Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
60

Pirosiarczyn sodu (E223). Wpływ na zdrowie

Słuchaj artykułu

Obecność konserwantów w wielu produktach to niestety codzienność. Wyróżniamy ponad 1500 rodzajów konserwantów, wśród nich znajduje się pirosiarczyn sodu. Gdzie go znajdziemy? Czy ta substancja jest szkodliwa?

Pirosiarczyn sodu (E223). Wpływ na zdrowie

Czym jest pirosiarczyn sodu?

Pirosiarczyn sodu o wzorze Na2S2O5 to syntetyczny związek nieorganiczny.

Występuje pod nazwami:

  • disiarczyn sodu,
  • disiarczan (IV) sodu,
  • pirosiarczan (IV) sodu,
  • pentaoksodisiarczan sodowy.

Związek ten pełni rolę konserwantu i oznacza się go symbolem E223.

Pirosiarczyn sodu – właściwości i zastosowanie

Pirosiarczyn sodu występuje pod postacią białego proszku lub kryształów o zapachu siarki. Jest nietrwały, w wodzie tworzy kwas siarkowy (VI), rozpuszcza się również w glicerolu oraz etanolu. Pod wpływem temperatury rozkłada się do toksycznych gazów siarki oraz sodu, a pod wpływem tlenu z powietrza utlenia się do związku siarczanu sodu.

Dzięki swoim właściwościom pirosiarczyn sodu wykorzystuje się w:

  • przemyśle spożywczym w roli konserwantu przedłużającego termin przydatności do spożycia,
  • przemyśle tekstylnym, papierniczym i włókienniczym jako środek wybielający,
  • medycynie jako konserwant oraz antyutleniacz niektórych leków, służy również do wykrywania anemii sierpowatej,
  • przemyśle naftowym i gazowym (hamuje proces korozji).

Dlaczego pirosiarczyn sodu dodawany jest do żywności?

  • Przedłuża termin ich przydatności,
  • chroni przed brunatnieniem oraz rozwojem pleśni i grzybów,
  • wpływa na walory smakowe i wizualne,
  • wybiela.

Pirosiarczyn sodu znajdziemy w:

  • winie, piwie, cydrze,
  • sokach owocowych,
  • pieczywie,
  • wyrobach cukierniczych,
  • dżemach,
  • frytkach,
  • suszonym imbirze i grzybach,
  • wiórkach i kremach kokosowych oraz chrzanie (ze względu na właściwości wybielające),
  • owocach i warzywach (chroni witaminę C przed utlenianiem, spowalniając brązowienie tych produktów),
  • mąkach bezglutenowych lub z małą zawartością glutenu (nadaje im odpowiednią konsystencję).

Szkodliwość pirosiarczynu sodu

Pirosiarczyn sodu metabolizowany jest w wątrobie do związków siarki i wydalany z moczem. Zmniejsza wchłanianie niektórych witamin, np. z grupy B.

Dozwolona dzienna dawka spożycia pirosiarczynu sodu wynosi 0,7 mg/kg. Przy spożyciu większej dawki mogą pojawić się nudności, wymioty czy ból głowy.

Związek ten działa silnie drażniąco. Wdychanie go może doprowadzić do podrażnienia błon śluzowych i układu oddechowego. Pirosiarczynu sodu powinny unikać osoby uczulone na związki siarki. Udowodniono, że sól ta jest alergenem. U alergików powoduje katar sienny, ataki astmy, pokrzywkę, a także zwiększa ryzyko pojawienia się atopowego zapalenia skóry. Powinny go również unikać kobiety w ciąży.


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160414a,
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
  • Grimm H., Chemia w pożywieniu.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 15 marca 2023, 22:14
    Darek

    Wszyscy którzy zezwolili na dopuszczenie szkodliwej chemii do żywności powinni być rozstrzeliwani można ich porównać do hitlerowców i za to samo skazać (działanie przeciw ludzkości).

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę