Skutki przejedzenia

Gdy uczta zakończy się przejedzeniem, towarzyszy wtedy przede wszystkim uczucie ciężkości, ospałość, zgaga, wzdęcia, mdłości czy ból brzucha. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do wymiotów, a nawet silnych biegunek. U osób, które mają problemy z pęcherzykiem żółciowym konsekwencją może być kolka wątrobowa, spowodowana skurczem pęcherzyka lub przewodów żółciowych. Pojawia się wtedy ostry, kłujący ból. Jak z tym walczyć?

Zapobieganie przejedzenia

Aby uniknąć przykrych konsekwencji przejedzenia, przede wszystkim nie wolno głodzić się przed przystąpieniem do głównego posiłku. Zasiadając bardzo głodnemu do stołu, można najeść się ponad swoje możliwości. Gdy żołądek wyśle sygnał do mózgu, że czas najwyższy skończyć ucztowanie, może być już trochę za późno.

Ponadto, należy pić dużo wody, jednak nie później niż pół godziny przed i po posiłku, by nie rozcieńczać zbyt mocno soków żołądkowych. Spowolni to proces trawienia.

Dania przygotowywane na specjalną okazję zazwyczaj nie należą do tych dietetycznych i nikt nie próbuje namawiać do zamiany tradycyjnych potraw na te ‘fit’, jednak niewielkie modyfikacje mogą znacznie ułatwić procesy trawienne i pomóc uniknąć problemów gastrycznych. Podczas przygotowywania posiłków warto używać dużo ziół i naturalnych przypraw – majeranku, kopru, bazylii, tymianku, czosnku czy cynamonu. Usprawniają one pracę żołądka, pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu potrawy staną się mniej ciężkostrawne.

Oprócz tego, na talerz powinno nakładać się umiarkowane porcje i wybierać dużo dodatków warzywnych. Świetnymi produktami są kiszonki (kiszona kapusta i ogórki), gdyż zawierają dużo naturalnych probiotyków i enzymów, które ułatwiają trawienie. Obecny w nich kwas mlekowy reguluje skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Każdy kęs należy dokładnie i powoli przeżuwać, nie spiesząc się z jedzeniem. Im dłużej pokarm będzie przeżuwany, tym szybciej ulegnie strawieniu. Warto unikać popijania zimnymi napojami, gdyż powodują one skurcz jelit i spowalniają ich pracę. Ciepła herbata, zwykła lub ziołowa, będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.

Jeżeli będzie to możliwe, warto odmówić sobie zjedzenia deseru lub spożyć go w późniejszym czasie, po głównym posiłku. Zamiast ociekających lukrem ciast, lepiej wybrać lekkie musy owocowe, galaretkę czy pudding z chia. A co jeśli jednak przekroczymy swoje możliwości i dojdzie do stanu przejedzenia?

Przejedzenie - Poradnik Gemini

 

Sposoby na przejedzenie

Jeśli stan przejedzenia powoduje dyskomfort i ból, warto skorzystać z poniższych pomocnych rad.

  • Nigdy nie kładź się po posiłku, gdyż powoduje to cofanie się treści żołądkowej i nasila objawy zgagi czy refluksu. Wybierz aktywną formę odpoczynku, na przykład zabierz bliskich na spacer. W wyprostowanej pozycji żołądek będzie miał więcej miejsca i nie będziemy na niego naciskać. Musisz wiedzieć, że chodzenie poprawia krążenie w układzie pokarmowym oraz zwiększa perystaltykę jelit, dzięki czemu pokarm zaczyna sprawniej i szybciej się przesuwać.

 

  • Pomocne w trawieniu może okazać się wypicie filiżanki ciepłej herbaty (czarnej, zielonej lub czerwonej). Gorący napar rozgrzewa, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie tłuszczów. Jeszcze większą skutecznością charakteryzują się napary ziołowe, np. z mięty, rumianku, kopru włoskiego czy dziurawca. Działają one przeciwzapalnie, rozkurczowo i żółciopędnie oraz łagodzą problemy trawienne czy wzdęcia. Można je pić samodzielnie albo w postaci gotowych mieszanek ziołowych, dostępnych w aptekach.

 

  • Obfity posiłek warto popić roztworem octu jabłkowego (jedna łyżka na szklankę ciepłej wody). Zwiększy to kwaśność soków żołądkowych, przyspieszy trawienie i metabolizm organizmu.

 

  • Pij wodę z cytryną (wyciśnij sok z połówki cytryny do szklanki letniej wody). Mikstura ta pomaga walczyć z niestrawnością, reguluje ilość wydzielanych soków trawiennych, zmniejsza wzdęcia i oczyszcza organizm.

 

  • Zaparz we wrzątku przez 5 minut kilka plasterków świeżego imbiru. Napar ten będzie stymulował trawienie i koił podrażnioną śluzówkę żołądka.

 

  • Przygotuj kleik z mielonego lnu. Wystarczy łyżkę zmielonych nasion zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 15 minut. Będzie on łagodził bóle żołądka i niwelował objawy zgagi.

 

  • Przed ucztą zaopatrz swoją domową apteczkę w preparaty na niestrawność i zgagę. Pomocne mogą być ziołowe krople żołądkowe, herbatki wspomagających trawienie, ziołowe tabletki na niestrawność, tabletki z wyciągiem z czarnej rzodkwi, z ostropestem czy leki z ranitydyną, omeprazolem, pantoprazolem, trimebutyną bądź enzymy trawienne (pankreatyna).

 

Przejedzenie u dzieci

W przypadku przejedzenia u dzieci najczęściej pojawiają się takie objawy, jak ból i ucisk górnej części brzucha. Często dochodzi też do wymiotów lub biegunek. Aby nie doszło do odwodnienia, warto wówczas podać dziecku małymi porcjami elektrolity. Dodatkowo, nie należy podawać dziecku żadnych posiłków przez około 4 godziny. Jeśli po tym czasie zgłodnieje, rodzic powinien zastosować lekkostrawną dietę. Gdy problem będzie powtarzał się zbyt często, koniecznie należy skonsultować to z lekarzem pediatrą.

Pamiętaj! Aby uniknąć przejedzenia, najlepiej zachowaj umiar. Jeśli jednak poczujesz efekt przejedzenia, skorzystaj z powyższych rad i ciesz się świętowaniem ważnych okazji.