Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
10

Odkładanie glinu w organizmie – dlaczego jest szkodliwe?

Słuchaj artykułu

Glin jest toksyczny dla naszego organizmu. Jego nadmiar może odkładać się w różnych narządach, np. płucach czy mózgu, i być przyczyną pylicy aluminiowej oraz chorób neurodegeneracyjnych. Jest on szczególnie niebezpieczny dla pacjentów dializowanych ze względu na ryzyko wystąpienia encefalopatii podializowej. 

Odkładanie glinu w organizmie – dlaczego jest szkodliwe?

Co to jest glin? 

Glin [Al] to pierwiastek chemiczny o srebrzystobiałej barwie. Jego masa atomowa wynosi 26,98, a liczba atomowa – 13. Pierwiastek ten został odkryty przez duńskiego chemika Oersteda. Glin jest najczęściej występującym metalem w skorupie ziemskiej, jego zawartość szacuje się na 7-8%. Metaliczny glin jest bardzo ciągliwym i kowalnym pierwiastkiem, dlatego doskonale nadaje się do odlewania, wyciągania, formowania, sklejania, nitowania. Jest także bardzo dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego i ciepła.  

W zależności od związku chemicznego, w jakim występuje glin, ma on różne zastosowania: 

  • Al, metal sproszkowany – używany do produkcji pigmentów, farb proszkowych, materiałów wybuchowych, używany przy spawaniu, 
  • tritlenek diglinu Al2O3 – produkcja aluminium, wytapianie szkła, materiał szlifierski i spawalniczy, 
  • wodorotlenek glinu Al(OH)3 – produkcja szkła, papieru, gumy, pirotechnika, przemysł kosmetyczny (antyperspiranty, pasty do zębów), przemysł farmaceutyczny (leki, szczepionki). 

W jaki sposób glin trafia do organizmu człowieka? 

Człowiek dostarcza glin do organizmu wraz z wodą pitną, pożywieniem, lekami czy kosmetykami. Jony glinu migrują do jedzenia z opakowań aluminiowych. Pierwiastek ten dostaje się do organizmu także drogą oddechową, a jego cząsteczki mają wielkość nie większą niż 5µm. Osobami szczególnie narażonymi na zatrucie glinem są pracownicy przemysłu metalurgicznego, wydobywczego i spawacze.  

Z przewodu pokarmowego glin wchłania się w niewielkim stopniu – do 10%, a do krwi może przechodzić za pomocą białek transportowych.  

Według danych WHO dzienna maksymalna dawka glinu wynosi 7 mg/kg masy ciała/tydzień, czyli 1 mg/kg masy ciała na dzień.  

Szacuje się, że człowiek spożywa dziennie od 10 mg do 100 mg glinu dziennie. U zdrowego człowieka pierwiastek ten po przedostaniu się do krwiobiegu jest usuwany wraz z moczem, a ten niezaabsorbowany z kałem.  

Kumulacja aluminium w organizmie 

Glin odkłada się głównie w kościach, płucach, wątrobie. Ze względu na zdolność przenikania bariery krew-mózg można znaleźć go również w tym narządzie. Pierwiastek ten jest toksyczny dla organizmu. 

Zatrucie aluminium wywołuje: 

  • nadmierne pocenie się, 
  • osłabienie, 
  • mdłości, 
  • biegunki

Największe zagrożenie występuje u osób chorych poddawanych dializom, ponieważ glin nie jest skutecznie usuwany z aparatów do dializy. Konsekwencją tego jest pojawienie się encefalopatii podializowej, która objawia się drżeniem, zaburzeniem koordynacji ruchowej, ruchami mimowolnymi, a także w głównej mierze demencją. Występowanie tych objawów jest spowodowane uszkodzeniem układu nerwowego oraz odkładaniem się pierwiastka w tkance mózgowej. Obecnie wyeliminowano problem przepuszczalności glinu przez dializatory, dzięki czemu zagrożenie zatruciem pojawia się rzadko.  

Badania wykazują, że nadmierne odkładanie się glinu w tkankach człowieka ma znaczenie w powstawaniu chorób Parkinsona oraz Alzheimera. Odkładanie się glinu w płucach, który dostał się tam drogą oddechową, jest określane jako Aluminiumlunge.  

