53
17 czerwca 2020

Miód manuka – co to jest?

Miód manuka to jeden z rodzajów miodu. Jest on wytwarzany z miododajnego krzewu manuka, który pochodzi z Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Miód manuka działa korzystnie na organizm. Wykazuje m.in. właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Miód manuka

Produkty z miodem

Miody od dawna są uważane za naturalne źródło substancji przeciwbakteryjnych, immunomodulujących, działających korzystnie na cały ludzki organizm. Ich szerokie działanie prozdrowotne można poprzeć licznymi badaniami, w których dowiedziono, iż miody wykazują działanie: 

  • przeciwzapalne,  
  • przeciwmiażdżycowe,  
  • antyoksydacyjne,  
  • stymulujące układ odpornościowy,  
  • obniżające na ciśnienie krwi,  
  • zwiększające wydzielanie żółci. 

Za większość wymienionych działań miodów odpowiedzialne są: niskie pH miodu, obecność nadtlenku wodoru oraz wysoka zawartość węglowodanów.

Miód manuka – pochodzenie 

Leptospermum scoparium to łacińska nazwa krzewu manuka, wywodzącego się z rodziny mirtowatych. Pochodzi on głównie z Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Jest to wiecznie zielony krzew, dorastający do ok. 2-5 m wysokości. Nie jest wymagający pod względem gleby czy klimatu – bez żadnych trudności wyrasta na glebach suchych lub narażonych na suszę. W klimacie umiarkowanym uprawiany jest jako roślina ozdobna w ogrodach i oranżeriach. Okres kwitnienia manuki przypada na przełom wiosny i lata. Wówczas roślina obfituje w drobne, białe, różowe bądź czerwone kwiaty, przypominające małe róże. Krzew manuka jest rośliną miododajną, dzięki czemu możemy z niego wytworzyć drogocenny miód manuka

Krzew manuka

Miód manuka – właściwości 

Nadzwyczajne właściwości lecznicze miodu manuka idą w parze z dosyć wysoką ceną. Jest on produkowany z pozyskanego wcześniej przez pszczoły nektaru kwiatów krzewu manuka, stąd jego specyficzny i intensywny smak. 

W przypadku miodu manuka nie stwierdzono wysokiego stężenia nadtlenku wodoru, który obecny jest w innych miodach, dlatego też badacze długo poszukiwali innych związków odpowiedzialnych za dobroczynne właściwości tego miodu. Dopiero w 2008 r. stwierdzono obecność metyloglioksalu (MGO), który powstaje w wyniku dehydratacji dihydroksyacetonu (DHA). DHA występuje naturalnie w krzewach manuka, dlatego też jest prekursorem dla MGO. Oprócz MGO w miodzie manuka występują: 

  • leptozyna,  
  • kwasy fenolowe (kawowy, benzoesowy, galusowy),  
  • flawonoidy (kwercytyna, katechina, kampeferol).  

Miód manuka może być stosowany doustnie (powyżej 1 roku życia) lub miejscowo.  

Uwaga! Jeśli planujemy podawać go doustnie, nie należy rozcieńczać go wodą!  

Miód manuka – zastosowanie 

Dzięki MGO, leptozynie oraz kwasom fenolowym obecnym w miodzie manuka stwierdzono, iż wykazuje on właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne i stymulujące gojenie się ran. Mimo odkrycia tych substancji mechanizm działania miodu jest w dalszym ciągu nieznany.  

W porównaniu do polskich miodów miód manuka charakteryzuje się większą zdolnością przeciwutleniającą. Jedynie miód spadziowy wykazuje podobne właściwości. 

Działanie miodu manuka: 

  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, 
  • redukuje stany zapalne, 
  • przyspiesza gojenia się ran, owrzodzeń, odleżyn.  

Miód manuka a cukrzyca 

Chorzy cierpiący na cukrzycę powinni skonsultować spożywanie miodu manuka z lekarzem.  Powodem tego jest wysoka zawartość węglowodanów (a przez to też wysoki indeks glikemiczny). Zjedzenie miodu bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Jest to zatem skrajnie niebezpieczna sytuacja u osób z cukrzycą typu I i II.  

Spożywanie miodu manuka może wpływać na wyregulowany przez leki poziom glikemii.  

Miód manuka a nowotwory 

Miód manuka dzięki swoim wielokierunkowym, niezwykłym działaniom zainteresował wielu badaczy poszukujących terapii przeciwnowotworowych. Współcześnie oprócz leków syntetycznych badacze często sięgają po rozwiązania, które proponuje im Matka Natura. Jak się okazuje, miód manuka zaczęto wykorzystywać w terapiach przeciwnowotworowych jako środek zwiększający skuteczność podawanych równolegle preparatów syntetycznych. Zaobserwowano skuteczność jego stosowania wraz z 5-fluorouracylem u osób cierpiących na raka okrężnicy. Stosowanie miodu manuka dawało także pozytywne rezultaty u osób chorujących na raka piersi, sutka i płuc. Mechanizm działania miodu nie został do końca poznany i w dalszym ciągu prowadzone są badania pod tym kątem. Spekuluje się o hamującym działaniu flawonoidów (obecnych w miodzie manuka) na interleukiny prozapalne, których poziom jest znacznie podwyższony u osób chorujących na nowotwory.  

Choć miód manuka stanowi zagadkę dla wielu badaczy, dzięki swym właściwościom potwierdza się zasadność jego stosowania w przypadku trudno gojących się ran, oporności na antybiotyki oraz w długotrwałych stanach zapalnych. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Olej konopny a problemy z nadciśnieniem

Olejek CBD rzeczywiście może działać wspomagająco w leczeniu nadciśnienia. Zanim włączy Pani do terapii olej konopny, radziłbym się jeszcze skonsultować z…

Zobacz więcej

Czy można łączyć baklofen z ibuprofenem?

Ibuprofenu nie można łączyć z baklofenem, leki te wchodzą w interakcję ze sobą. Ibuprofen może opóźnić wydalanie baklofenu (szczególnie u…

Zobacz więcej

Probiotyk dla dorosłego i nastolatka

Dla dorosłego i nastolatka najczęściej wystarczy ten sam preparat. Kierując się wyborem, musimy zwracać uwagę przede wszystkim na liczbę bakterii…

Zobacz więcej

Jak przyjmować witaminę D?

Witaminę D najlepiej przyjmować razem z posiłkiem ze względu na jej rozpuszczalność w tłuszczach. Zalecana dzienna dawka zależy od wielu…

Zobacz więcej

Czy tran suplementować z witaminą D?

Przede wszystkim należy określić zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę D3. Zazwyczaj u dorosłych są to wartości pomiędzy 800 a 2000…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
  1. Beata pisze:

    Miody, produkty pszczele to dla mnie ważny element dbania o moje zdrowie. Lubię stawiać na naturalne rozwiązania. Na przykład podczas przeziębienia stawiam na sprawdzony środek ze standaryzowanym ekstraktem z propolisu.

Miód manuka

Produkty z miodem

Czytaj także
21 lipca 2021 mgr farm. Magdalena Fuszara
16 lipca 2021 mgr farm. Sylwia Kulikowska-Figiel
29 czerwca 2021 mgr Natalia Adamczuk
25 czerwca 2021 mgr farm. Karolina Kochańska
25 czerwca 2021 mgr farm. Łukasz Smoła
25 czerwca 2021 mgr farm. Łukasz Smoła
22 czerwca 2021 mgr Krzysztof Sumiński
09 czerwca 2021 mgr Ewelina Zawada
09 czerwca 2021 mgr Ewelina Zawada
07 czerwca 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)