącznym elementem naczynia jest Bombilla, będąca niczym innym jak słomką, zakończoną sitkiem filtrującym fusy z dna naczynia, pozwalającą cieszyć się czystym napojem.

Jak przygotować Yerba mate?

Etap 1. Wsyp susz yerba mate do naczynia.

Przyjmuje się, że dla uzyskania pełni smaku i właściwości należy wsypać 2/3 pojemności naczynia. Dla osoby rozpoczynającej swoją przygodę z yerba zaleca się przyrządzanie naparu z 1/4 pojemności naczynia.

Etap 2. Wymieszaj susz.

Należy przykryć dłonią wlot naczynia i intensywnie wymieszać zawartość. Następnie przekręcić naczynko do góry dnem i wstrząsnąć. Dzięki temu procesowi pył zawarty w suszu osadzi się na dłoni i nie zapcha bombilli.

Etap 3. Ułóż susz.

Wymieszany susz powinien znajdować się w naczyniu pod kątem 45 stopni. Umożliwi to włożenie bombilli i uniknięcie jej zapchania.

Etap 4. Zwilż susz.

Aby susz mógł pozostać dłużej aromatyczny i w pełni wartościowy należy zwilżyć do małą ilością zimnej wody.

Etap 5. Zalej gorącą wodą.

Woda którą zalewa się naczynie nie powinna mieć więcej niż 75 stopni Celsjusza.

Można dolewać wody do naczynia, aż yerba mate zacznie tracić właściwości smakowe.

Carrado – co to takiego?

Jest to specjalny proces przygotowania naczynia do użytkowania – należy przeprowadzić go na samym początku. Zapobiega przeciekaniu, impregnuje naczynie i przedłuża okres użytkowania. W zależności od rodzaju naczynia i materiału z jakiego jest wyprodukowany należy przeprowadzić go zgodnie z zaleceniami producenta.

Właściwości zdrowotne Yerba mate

Yerba mate w swoim składzie posiada polifenole, czyli substancje przeciwutleniające zwane antyoksydantami. Substancje te chronią komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych. Przekłada się to między innymi na spowolnienie procesów starzenia.

Następnym składnikiem zawartym w Yerba Mate jest metaina będąca rodzajem kofeiny. To jej napar zawdzięcza swoje działanie pobudzające i rewitalizujące. Yerba mate znajduje również zastosowanie jako składnik suplementów i naparów wspierających redukcję masy ciała.

Rodzaje Yerba mate

Wśrod Yerba mate wyróżniamy Elaboradę i Dospalatę – oba te rodzaje różnią się stosunkiem liczby liści do łodyżek:

  • Elaborada zawiera 65% liści i 35% łodyg
  • Despalata 90% liści i 10% łodyg

Większa liczba łodyg ułatwia picie, ale zmniejsza ilość kofeiny, której znacznie więcej jest w liściach.

Wśród Yerba mate można również spotkać typ sauve, charakteryzujący się małą ilością pyłu oraz łagodniejszym i delikatniejszym smakiem.

Yerba mate to nie tylko modny napar ale również środek o korzystnym działaniu na organizm. Dzięki regularnemu piciu Yerba mate możliwe jest zwiększenie witalności i zdolności umysłowych pozwalających efektywnie wykorzystywać każdy dzień.