Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt Mama 2024 (2)
X - Wiosenne porządki
X - Herbal Monasterium
X - Zajączek wielkanocny 2024
X - Układ pokarmowy
X - Alergia 2024
X - Sale do -50%
36

Moringa – jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Moringa olejodajna jest stosowana od czasów starożytnych w medycynie ludowej jako remedium na różne dolegliwości. Jest zaliczana do produktów wysokoodżywczych, zawiera również wiele fitozwiązków o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych, przez co nazywana jest „drzewem życia” oraz „drzewem cudów”. Jakie wykazuje właściwości?  

Moringa – jakie ma właściwości?

Moringa – charakterystyka 

Moringa olejodajna (Moringa oleifera), znana także pod nazwą drzewo chrzanowe, jest tropikalnym, wieloletnim drzewem liściastym pochodzącym głównie z rejonów południowych Himalajów w Indiach. Komercyjnie jest uprawiana w wielu rejonach świata, głównie subtropikalnych i tropikalnych takich jak Afryka, Azja Południowo-Wschodnia, Ameryka Południowa i Środkowa oraz Hawaje.  Moringa olejodajna charakteryzuje się wysokimi zdolnościami adaptacyjnymi i dobrze czuje się na obszarach dotkniętych suszą. Jest gatunkiem szybko rosnącym i wiecznie zielonym, niewymagającym specjalnej uprawy. Drzewo osiąga wysokość 10-12 m, charakteryzuje się jasną korą, bogatą koroną z opadającymi gałęziami i zielonymi liśćmi. Jej korzenie smakiem przypominają chrzan, dlatego też nazywana jest drzewem chrzanowym. W medycynie ludowej od wieków wykorzystywane są wszystkie części moringi – nasiona, kora, korzenie, owoce, liście i kwiaty. 


Produkty bogate w moringę
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Moringa – skład  

Liście moringi to najczęściej używana część rośliny. Są źródłem one: 

  • energii (ok. 64 kcal/100 g),  
  • białka (ok. 9 g/100 g),  
  • węglowodanów (ok. 8,3 g/100 g),  
  • błonnika pokarmowego (ok. 2 g/100 g),  
  • niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 1,5 g/100 g), 
  • i wielu ważnych składników wpływających korzystnie na zdrowie.  

W liściach moringi znajdują się:  

  • potas (ok. 337 mg/100 g),  
  • wapń (ok. 185 mg/100 g),  
  • żelazo (ok. 4 mg/100 g),  
  • wysokobiodostępne foliany,  
  • witamina C (ok. 200 mg/100 g).  

Ponadto są one źródłem wielu związków bioaktywnych, takich jak: 

  • flawonoidy (m.in. kwercetyna, rutyna), 
  • kwasy fenolowe (m.in. chlorogenowy, galusowy),  
  • alkaloidy,  
  • glukozynolany,  
  • saponiny,  
  • fityniany,  
  • karotenoidy (luteina, zeaksantyna, β-karoten).  

W liściach znajdują się również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.  

Owoce moringi są niskokaloryczne (ok. 37 kcal/100 g), natomiast nasiona obfitują w białko, tłuszcz oraz witaminę E i z nich tłoczony jest olej. 

Moringa – właściwości 

Badania naukowe wykazują, że moringa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przypisuje się jej następujące właściwości:  