Objawami tego schorzenia są: 

  • duszność przy wydechu, 
  • suchy kaszel
  • trzaski w klatce piersiowej. 

Odkładający się pierwiastek tworzy w płucach guzowate, włókniste zmiany, które otrzymały nazwę pylicy aluminiowej. Przyczyny powstania tych zmian nie są do końca poznane. Według badaczy pył glinowy przekształca się w wodorotlenek, który łączy się z białkami tkanki pęcherzyków płucnych, doprowadzając do powstania zgrubień. Pęcherzyki płucne tracą swoją elastyczność – zmiany te mogą doprowadzić do powstania rozedmy płucnej.  

W jakich produktach można znaleźć glin i jak go unikać? 

Największe stężenie glinu można znaleźć w: 

  • herbacie, 
  • zbożach, 
  • czarnym pieprzu,  
  • mące,  
  • cukrze,  
  • żywności przechowywanej w puszkach. 

Aby ograniczyć spożycie glinu, zaleca się unikanie przechowywania i pieczenia żywności w folii aluminiowej. 

Pierwiastek ten jest także używany w kosmetyce. Ponieważ przenika przez skórę do wnętrza organizmu, zaleca się unikanie kosmetyków, które zawierają glin. Są to najczęściej antyperspiranty i kremy przeciwsłoneczne. Aby upewnić się, czy produkt zawiera glin, należy wyszukać w jego składzie substancji takich jak:  

  • Aluminium Chlorohydrate, 
  • Aluminium Sesqiuchlorohydrate,  
  • Aluminium chloride.  

Źródła: 

  • Zuziak J., Jakubowska M., Glin w otoczeniu i jego wpływ na organizmy żywe, 2016, 
  • Surgiewicz J., Glin i jego związki – metoda oznaczania, 2011, 
  • Sińczuk-Walczak H., Zmiany w układzie nerwowym, w następstwie narażenia zawodowego na związki glinu w świetle piśmiennictwa, 2001, 
  • Nasiadek M., Sapota A., Toksyczne oddziaływanie pyłów i dymów glinu oraz jego związków na drogi oddechowe pracowników, 2001.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 13 lutego 2023, 16:37
    Puma

    Bardzo ciekawy artykuł. Czy tlenek glinu występuje w glebie i czy ma to jakieś reperkusje w żywieniu?

    1. 17 lutego 2023, 15:46
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Glin jest pierwiastkiem, który naturalnie występuje w glebie. Niektóre produkty spożywcze (np. rośliny strączkowe) charakteryzują się zwiększoną zawartością glinu. Większe niebezpieczeństwo dla człowieka stanowi stosowanie kosmetyków zawierających glin niż spożywanie produktów, które mogą go zawierać

  2. 25 listopada 2023, 22:42
    Kasia

    Dziękuję za ważne informacje przekazane w czytelny sposób. Kiedy jako dziecko miałam problemy żołądkowe dostawałam taki plyn/mleczko o nazwie Alugastrin.nie wiem czy jeszcze jest w Aptekach,bo dzieckiem byłam 40 lat temu,ciekawi mnie cz bylo/jest toksyczne i można się było tym zatruć? Pozdrawiam

    1. 27 listopada 2023, 12:29
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Wskazany lek jest bezpieczny do stosowania w dawkach określonych w ulotce.

  3. 9 stycznia 2024, 11:58
    Piotr

    Bardzo mnie ten artykuł zainteresował, wiem co to jest glin, jak bardzo może być niebezpieczny dla zdrowia, mimo to nie można go wykluczyć całkowicie.

    1. 9 stycznia 2024, 12:38
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Cieszymy się, że artykuł się Panu spodobał 🧡

  4. 6 kwietnia 2024, 10:01
    Kate

    Super artykuł.Pozdrawiam

  5. 11 kwietnia 2024, 14:17
    Elżbieta

    Bardzo ciekawy

  6. 12 kwietnia 2024, 08:54
    Ewa

    Bardzo dobry , pouczający, dający wiedzę niezbędną w dbaniu o zdrowie. Dziękuję 😍

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę