52
13 maja 2019

Pirosiarczyn sodu (E223) – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Obecność konserwantów w wielu produktach to niestety codzienność. Wyróżniamy ponad 1500 rodzajów konserwantów, a wśród nich pirosiarczyn sodu, oznaczany symbolem E223. Czym jest pirosiarczyn sodu i gdzie go znajdziemy? Czy ta substancja jest szkodliwa i jakie ma właściwości?

Czym jest pirosiarczyn sodu?

Pirosiarczyn sodu o wzorze Na2S2O5 to syntetyczny związek nieorganiczny. Występuje pod następującymi nazwami:

  • disiarczyn sodu,
  • disiarczan (IV) sodu,
  • pirosiarczan (IV) sodu,
  • pentaoksodisiarczan sodowy.

Związek ten pełni rolę konserwantu i oznacza się go symbolem E223.

Pirosiarczynu sodu – właściwości i zastosowanie

Pirosiarczyn sodu występuje pod postacią białego proszku lub kryształów o zapachu siarki. Jest nietrwały, w wodzie tworzy kwas siarkowy (VI), rozpuszcza się również w glicerolu oraz etanolu. Pod wpływem temperatury rozkłada się do toksycznych gazów siarki oraz sodu, a pod wpływem tlenu z powietrza utlenia się do związku siarczanu sodu. Dzięki swoim właściwościom pirosiarczyn sodu wykorzystuje się go w:

  • przemyśle spożywczym w roli konserwantu przedłużającego termin przydatności produktu do spożycia,
  • przemyśle tekstylnym, papierniczym i włókienniczym jako środek wybielający,
  • medycynie jako konserwant oraz antyutleniacz niektórych leków, służy również do wykrywania anemii sierpowatej,
  • przemyśle naftowym i gazowym – zmniejsza proces korozji.

Dlaczego pirosiarczyn sodu dodawany jest do żywności?

Pirosiarczyn sodu dodawany jest do wielu produktów, ponieważ:

  • przedłuża termin ich przydatności,
  • chroni przed brunatnieniem,
  • chroni przed rozwojem różnego rodzaju pleśni i grzybów,
  • wpływa na walory smakowe oraz wizualne,
  • wykazuje działanie wybielające.

Pirosiarczyn sodu wykazuje aktywność tylko w środowisku kwaśnym, zaś w neutralnym traci swoje właściwości.

Suszone grzyby

W jakich produktach znajdziemy konserwant E223?

Pirosiarczyn sodu znajdziemy przede wszystkim w:

  • winie, piwie, cydrach,
  • sokach owocowych,
  • pieczywie, wyrobach cukierniczych,
  • sosach owocowych, dżemach,
  • frytkach,
  • suszonym imbirze, suszonych grzybach,
  • wiórkach i kremach kokosowych oraz chrzanie (ze względu na właściwości wybielające),
  • owocach i warzywach (chroni witaminę C przed utlenianiem, spowalniając brązowienie tych produktów),
  • mąkach bezglutenowych lub z małą zawartością glutenu (nadaje im odpowiednią konsystencję).

Szkodliwość pirosiarczynu sodu

Pirosiarczyn sodu metabolizowany jest w wątrobie do związków siarki i wydalany wraz  z moczem. Zmniejsza wchłanialność niektórych witamin, np. witaminy z grupy B oraz barwników betacyjaninowych. Dozwolona dzienna dawka spożycia pirosiarczynu sodu wynosi 0,7 mg/kg. Przy spożyciu większej dawki mogą pojawić się nudności, wymioty czy bóle głowy. Związek ten wykazuje działanie silnie drażniące, dlatego wdychanie go może doprowadzić do podrażnienia błon śluzowych oraz układu oddechowego. Pirosiarczynu sodu powinny unikać osoby uczulone na związki siarki. Udowodniono, że sól ta jest alergenem – u alergików powoduje katar sienny, ataki astmy, pokrzywkę, a także zwiększa ryzyko pojawienia się atopowego zapalenia skóry. Powinny go również unikać kobiety w ciąży.

Wiele produktów w swoim składzie zawiera konserwant E223, czyli pirosiarczyn sodu. Poza przemysłem spożywczym związek ten znalazł zastosowanie również w medycynie, przemyśle włókienniczym, naftowym czy tekstylnym. Stosowany w odpowiednich dawkach jest bezpieczny dla organizmu, ale nie powinni spożywać go alergicy ani kobiety w ciąży. Zwracanie uwagi na skład produktów oraz dokładne mycie owoców, które zawierają pirosiarczyn sodu również na skórce, może pomóc w ograniczeniu spożywania związków siarki.

Źródła:

  1. Bezpieczeństwo stosowania siarczynów – niezbędne dane do oceny ryzyka, http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160414a,
  2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych z 18.09.2008 r,
  3. Chemia w pożywieniu, dr Hans-Urlich Grimm.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Igły do penów z insuliną dla diabetyków

Liczbę bezpłatnych igieł wydawanych do danego rodzaju insuliny określa producent. Ilość ta nigdy nie przekracza 1 igły na 1 pen…

Zobacz więcej

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Podane przez Panią objawy najprawdopodobniej są związane z menopauzą. W następstwie obniżenia poziomu hormonów płciowych dochodzi m.in. do przyrostu masy…

Zobacz więcej

Pulsoksymetr – jakie wyniki są prawidłowe?

Za prawidłowe wyniki saturacji, czyli poziomu natlenienia hemoglobiny uznaje się przedział od 95 do 99%. Wyniki poniżej 95% mogą świadczyć…

Zobacz więcej

Choroba lokomocyjna u małego dziecka

Niestety nie ma leku ani suplementu, który można podać niemowlęciu cierpiącemu na tę przypadłość. Zachowawczo należy nie przekarmiać dziecka przed…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)