  • antyoksydacyjne (przeciwutleniające), chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, 
  • neuroprotekcyjne – korzystnie wpływa na układ nerwowy, może również zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, jak na przykład choroba Alzheimera. Wykazano, że może mieć ona również wpływ na poprawę pamięci oraz być wykorzystywana jako potencjalny środek antydepresyjny, 
  • przeciwnowotworowe – wykazano, że wyciągi z liści i kory M. oleifera mogą hamować wzrost komórek raka piersi, trzustki i jelita grubego dzięki obecności glukozynolanów. Wykazano również zdolność do indukowania apoptozy (naturalnej zaprogramowanej śmierci komórki), 
  • immunomodolujące – w badaniach na modelach zwierzęcych z niedoborami odporności wykazano, że ekstrakt z liści Moringa oleifera stymuluje odpowiedź immunologiczną, zwiększając ilość białych krwinek i odsetek neutrofili, 
  • przeciwzapalne – w badaniach na modelach zwierzęcych wykazano, że Moringa zmniejsza ilość cytokin prozapalnych (IL-1, IL-6, TNF), 
  • hipoglikemiczne – regulujące poziom glukozy we krwi. Wykazano, że składniki liści mogą wpływać na homeostazę glukozy, wywierając działanie przeciwcukrzycowe, 
  • przeciwdrobnoustrojowe – zaobserwowano właściwości hamujące rozwój bakterii i grzybów, 
  • kardioprotekcyjne – wiele badań na modelach zwierzęcych wykazało pozytywny wpływ na układ krążenia, zwłaszcza poprzez regulację poziomu lipidów we krwi – spadek stężenia cholesterolu całkowitego i LDL oraz trójglicerydów, 
  • hepatoprotekcyjne – łagodzące uszkodzenia wątroby powstałe na skutek stosowania leków u zwierząt, 
  • korzystnie wpływające na stan skóry – stosowanie oleju moringa poprawia nawilżenie skóry, zapobiega utracie wody z naskórka, wpływa także na wygładzenie i rozświetlenie skóry, 
  • korzystnie wpływające na stan włosów – wcieranie oleju moringa regeneruje końcówki włosów, zapobiegając ich łamaniu, wzmacnia i nawilża włosy. 

Moringa – dawkowanie 

Dawkowanie powinno zawsze odbywać się zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu preparatu w zależności od formy (kapsułki, proszek, liść, tabletki, olej). Nie należy przekraczać zalecanej dziennej ilości do spożycia.  

Moringa – działania niepożądane 

Nie są znane skutki uboczne wynikające ze stosowania moringi. 

Moringa – przeciwwskazania 

Przeciwwskazaniem do stosowania moringi jest z pewnością ciąża i karmienie piersią. Nie zaleca się również jej stosowania u małych dzieci. 

Podsumowując, moringa jest ciekawym produktem o udowodnionym działaniu głównie na modelach zwierzęcych. Z pewnością potrzeba więcej badań, aby wykorzystywać jej potencjalne właściwości lecznicze w różnych jednostkach chorobowych. Warto również pamiętać, że znajduje onazastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kosmetologii, wpływając korzystnie na stan skóry i włosów. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Leone A., Spada A., Battezzati A.,  Schiraldi A.,  Aristil J., Bertoli S., Cultivation, Genetic, Ethnopharmacology, Phytochemistry and Pharmacology of Moringa oleifera Leaves: An Overview, Int J Mol Sci. 2015 Jun; 16(6): 12791–12835. 
  2. Kou X., Li B.,  Olayanju J.B.,  Drake J.M., Chen N., Nutraceutical or Pharmacological Potential of Moringa oleifera Lam., Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 343. 
  3. Stohs S.J., Hartman M.J., Review of the Safety and Efficacy of Moringa oleifera, Phytother Res. 2015 Jun; 29(6): 796–804. 
  4. Leone A., Spada A., Bettezzati A., Schiraldi A., Aristil J., Bertoli S., Moringa oleifera Seeds and Oil: Characteristics and Uses for Human Health, Int J Mol Sci. 2016 Dec; 17(12): 2141. 
  5. Razis A., Din Ibrahim M., Kntayya S.B., Health benefits of Moringa oleifera, Asian Pac J Cancer Prev, 2014, 15 (20), 8571-8576. 
  6. Kulczyński B., Gramza- Michałowska A., Grdeń M., Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera, Med Rodz 2017; 20(2): 111-117. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 29 września 2022, 05:04
    Aga

    “Przeciwwskazaniem do stosowania moringi jest z pewnością ciąża i karmienie piersią.”
    Morniga jest właśnie wskazana w okresie karmienia piersią, gdyż wspomaga laktacje.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę