Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
15

Morwa biała – roślina na cukrzycę i otyłość

Słuchaj artykułu

Morwa biała (Morus alba L.) to niewielkie, dochodzące do kilkunastu metrów wysokości drzewo liściaste z rodziny Moraceae. Do tej rodziny należą też M. rubra i M. nigra. Roślina ta pochodzi z Chin, a obecnie rośnie też w Europie, Afryce i w obu Amerykach. Jest popularna w Polsce jako drzewo ozdobne. Morwa biała ma jadalne owoce barwy od białej przez różową aż do ciemnofioletowej, o charakterystycznym walcowatym kształcie i słodkim, nieco mdłym smaku. 

Morwa biała – roślina na cukrzycę i otyłość

Morwa biała – właściwości 

W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywane były liście, kora korzenia i owoce. Leczono nią stany takie jak gorączka, kaszel, nadciśnienie, hiperglikemia i hiperlipidemia. Wierzono również w przeciwpasożytnicze działanie morwy. Jej owoce o charakterystycznym wyglądzie mogą być jedzone na surowo, a także przetwarzane na soki i dżemy. Tradycyjnie stosowane były również jako środek wspomagający wzrok i pracę wątroby. 

Obecnie najczęściej stosowanym w medycynie surowcem jest liść morwy białej (Mori albae folium). Wysuszony i rozdrobniony, jest źródłem: 

  • alkaloidów (głównie 1-deoksynojirimycyna – DNJ), 
  • flawonoidów (rutyna, astragalina, izokwercetyna, kwercetyna), 
  • antocyjanów (cyjanidyno-3-rutynozyd, cyjanidyno-3-glukozyd), 
  • kwasu askorbinowego (witamina C), 
  • kwasów fenolowych, 
  • aminokwasów, 
  • pierwiastków takich jak: żelazo, cynk, magnez, wapń, fosfor. 

Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Składniki zawarte w liściu morwy: 

  • hamują rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych, zmniejszając w ten sposób ich wchłanianie, poprzez działanie na odpowiednie enzymy trawienne, 
  • regulują poziom glukozy we krwi, 
  • wpływają korzystnie na poposiłkową glikemię i poziom lipidów we krwi, 
  • wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała, 
  • działają antyoksydacyjnie, zmniejszają ilość wolnych rodników, 
  • działają przeciwmiażdżycowo, 
  • spowalniają starzenie organizmu, 
  • mają potencjalne działanie przeciwwirusowe (badania w kierunku aktywności przeciwko wirusom grypy). 

Morwa biała – zastosowanie 

Z wyżej wymienionych powodów morwa biała jest stosowana wspomagająco w: 

  • cukrzycy typu II, 
  • u osób odchudzających się, 
  • w profilaktyce podwyższonego cholesterolu, 
  • w detoksykacji organizmu, 
  • w diecie o niskim indeksie glikemicznym. 

Morwa biała – działania niepożądane i przeciwwskazania 

Liść morwy jest surowcem względnie bezpiecznym, niewchodzącym w interakcje z lekami, a jego stosowanie potencjalnie wiąże się z niegroźnymi działaniami niepożądanymi, takimi jak wzdęcia, zaparcia lub biegunki.  

Osoby chorujące przewlekle, szczególnie diabetycy, zawsze powinny poinformować lekarza prowadzącego o stosowanych dodatkowo preparatach 

Mimo braku szczególnych przeciwwskazań do stosowania liścia morwy białej, ze względu na brak wystarczających danych klinicznych dotyczących bezpieczeństwa stosowania w ciąży, preparat nie jest zalecany kobietom ciężarnym i karmiącym piersią. 

W aptekach dostępne są preparaty z morwą białą w postaci tabletek, kapsułek, soków, a także ziół do zaparzania. Najlepiej wybierać preparaty standaryzowane, o określonej zawartości składników czynnych. Wybór odpowiedniej postaci to kwestia wygody, chociaż należy pamiętać, że stosowanie ziół do zaparzania daje nam dodatkową korzyść – do organizmu dostarczamy również wodę. 

Ciekawostka: Morwa jest wykorzystywana przy hodowli jedwabników; jej liście stanowią pokarm dla gąsienic tych owadów. 

Przeczytaj więcej:
Cukrzyca – w jaki sposób się ją leczy?

Źródła: 

  • Zeszyty Apteczne „Ziołolecznictwo w praktyce” pod red mgr farm. Pawła Tuszyńskiego, wyd. I, Kraków 2019 
  • Hyojin Kim, Mi Sook Chung. Antiviral Activities of Mulberry (Morus alba) Juice and Seed against Influenza Viruses. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 
  • Rodrigues EL, Marcelino G, Silva GT, Figueiredo PS, Garcez W.S., Corsino J, Guimarães RA, Freitas C. Nutraceutical and Medicinal Potential of the Morus Species in Metabolic Dysfunctions., Int J Mol Sci. 2019 Jan; 20(2): 301. 
  • Xiao-yan Chen, Ting Zhang, Xin Wang, Mark T. Hamann, Jie Kang,4 De-quan Yu, Ruo-yun Chen. A Chemical Investigation of the Leaves of Morus alba L. Molecules. 2018 May; 23(5): 1018. 
  • Hongxia Zhang,1,†Zheng Feei Ma,2,3,*†Xiaoqin Luo,4 and Xinli Li, Effects of Mulberry Fruit (Morus alba L.) Consumption on Health Outcomes: A Mini-Review, Antioxidants (Basel). 2018 May; 7(5): 69.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę