Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt Mama 2024 (2)
X - Wiosenne porządki
X - Herbal Monasterium
X - Zajączek wielkanocny 2024
X - Układ pokarmowy
X - Alergia 2024
X - Sale do -50%
11

Kampylobakterioza – przyczyny, objawy, leczenie

Słuchaj artykułu

Kampylobakterioza to choroba mało znana ze swej nazwy, jednak występująca tak często jak salmonelloza. Wywoływana przez bakterie z rodzaju Campylobacter, z których najbardziej chorobotwórczy jest Campylobacter jejuni. Są to mikroorganizmy żyjące w przewodzie pokarmowym zwierząt rzeźnych: bydła, świń, drobiu. Może też występować u zwierząt domowych, zasadniczo nie powodując u nich objawów chorobowych.

Kampylobakterioza – przyczyny, objawy, leczenie

Kampylobakterioza – przyczyny

Zakażenie jest bardzo podobne w przyczynach i objawach do zakażenia bakterią Salmonella. Jego źródłem jest niedogotowane mięso (najczęściej drobiowe) lub jego nieodpowiednia obróbka termiczna (np. w sezonie grillowym). Przyczyną zakażenia może być też mleko lub skażona woda. Szczyt zachorowań przypada na późną wiosnę, lato i wczesną jesień. Od kontaktu z bakterią do objawów zakażenia mija zazwyczaj kilka dni. Campylobacter w temperaturze pokojowej przeżywa około doby, a w 4-8 stopniach nawet kilka tygodni.

Kampylobakterioza – kto jest narażony na zakażenie?

Kampylobakterioza jest chorobą, która przy braku higieny może szybko się rozprzestrzeniać i być zagrożeniem epidemiologicznym. Szczególnie narażone są:

  • niemowlęta i dzieci,
  • kobiety ciężarne,
  • osoby starsze,
  • osoby przewlekle chore.

Zawodowo narażeni są pracownicy ubojni i zakładów przetwórstwa mięsnego, hodowcy drobiu i weterynarze. 


Stosowane podczas kampylobakteriozy
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Kampylobakterioza – objawy

Początkowe objawy są niespecyficzne i grypopodobne. Należą do nich: 

  • gorączka
  • bóle mięśni, 
  • bóle głowy, 
  • bóle stawów
  • bóle i skurcze brzucha,
  • osłabienie. 

Następnie pojawiają się nudności i wymioty, a sztandarowym objawem kampylobakteriozy jest biegunka, często z krwią. Objawy te pokrywają się z tzw. biegunką podróżnych.

Kampylobakterioza – leczenie

Leczenie przy łagodnych i umiarkowanych dolegliwościach jest głównie objawowe i polega na nawadnianiu, podaniu diosmektytu, który, oprócz działania łagodnie zapierającego, ma zdolności absorbowania na swej powierzchni toksyn i bakterii. Zalecany jest odpoczynek i dieta lekkostrawna.

W cięższych przypadkach i przy przedłużającej się biegunce włącza się leczenie farmakologiczne. U dorosłych stosuje się leki z grupy fluorochinolonów, a u dzieci antybiotyk – erytromycynę.

Raz przebyta infekcja zapewnia częściową odporność na tę chorobę, dlatego u dorosłych ma ona zazwyczaj łagodniejszy przebieg.

Mięso

Kampylobakterioza – profilaktyka

Kampylobakterioza to choroba, której źródło stanowi najczęściej nieprawidłowo przyrządzone i przechowywane mięso. Jak się przed nią uchronić?

  1. Po każdym kontakcie z mięsem należy dokładnie umyć ręce. 
  2. Znajdujące się w lodówce surowe produkty pochodzenia zwierzęcego powinny być oddzielone od innych i jak najszybciej przygotowane do spożycia.
  3. Nie należy przechowywać mięsa w szczelnie zamkniętych opakowaniach (poza produktami zapakowanymi fabrycznie). 
  4. Przy obróbce mięsa zaleca się używanie osobnych desek do krojenia, noży oraz pojemników. 
  5. Mięso nie powinno być płukane przed gotowaniem, aby nie przenieść przez przypadek ewentualnych bakterii na zlew, gąbkę czy blat kuchenny. 

Przyczyną zakażenia kampylobakteriozą może być też kontakt z kałem nosiciela. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny, szczególnie po każdej wizycie w toalecie.

Źródła:

  • Bakhshi B., Naseri A., Alebouyeh M., Comparison of Antimicrobial Susceptibility of Campylobacter Strains Isolated from Food Samples and Patients with Diarrhea, Iran Biomed J., Kwi 2016, 20 (2): 91-96,
  • Krutkiewicz A., Klimuszko D., Mechanizmy oporności Campylobacter spp. na chemioterpauetyki, POST MIKROBIOL, 2008, 47, 4, 489-495, 
  • Wardak S., Szych J., Duda U., Antimicrobial susceptibilities of Campylobacter spp strains isolated from humans in 2005 to 2006 in Bielsko-Biala Region, Poland Med. Dośw. Mikrobiol., 2007, 59 (1): 43-9.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę