Właściwości magnezu

Magnez to pierwiastek mający szczególnie ważne znaczenie biologiczne. Odpowiada on za prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym.  Ponadto, stanowi istotny budulec tkanki kostnej oraz pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Wpływa także na pracę serca zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej i arytmii. Bierze on także udział w poprawnym działaniu układu odpornościowego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy. Ponadto, w cukrzycy typu II zmniejsza insulinooporność oraz ryzyko przewlekłych powikłań cukrzycowych np. zwyrodnień układu nerwowego, nerek czy uszkodzeń narządu wzroku. W ciąży natomiast zapobiega on rzucawce ciężarnych. Magnez można określić jako pierwiastek wpływający na cały organizm. W związku z jego szerokim działaniem, bardzo ważne jest dbanie o jego odpowiedni poziom.

Niedobór magnezu

Do najczęstszych objawów nagłego niedoboru magnezu należą:

  • drganie powiek
  • skurcze łydek
  • mrowienie i drętwienie kończyn
  • pogorszenie samopoczucia,
  • objawy depresji
  • pogorszenie jakości snu
  • bóle i zawroty głowy

Do objawów przewlekłego niedoboru magnezu należą:

  • insulinooporność,
  • cukrzyca typu II
  • nadciśnienie
  • miażdżyca
  • astma oskrzelowa
  • arytmia
  • depresja

Zapotrzebowanie na magnez

Dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej na magnez to 250-400 mg. Zapotrzebowanie to rośnie u kobiet karmiących piersią bądź będących w ciąży. Wtedy może sięgać nawet 500-600 mg. Zatem gdzie należy szukać odpowiednich ilości magnezu? Aby zapobiegać niedoborom warto wprowadzić w codziennej diecie produkty bogate w magnez. Bogatym źródłem tego pierwiastka są między innymi: rukola, natka pietruszki, migdały, pestki dyni, szczaw, kakao, gorzka czekolada, kasza gryczana, fasola, awokado, szpinak, orzech włoski, banan. Poniżej przykłady produktów spożywczych, w których znajdziemy duże ilości magnezu:

  • w 100 g kaszy gryczanej – 218 mg magnezu,
  • w 100 g gorzkiej czekolady – 165 mg magnezu,
  • w 100 g kakao – 420 mg magnezu,
  • w 100 g pestek dyni – 270 mg magnezu,
  • w 100 g szpinaku – 53 mg magnezu,

Jeśli zbilansowana dieta nie przynosi rezultatów można skorzystać z preparatów aptecznych. Należy jednak zwrócić uwagę na postać magnezu, jaka występuje w danym preparacie. Warto pamiętać, że  nie wszystkie sole tego pierwiastka należą do dobrze przyswajalnych. Np. węglan, tlenek lub chlorek magnezusolami nieorganicznymi, które bardzo słabo wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Często są wydalane z organizmu, gdyż większa ich część nie ulegnie rozpuszczeniu (zwłaszcza węglan i tlenek). Dobrze przyswajalnymi związkami magnezu są natomiast: mleczan, cytrynian i asparaginian. Są to sole bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, przez co łatwo wchłaniają się w jelicie cienkim.

Hipermagnezemia

Nie tylko niedobór magnezu ma swoje konsekwencje i rzutuje na zmiany w organizmie. Także jego nadmiar przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. Do hipermagnezemii (nadmiaru magnezu) może dojść w przypadku:

  • niedoczynności tarczycy, kory nadnerczy
  • niewydolność nerek
  • u osób chorych psychicznie, leczonych preparatami litu
  • chorób nowotworowych

Objawy nadmiaru magnezu to:

  • zawroty głowy
  • niedociśnienie
  • osłabienie
  • nudności, wymioty
  • zmniejszenie siły mięśni
  • zaburzenia oddychania

Do przedawkowania magnezu może dojść u osób, które suplementują ten pierwiastek, przyjmują preparaty witaminowe. Osoby te obok preparatów magnezowych stosują także leki na chorobę wrzodową żołądka, leki zobojętniające soki żołądkowe czy preparaty przeczyszczające. Zarówno niedobór jak i nadmiar magnezu ma wiele działań niepożądanych. Oszacujmy zatem czy dodatkowa suplementacja tego pierwiastka jest potrzebna przy zachowaniu odpowiedniej diety. Czasem więcej nie znaczy lepiej.