Skąd się bierze zgaga?

U każdego przyczyna może być inna. Zależy to w dużym stopniu od zdolności naszego żołądka do trawienia określonych pokarmów, bardzo często zjedzonych w nadmiarze. Są jednak produkty, których spożycie zazwyczaj wiąże się z występowaniem zgagi. Dlatego, jeśli ktoś boryka się z tym problemem na co dzień, powinien unikać lub przynajmniej ograniczyć spożywanie:

  • alkoholu,
  • kawy,
  • napojów gazowanych,
  • potraw tłustych
  • potraw smażonych
  • ostrych przypraw,
  • słodyczy.

Pamiętaj! Dieta w chorobie refluksowej pozwala w znacznym stopni ograniczyć nawroty nieprzyjemnych dolegliwości. Należy również unikać stresu. Tak, to właśnie stres jest często prowokatorem występowania nieprzyjemnych objawów, pomimo przestrzegania zasad zdrowego żywienia.

Co można stosować na zgagę?

Najstarszą grupą leków stosowaną w leczeniu zgagi są leki zobojętniające sok żołądkowy. Zażywa się je doraźnie, godzinę po posiłku w celu zneutralizowania kwaśnego pH w żołądku. Zazwyczaj mają postać tabletek do ssania czy  żucia lub zawiesiny, czyli tzw. „mleczka” do wypicia. Drugą grupą są antagoniści receptora histaminowego, spośród których w preparatach można znaleźć głównie ranitydynę. Ich działanie polega na zablokowaniu receptora H2 w ścianie żołądka, zmniejszając tym samym jego wydzielanie. Zażywa się je zazwyczaj po posiłku, który może spowodować wystąpienie symptomu pieczenia. Również stosuje się je doraźnie. Kolejną grupą są inhibitory pompy protonowej, czyli tzw. prazole (pantoprazol i omeprazol), które pacjentom kojarzą się z lekami osłonowymi (są stosowane ochronnie w czasie farmakoterapii lekami o negatywnym wpływie na błonę śluzową przewodu pokarmowego). Leki te w przeciwieństwie do poprzednich stosuje się na czczo, około 30 minut przed posiłkiem. Ich sposób działania opiera się na blokowaniu pomp protonowych, dzięki czemu zmniejszają wydzielanie kwasu. Terapia tymi lekami trwa zazwyczaj do 2 tygodni. Stosuje się je w celu zapobiegania wystąpienia nieprzyjemnych objawów zgagi. Zalecane są przede wszystkim osobom, u których poprzednie grupy leków nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. W przypadku ich stosowania ważna jest systematyczność i pełen cykl terapii (o ile lekarz nie zaleci inaczej – 14 dni, nawet, gdy objawy ustąpią).

Jakie są domowe sposoby na zgagę?

U wielu osób zdecydowanie lepiej sprawdzają się preparaty pochodzenia roślinnego. Do tych stosowanych z powodzeniem zalicza się alginiany. Są to związki pozyskiwane z oceanicznych wodorostów. Po połączeniu z kwasami, tworzą żel, który zabezpiecza i powleka ściany żołądka, dzięki czemu zmniejsza się też odczucie bólu. Można je znaleźć w składzie preparatów płynnych. Dobrą alternatywą do stosowania chemicznych medykamentów jest także kleik sporządzany z siemienia lnianego. Przygotowuje się go przez zalanie dwóch do trzech łyżek zmielonego lub ziarnistego lnu szklanką gorącej wody i wypija po odstaniu. Wykazuje on podobne do alginianów działanie w stosunku do śluzówki żołądka. Ponadto wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit. Tradycyjnie stosuje się też olej rokitnikowy oraz lukrecję w postaci pastylek do ssania, które przyspieszają gojenie wrzodów i zmniejszają uczucie palenia. W przypadku, jeśli dolegliwości nie są bardzo nasilone, zaleca się jedzenie migdałów oraz picie ziołowych naparów usprawniających trawienie, ale nie działających drażniąco. Pamiętaj! Jeśli objawy zgagi utrzymują się przez dłuższy czas, należy skonsultować się z lekarzem. Przyczyną jej powstawania mogą być również różne choroby, które w celu przeprowadzenia skutecznej terapii należy wykluczyć. W okresie świątecznym warto zadbać o preparaty lub domowe sposoby na zgagę, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości w tym szczególnym okresie.