Czym jest koper włoski?

Koper włoski (łac. Foeniculum vulgaria) to bylina z rodziny selerowatych (łac. Apiaceae), pierwotnie występująca w rejonie Morza Śródziemnego. Jego właściwości lecznicze znalazły szerokie zastosowanie, co spowodowało rozpowszechnienie upraw również w innych rejonach świata i obecnie można go spotkać na większości kontynentów. Koper włoski charakteryzuje się grubym, mięsistym korzeniem o żółto-białej barwie. Wyrastają z niego łodygi osiągające wysokość od 90 do 200 centymetrów. W okresie kwitnienia można zaobserwować baldachimy drobnych żółtych kwiatów. Do celów medycznych wykorzystuje się owoce kopru włoskiego, a szczególnie popularna stała się jego gorzka odmiana.

Koper włoski

Owoc kopru włoskiego

Stosowany w lecznictwie owoc zawiera olejki eteryczne (nie mniej niż 40 ml/kg). W skład olejku eterycznego wchodzą dwa związki chemiczne, anetol oraz fenchon, którym zawdzięcza swoje działanie. Aby otrzymać olejek, dojrzałe owoce poddaje się suszeniu i ekstrahowaniu. Po tym procesie surowiec może zostać wykorzystany do celów leczniczych. Na rynku występuje w wielu formach, np. herbat, granulatów, kropelek albo drażetek.

Jakie działanie wykazuje owoc kopru włoskiego?

Koper włoski ma wiele zastosowań, do których należą:

  • zmniejszenie napięcia mięśni gładkich przewodu pokarmowego,
  • poprawa trawienia,
  • zmniejszenie nieprzyjemnych objawów wzdęcia,
  • zwiększenie wydzielania mleka u kobiet karmiących,
  • poprawa perystaltyki jelit,
  • pobudzenie ruchu nabłonka rzęskowego (działanie wykrztuśne),
  • działanie antyseptyczne w obrębie układu oddechowego,
  • lekkie działanie przeciwzapalne,
  • zwiększenie wydzielania żółci.

W jakich przypadkach warto zastosować koper włoski?

Problemy z trawieniem

Głównym wskazaniem, a zarazem najczęstszym wykorzystaniem owocu kopru włoskiego są problemy gastryczne. Owoc kopru znalazł zastosowanie w leczeniu zaburzeń trawiennych i jest dobrym sposobem na pobudzenie apetytu i wydzielania soku żołądkowego, dlatego doskonale sprawdza się przy łagodzeniu niestrawności. Olejek koprowy powoduje zwiększenie wydzielania żółci i może być używany w przypadku jej zastoju.

Problemy z wypróżnianiem

Koper włoski znajduje się w składzie preparatów przyspieszających wypróżnienia. Zmniejsza nieprzyjemne objawy związane ze skurczem jelit i jest stosowany we wzdęciach, wykazując działanie wiatropędne.

Łagodzenie objawów kolek u niemowląt

Koper włoski to sprzymierzeniec w walce z kolkami u niemowląt. Preparaty z koprem występują w formie kropelek, herbat, syropów czy drażetek. Łagodzą one nieprzyjemne objawy, działając rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz wiatropędnie, zmniejszając ilość gazów w jelitach.

Profilaktyka przeciwbakteryjna

Koper włoski wykazuje właściwości przeciwbakteryjne na niektóre szczepy bakterii chorobotwórczych. W związku z tym może być używany w celach profilaktycznych zakażeń bakteryjnych. Przyjmowanie preparatów z kopru włoskiego zwiększy szansę na niezainfekowanie organizmu przez bakterie.

Inne zastosowania

Łagodzi objawy chorób, u których przebieg może przybrać formę zapalną. Chroni i regeneruje ściany żołądka po ich wcześniejszym uszkodzeniu etanolem. Może wykazywać działanie moczopędne oraz obniżające ciśnienie krwi, a także zwiększać laktację u kobiet, a nawet zmniejszać symptomy klimakterium.

Koper włoski to roślina znana i doceniana od lat, która wciąż zyskuje nowych zwolenników. Łagodzi wiele schorzeń, przede wszystkim układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że dla zachowania prawidłowego zdrowia przed rozpoczęciem kuracji koprem włoskim warto skonsultować się lekarzem.